Z OSTRAVY

Podnikatelský nápad za půl milionu? Tak to je GREEN LIGHT

Program na podporu podnikání GREEN LIGHT otevírá příjem přihlášek do svého šestého ročníku. Zájemci o rozjezd podnikání mohou své nápady přihlašovat do 15. října. Desítka vybraných účastníků projde několikaměsíčním akcelerátorem a utká se o ceny v hodnotě půl milionu korun.

GREEN LIGHT je určen pro zájemce o podnikání všech věkových kategorií, kteří jsou rozhodnuti svůj projekt uvést v život. „Působíme sice v univerzitním prostředí, ale nezaměřujeme se jen na studenty. Jsme otevřeni všem, kteří mají nějaký inovativní nápad a rádi by podnikali. Program je zkrátka pro ty, kteří se chtějí od nápadu posunout až k platícím zákazníkům. Mottem letošního ročníku je ‚dodáváme odvahu k podnikání‘, což vystihuje podstatu našeho programu. Pomáháme začínajícím podnikatelům v získávání potřebných dovedností a znalostí, podporujeme jejich myšlenky a snažíme se jim ukázat, že to zvládnou,“ uvádí Andrea Šimoníková z Centra podpory inovací VŠB-TUO. Program připravuje Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava ve spolupráci s Moravskoslezským krajem, Moravskoslezským inovačním centrem a řadou dalších partnerů a podporovatelů.

Do programu mají možnost přijít lidé nejenom s vlastním nápadem, ale také se přidat k někomu do týmu. Být součástí startupového projektu je skvělá zkušenost do budoucna. GREEN LIGHT urychluje start podnikání i tak, že například umožňuje vytvořit si vlastní prototyp. Ať už ve spřízněné řemeslné Fajne Dilně nebo v IDEA HUBu.

Projekty, které jsou součástí GREEN LIGHT, mají velkou úspěšnost v jiných návazných programech. Jedná se například o programy CzechInvestu, úspěšné jsou ale také při získávání podpory formou startup voucherů. Napojení na partnery, kteří umožňují výrobu prototypů, zase umožňuje rychlejší uvedení výrobků na trh.

Akcelerační program GREEN LIGHT je nejucelenějším startupovým programem v Moravskoslezském kraji. Jako jediný má další pokračování a umožňuje navazující rozvoj v Moravskoslezském inovačním centru (MSIC). Příkladem je letošní vítěz GREEN LIGHTu, projekt měřáků ovzduší Dustee, který nyní využívá mentorství a další programy právě v MSIC. Ředitel Moravskoslezského inovačního centra Pavel Csank k tomu uvádí: „Projekty se v programu GREEN LIGHT velmi dobře připraví na start podnikání. My v Moravskoslezském inovačním centru jim pomůžeme, aby jejich vstup na trh byl co nejplynulejší a mohly se dále rozvíjet.“

Mezi absolventy posledního ročníku GREEN LIGHTu patří startup DMKEY TECHNOLOGIES se svým produktem Domiro. Od jara, kdy absolvoval akcelerátor, se Dominik Uskoba, tvůrce tohoto modulárního řešení pro PC skříně, nezastavil. Navázal spolupráci s významnou českou firmou z oblasti IT a nyní dokončuje první prototyp určený pro konkrétní zákazníky, kteří již na svůj produkt čekají. „Na začátku jsem měl nápad a teď stojím před dokončením prototypu. Mám zájemce o svůj výrobek, poznal jsem řadu skvělých lektorů, kteří mi pomohli s tím, v čem jsem si nebyl úplně jistý, navázal jsem spolupráci a věřím, že tím to zdaleka nekončí. GREEN LIGHT mi pomohl rozjet a splnit sen,“ říká Dominik.

Do GREEN LIGHTu se mohou jednotlivci nebo celé týmy přihlašovat do 15. října 2018, prostřednictvím webových stránek programu. Od listopadu pak začne pro desítku vybraných čtyřměsíční akcelerátor plný workshopů, přednášek a konzultací, který vyvrcholí na konci února závěrečnou start-up show pro veřejnost.

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE Z OSTRAVY