POLITIKA

Marek Pabjan - lídr kandidátky v obvodě Ostrava - Jih

Jak jsme vám slibili, postupně představíme naše lídry v jednotlivých obvodech, kde kandidujeme. Prvním je Marek Pabjan, člověk, který ma za sebou výsledky v pozici dlouholetého ředitele základní a mateřské školy. Tady je jeho vizitka jeho vlastními slovy.

Milí Ostravané a zvláště Jižané,

mnoho lidí mě sice zná, ale mnoho nezná, proto si dovolím se krátce představit. Téměř celý svůj život bydlím v Ostravě-Zábřehu, jsem tedy Jižan. Svou profesní kariéru jsem začal jako učitel základní školy na Dubině a pokračoval jako středoškolský učitel na obchodní akademii. V roce 2006 jsem se přihlásil do konkurzu na ředitele ZŠ a MŠ Kosmonautů 15 v Ostravě-Zábřehu a zřejmě jsem konkurzní komisi přesvědčil o svých kvalitách, protože školu od té doby řídím. Jelikož práce je zároveň mým koníčkem a dělám ji rád, podařilo si mi díky dobré týmové práci s mými spolupracovníky školu výrazně  posunout k lepšímu, ať už co se jejího vzhledu či vybavenosti týká. Nicméně školu tvoří především kvalitní učitelé. Žáky učíme moderními metodami, nabízíme jim možnost studovat v bilingvních třídách, úspěšně napravujeme dětem jejich vady řeči, učíme je psát na klávesnici všemi deseti prsty a široká je u nás také nabídka volnočasových aktivit. Odměnou je pro nás stále rostoucí zájem žáků o studium v naší škole.

Mimo práci ředitele školy se věnuji aktivně hudbě, která vždy byla a je pojítkem s mou manželkou, s níž mám tři syny. Ve volném čase rád cestuji, sportuji, bavím se s přáteli nebo si přečtu dobrou knížku. O komunální politiku se zajímám už řadu let a v letech 2006 - 2010 jsem byl v našem obvodu i zastupitelem a vedl jsem finanční výbor. Poslední čtyři roky jsou však pro náš obvod doslova tragické – neinvestuje se, nepracuje, neopravuje a k tomu se současní radní staví arogantně ke svým občanům. Také vůči naší škole se "práce" současného vedení podepsala negativně, a to nepochopitelným vrácením  desetimiliónové dotace na zateplení celé školy, drahým a nesmyslným auditem a mnoha zbytečnými schválnostmi v běžných věcech. Náš obvod je jedním z nejlidnatějších v republice, ale je dosti zanedbaný. Chybí zde mnohé základní věci, jako odpadkové koše, lavičky, moderní dětská a workoutová hřiště, opravené chodníky a místní komunikace. To všechno se musí změnit. Proto jsem se rozhodl kandidovat. Svou více než dvanáctiletou manažerskou praxi chci zúročit právě v tomto obvodu, protože tady bydlím i pracuji. Na účtu obvodu je přes půl miliardy korun, je třeba využít je ke zvelebení tohoto obvodu, nikoliv k plnění kapes lenivých radních či jejich nevýkonných kamarádů a politických spojenců!

Milí Jižané, zasloužíte si víc!

 

Uhádnete, na který nástroj Marek hraje? Je to basa! A chcete vědět, co si podle něj zaslouží senioři v tomto obvodu? Tak čtěte dál!

1. Jak podle mě vypadá LEPŠÍ A ČISTÁ OSTRAVA?
Především jako město, jehož počet obyvatel přestal klesat v důsledku toho, že se stalo příjemným místem k životu. Kde lidé mají dobrou a dobře placenou práci, bydlení na vysoké úrovni a okolí jejich bydliště splňuje všechno, co potřebují.

2. Kdybych se stal starostou, nejprve bych ...
Poděkoval lidem za své zvolení, zopakoval, co chci změnit k lepšímu, a vyzval je ke spolupráci, abychom výsledky viděli co nejdříve.

3. Co bych udělal pro větší bezpečnost občanů Ostravy?
Zvýšil počty městských strážníků a také zlepšil jejich odměňování, aby nemuseli z tohoto zaměstnání utíkat. Taktéž by podle mého názoru bylo vhodné zvýšit počet bezpečnostních kamer v potenciálně problémových lokalitách, stejně jako by prospěla hustší síť malých, vhodně umístěných policejních služeben.

