Z OSTRAVY

Raw Ostrava

Trendy ve výživě hýbou světem. Každou chvíli se objeví zázračné redukční diety, zaručené tipy, jak dodat tělu co nejpřirozeněji vše, co potřebuje, ale hlavně – jak se vyhnout tomu, co mu ubližuje. Podle mnohých zastánců syrové stravy je to právě tepelná úprava, která z jídla dělá pro tělo buď něco zcela nepotřebného, nebo dokonce škodlivého. Co všechno raw stravování obnáší? Jaké jsou výhody a nevýhody? Co můžeme, nemůžeme, jak na raw stravu přejdeme a dá se v Ostravě zajít třeba i do raw restaurace?

Poctiví zastánci raw stravování tvrdí, že kompletní přechod na raw stravu by měl trvat v řádech měsíců až let. A proč? Protože jsme do malička zvyklí tepelně upravenou stravu konzumovat, a při rázovém přechodu by šok mohlo utrpět nejen naše tělo, ale i psychika, která se bouří proti porušení zvyklostí a dožaduje se vehementně návratu zpět.

raw2

Svatá čtveřice

Vitamíny, minerály, enzymy a voda. To jsou všechno složky potravy, které vitariáni, tedy konzumenti syrové – raw stravy, čerpají v naprosto přírodní podobě. A všechno se točí kolem teploty 42°C. Tehdy totiž dochází k inaktivaci proteinové aktivity enzymu, a jídlo je po překročení této teploty „mrtvé“. Raw pokrmy a ingredience se tedy připravují mixováním, sušením na slunci, klíčením (protože spoustu potravin je třeba nejdříve „oživit“ – například luštěniny je vhodné nechat několik hodin ve vodě).

Tepelným zpracováním mění svou povahu i minerály, které se stávají anorganickými a pro tělo neupotřebitelnými, ale také vitamíny, které zahřáním mohou z jídla vymizet úplně. Syrojedové, jak někdy můžeme slyšet označení pro vitariány, respektive raw foodisty, také upozorňují na to, že tepelné zpravování potravin vede k jejich dehydrataci, což nás nutí pít několik litrů vody denně. Jinak řečeno, při konzumaci syrové stravy dostáváme jídlem do těla mimo jiné také spoustu zdravé a přirozené vody, kterou už potom není třeba tolik doplňovat.

Zastánci syrové stravy se také opírají o výzkumy, podle nichž konzumace té tepelně upravené zatěžuje imunitní systém. Nepřirozená, tudíž tepelně opracovaná potravina, která se dostane do těla, stimuluje imunitní systém k produkci bílých krvinek, kterých tedy máme v organismu trvale více, než je zdrávo.

Pro a proti

Při konzumaci výhradně syrové stravy, což je především ovoce, zelenina, ořechy, semínka, ale mohou to být také ryby nebo maso (s maximálním důrazem na čerstvost a kvalitu), čerstvé a nijak neupravené mléko nebo syrová vejce. Vitariánství není nutně vegetariánství, ale velmi často se principy shodují, protože živočišné produkty v syrovém stavu chce konzumovat a má k nim přístup málokdo.

  • Striktní vitariáni trpí především nedostatkem bílkovin a železa. Primárním zdrojem těchto živin je totiž maso.
  • Při přechodu na raw stravu můžete pociťovat únavu, nedostatek energie a celkový úbytek sil.
  • Dalšími problémy jsou zhoršení akné, studené končetiny, bolesti hlavy, nadýmání.

Všechny tyto příznaky připisují vitariáni detoxikaci organismu, která musí nutně proběhnout po letech konzumace nezdravých a nepřirozených potravin. Jiným úhlem pohledu je prostě nedostatečné nutriční složení stravy, které může výše zmíněné příznaky vyvolat také.

Velkým přínosem konzumace raw stravy je samozřejmě maximální možný přísun vitamínů, minerálů a vlákniny v jejich přirozené formě. To samozřejmě přispívá ke zlepšení všech funkcí, především zažívání. Ideální se zdá namíchat si takový mix vitariánství a běžného stravování, neodmítat ani jedno a v případě, že bude vyhovovat, postupně k maximalizaci raw stravy přecházet.

Raw Ostrava

Syrové jídlo nemusí být zdaleka jenom mrkev na talíři, jak si mnoho lidí vitariánství představuje. Stačí troška kreativity a pátrání po receptech. Své o tom vědí také všichno,kdo navštěvuje Raw Bar v Ostravě na Tyršově ulici. O tom, že z minimálně tepelných surovin se dají připravit rolády, burgery, dorty, smoothie, chlebíčky, placičky, palačinky, se můžete přesvědčit sami.

V Raw Baru ovšem nenabízí pouze jídlo pro vitariány, dostanete zde také tepelně zpracované jídlo vhodné pro vegetariány, vegany nebo celiaky.

Raw Bar

Webová adresa http://www.rawbar.cz/

Facebook https://www.facebook.com/rawbar.cz

Adresa Tyršova 19, 702 00 Ostrava

Telefon +420-558 847 738

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE Z OSTRAVY