ROZHOVORY

“Kolem krasobruslení se točí celý můj den!”

Ladný tanec, náročné skoky i krásné kostýmy. Krasobruslení je jednoznačně jedním z divácky nejpoutavějších sportů, který se líbí napříč generacemi. Od 26. do 29. září můžeme jeho krásy obdivovat přímo v Ostravě, kde se koná už podvanácté světové juniorské Grand Prix. Jeho tváří se stala 18letá česká krasobruslařka Michaela Lucie Hanzlíková, mistryně ČR v krasobruslení z roku 2016.

Stala jste se ambasadorkou české části světové krasobruslařské série juniorů Junior Grand Prix. Co to pro Vás v praxi znamená?
Hlavně jsem za to moc vděčná. Grand Prix v Ostravě se zúčastním také jako závodnice, mám to v Ostravě ráda a těším se, že budu reprezentovat na této světové juniorské soutěži právě před českým publikem. Jako ambasadorka se snažím na Grand Prix pozvat co nejvíc fanoušků a věřím, že jim celá naše reprezentace ukáže vše, co umí.

Pojďme ale úplně na začátek. Kdy jste s krasobruslením začala a kdo Vás k němu přivedl?
Krasobruslit jsem začala v osmi letech a na zimní stadion mě přivedla babička na moji vlastní žádost. Chtěla jsem se podívat na kamarádku, která tehdy bruslila, a tento sport mě natolik zaujal, že jsem u něj zůstala.

Krasobruslení, to není jen jízda po ledě. Co všechno Vaše tréninky zahrnují a kolik času Vás stojí?
Kolem krasobruslení se točí celý můj den, vše mu podřizuji. Kromě tréninků na ledě mám i tzv. suché tréninky - běh, tanec, posilování ... Také k tomu patří masáže a rehabilitace.

Liší se tréninky dětí a dospělých?
Každopádně by měly. A to v počtu hodin strávených sportovní aktivitou, přístupem a náročností.

Do povědomí jste se výrazně dostala díky účasti na loňském „dospělém“ ME v Ostravě. Jak na to vzpomínáte?
Nejlepší závod mé kariéry. Fantastické publikum, dokonalé zázemí, úžasný zážitek podpořený výkonem, který se mi povedl. Doufám, že jsem za vše fanouškům svým výkonem dostatečně poděkovala.

Na letošní sezónu jste se připravovala také v Japonsku, a to pod vedením japonského trenéra Mury. V čem se liší japonský trenér od toho českého?
Něco nesrovnatelného, naprosto dva odlišné světy. Jsem z Japonska nadšená, zamilovala jsem se do jejich pokory a úcty jeden k druhému. Pan trenér Mura je velmi příjemný, čistý člověk a já si ho moc vážím. Přijal mě do svého týmu, jako bych byla jednou z nich. Nezažila jsem do té doby nic lepšího.

Máte v Japonsku čas i na toulky tamními městy a přírodou?
Protože má trenérka je Japonka, ukázala mi to nejhezčí z Tokya, Okayami a Yokohami. Prožila jsem tam krásný čas nejen na ledě, ale i mimo něj.

Jak Vám chutná japonská kuchyně?
Je výborná, já bych mohla v Japonsku žít.

A celkově - máte speciální stravu? Musíte se v jídle hlídat, nebo jste od přírody štíhlý typ?
Určitě teď už musím na stravu dávat pozor. Snažím se jíst pravidelně a zdravě.

V tomto zimním sportu je kladen důraz na umělecké ztvárnění piruet, skoků a kroků. Trénuje se toto i mimo led, například někde v tělocvičně?
Určitě, suchá příprava je nespornou součástí tréninku krasobruslařů. A to nejen kvůli nutné fyzičce, ale také baletní či taneční příprava pomáhá k co nejlepším choreografiím. Stejně tak i skoky trénujeme na suchu.

Krasobruslení s sebou nese určitě i mnoho bolestivých pádů a zranění. Co pro Vás zatím bylo v této oblasti nejhorší?Letošní zranění, se kterým jsem bojovala půl roku a snažila se ho nepřipouštět. Bojovala jsem s bolestí a snažila se na sezónu co nejlépe připravit. Bohužel bolest byla silnější. Hned první návštěva lékaře mi otevřela oči. Musela jsem si dát pauzu a pak dlouze rehabilitovat. Spolupracovala jsem s týmem lékařů a fyzioterapeutů, kteří mě dali dohromady. Naštěstí je zatím vše v pořádku.

Říká se: Na ostří nože. Jsou takové i vztahy mezi krasobruslaři, nebo máte mezi konkurentkami dokonce skutečné přátele?
Ano, mám mezi krasobruslaři opravdu skutečné přátele. Budu jmenovat konkrétně Aničku Duškovou, známou reprezentantku sportovních dvojic, se kterou se scházíme i mimo krasobruslařské tréninky a závody. Minulý víkend jsme třeba celý strávily společně.

Jako žena se samozřejmě musím zeptat na ty krásné kostýmy. Podílíte se na jejich tvorbě? Kolik jich zhruba máte? A můžete prozradit, kolik stojí takový závodní kostým?
Konkrétní cenu neprozradím, ceny jsou velmi rozdílné. Na letošní sezónu jsem si nechala kostýmy ušít v ateliéru Poner. Oni zrealizovali mé představy naprosto dokonale. V kostýmech se cítím velmi dobře.

Kdo je Vaším krasobruslařským vzorem a jaké jsou Vaše nejbližší ambice?
Nemám konkrétní vzor, líbí se mi spousta světových krasobruslařů a od každého se snažím pochytit to nejlepší. S některými z nich se i přátelím. A ambice? Chci se stále zlepšovat a hlavně nezklamat své fanoušky, trenéry a hlavně sebe.

Pojďte skrze Magazín Lečo pozvat lidi na závody ISU série Junior Grand Prix v Ostravě ...
V Ostravě se sejde juniorská světová špička a já i ostatní čeští reprezentanti jsme vděční, že můžeme reprezentovat právě před českým publikem. Pojedeme pro Vás a uděláme vše pro to, abychom Vás nezklamali. Přijďte nás podpořit. Vytvořme v Ostravě společně nádhernou sportovní atmosféru!

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE ROZHOVORY