4. Děti v mém obvodu si zaslouží ...
Spokojené rodiče, kteří rádi žijí ve svém obvodu, protože jim toto místo umožňuje kvalitně žít a věnovat se svým dětem. Inspirativní a bezpečná dětská hřiště, sportoviště a další možná místa určená ke smysluplnému a zábavnému trávení volného času. Dobré školky a školy, v nich spokojené, motivované učitele a další zaměstnance, ty všechny vedené kompetentními vedoucími pracovníky.

5. Jak vypadá novodobý hrdina?
Hasič, záchranář, lékař či policista vykonávající svoji práci, ale také kdokoli, kdo se nehledě na své možné ztráty snaží udělat tento svět lepším.

6. Kdybych si mohl vzít na misi na Mars jen jeden batůžek věcí, co bych si do něj zabalil?
Za současných podmínek na Marsu je jeden batůžek zbytečný luxus. Předpokládám, že ve skafandru, který by mi umožnil aspoň chvíli přežít ukrutnou zimu, která tam panuje, bych nebyl schopný ani zmáčknout spoušť fotoaparátu, abych si svou návštěvu zdokumentoval.

7. Nejlepší lečo je...
… z kvalitních surovin a podle vlastní chuti. Za mě chuťově výrazné a hodně ostré! :-)

8. Každý si zaslouží důstojné stáří, proto bych pro seniory ...
Pokračoval ve zlepšování jejich životních podmínek, ať už poskytováním dostupných služeb v jejich vlastních domovech, či pro ně specializovaných zařízeních. Například naše škola jim poskytuje za opravdu nízké ceny velmi solidní obědy. Ovšem z pozice obce toho lze dělat mnohem víc.

9. Kam vezmu návštěvu, když poprvé přijede do Ostravy?
To záleží na jejích prioritách, zda je to sport, kultura, historie, moderní technologie, zábava či příroda. V zásadě tady všechno máme, ale často je to i jinde. Proto bych vsadil na to, co najdou málokde, tedy důlní a průmyslové památky. A Stodolní. :-D

10. Čím jsem chtěl být jako malý?
Diplomat, konstruktér a učitel. To poslední se mi splnilo, na techniku jsem během svého vyrůstání zapomněl a diplomat jsem doufám aspoň amatérsky.

11. Fotbal, nebo hokej?
Judo, potom fotbal i hokej.

12. Víno, nebo pivo?
Víno.

13. Kočka, nebo pes?
Kočka.

14. Nejhezčím místem v mém obvodu je podle mě ...
Rád bych řekl, že Bělský les, ale zatím to tak není. Takže férově řečeno čisté a ve vyspělé konkurenci aspoň slušně vypadající místo je Shopping Park. Zatím! :-D

15. Kdybych se mohl setkat s někým významným, byl by to ...
Tomáš Garrigue Masaryk, člověk nejen vzdělaný, ale skutečně moudrý, kulturní, demokrat se sociálním smýšlením, přitom sportovec a inspirativní vůdce.  Kdyby byl Američan, Brit, Francouz nebo Rus, byly by se o něm dnes učily děti na celém světě.

16. Nejvíce si odpočinu u ...
… posezení s přáteli, zpěvu a hraní na kytaru či jiné nástroje.

17. Co Ostravák, to pejskař. Proto bych v mém obvodu vybudoval...
Asi více košů se sáčky na psí exkrementy a nějaké vhodné místo, kde by si mohli zaskotačit.

18. Co bych udělal pro snížení prašnosti v Ostravě?
Razantní zvýšení počtu příslušných strojů na čištění komunikací a dalších veřejných ploch prostřednictvím vlastních Technických služeb, pak výměna stávajících topenišť na tuhá paliva. Jinak ovšem za hlavní považuji nátlak prostřednictvím české vlády na snížení polského příspěvku na znečištění našeho ovzduší.

19. Jak bych podpořil ostravské sportovce?
Sport je koníček jako kterýkoli jiný. Co ale rozhodně stojí za pozornost jsou workout parky, které by měly být u všech škol (ne uvnitř), aby je mohli využívat jak žáci se svými učiteli, tak kdokoli jiný. Také by se mi líbila trasa takových prvků na cvičení například kolem chodníků v Bělském lese a mulčovací kůrou vysypané trasy pro běžce.

20. Co bych nabídl mladým lidem, aby neodcházeli z Ostravy?
Především možnosti atraktivního pracovního uplatnění a kvalitního bydlení, snoubícího v sobě prvky výhod města a blízké přírody.

 


 

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE POLITIKA