Z OSTRAVY

"Jen si v bytě mrzněte, nám je to jedno!"

Málokdo čekal tak razantní příchod zimy. Zatímco většině z nás už doma sálá teplo z radiatorů, nájemnici obecních bytů v Jubilejní kolonii mrznou. Úřad městského obvodu si s tím ale hlavu nedělá, i když nájemnici trpí.

Vnuk má angínu, čtyřicítky horečky a pořád mi říkají, že se to řeší. Včera mě ujišťovali, že od dnešního rána se začne topit. Jsou to obecní byty a kašlou na nás," stěžuje si paní Hana Nitschová, která dnes za námi přišla s prosbou o pomoc. O příchodu studené fronty mluvili meteorologové dva týdny dopředu, na radnici ale zřejmě na počasí nikdo nekoukal. 

Podle vyhlášky č. 194/2007 Sb. Ministerstva průmyslu a obchodu topná sezóna trvá od 1. září do 31. května. Radiátory se ale probudí z letního spánku až poté, co průměrná denní teplota venkovního vzduchu v dané lokalitě poklesne pod +13 °C ve dvou po sobě následujících dnech. A zároveň meteorologové neočekávají podle vývoje počasí zvýšení teploty v dalších dnech. 

Každý, kdo byl v posledních třech dnech venku ví, že teploměry zažily výrazný sešup, když z pátečních 30 stupňů měří maximálně 17 přes den a v noci klesají až k nule. V bytech je tedy okamžitě velmi chladno. To ale úředníky jižního obvodu netrápí. O nefungujícím topení také lidé marně hledají informace na stránkách nebo sociálních sítích obvodu. „Na obecním úřadu mi řekli, že to tak rychle nejde napouštět. Místo toho aby si to před topnou sezónou zkontrolovali, a teď zatopili, tak se vymlouvají. Dcera platí za nájem v obecním bytě na ulici Mládeže 11 tisíc a musí mrznout." 

Ostrava-Jih má ve svém majetku 313 domů s 5 200 byty, což je zřejmě největší bytový fond v Ostravě. Péči o ně ale očividně silně zanedbávají. Hlavně, že se radnice holedbala, jak je jubilejní kolonie krásně spravená. Drtivá většina domů byla ale opravena již před minulými volbami! Stávající radnice tak chlubí cizím peřím a neumí zajistit ani topení svým nájemníkům. 

 

Zasloužíte si víc! 

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE Z OSTRAVY