Z OSTRAVY

Zrob si sám aneb Ostrava má Fajnou dilnu

Vyrazili jsme do areálu Dolních Vítkovic, abychom dali průchod naší tvořivosti! Tentokrát si šéfredaktorka Eliška vyzkoušela ve FAJNE DILNĚ práci se dřevem. Výsledkem byl okouzlující jelen, který dostal jméno Albert.

FAJNA DILNA vychází z konceptu DIY dílen (Do It Yourself) nebo jak se říká u nás: „Zrob si sám“. A tak jsme se do toho pustili! Výroba jelínků z dřeva probíhala v rámci workshopů ve FAJNE DILNĚ od podzimu a Eliška měla možnost vyrobit si zřejmě poslední kousek a to pod dohledem vedoucího dílenských provozů Tomáše Slabého. „Jelínky tvoříme z kousků dřeva povětšinou z náletových dřevin přímo v areálu Dolní oblasti, takže zabijeme dvě mouchy jednou ranou,” směje se mladý muž. K výrobě jsme potřebovali deset kousků dřeva, aku vrtačku a úhlovou brusku, šest šroubů se závitem a tavící pistoli. „Vymysleli jsme to co nejjednodušeji, aby to zvládlo i malé dítě,” dodal Tomáš Slabý. Jak tedy na to?

 

1.     Z polínek malých a větších vybereme ty pravé na jelínkovo tělo, nožky, krk a hlavu.

2.     Pomocí aku vrtačky vyvrtáme do největšího polínka dírky v místě, kde bude krk a nohy. Tedy celkem pět děr. Dírky ale musíte udělat i do nohou a z obou stran krku. 

3.     Do těchto děr našroubujeme s pomocí aku vrtačky s příslušným bitem šrouby nebo vruty bez hlavy, pokud je jako my pak nechcete řezat úhlovou bruskou. 

4.     Našroubujeme k tělu nohy, krk a na něj hlavu.

5.     Vybereme vhodné kousky dřeva na ouška, ocásek a větvičky na parůžky.

6.     Ouška a ocásek přilepíme pomocí tavné pistole. Na parůžky vyvrtáme do hlavy dvě malé dírky a větvičky tam zasuneme, případně zajistíme také tavnou pistolí.

7.     A je to! Albert může směle do světa! KAB_3710

 

Více na www.fajnadilna.cz nebo Facebooku Fajna dilna.

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE Z OSTRAVY