OSTATNÍ

Smartphonie

Tak schválně, jak často se vám na jakékoliv kulturní akci podaří uslyšet větu „Zapněte si, prosím, své mobilní telefony.“? Ne, není to chyba. Přesně takovou situaci zažil plný sál Domu kultury města Ostravy, kde Janáčkova filharmonie uvedla unikátní skladbu s názvem Smartphonie. Ta sice ctí principy vážné hudby, ale je interaktivní a diváci mají přímý vliv na to, co a jak hudebníci hrají. Verzí Smartphonie tak může být až několik stovek.

Přiblížení hudby označované jako vážná současnému publiku se snaží projekt Smartphonie, který vznikl v roce 2014 na popud Martina Ptáčka a Kristýny Grycové. Základní myšlenkou díla je fakt, že motivy klasické hudby se objevovaly jako vyzváněcí tóny telefonů. Čili je v podvědomí máme všichni, ale často ani nevíme, že jsou součástí významných děl klasické hudby. Hudebně se Smartphonie ujal Jan Kučera, který řídil orchestr také na nedávných úspěšných Melodiích stříbrného plátna v Gongu, a vzniklo dílo o devíti větách, z nichž každá má dvě varianty. Zpracovává statisticky nejstahovanější melodie vážné hudby pro vyzvánění mobilních starých, ještě většinou monofonních mobilních telefonů. Jsou jimi:

T. Albioni – Adagio g moll, J. S. Bach – Arie D dur, L. van Beethoven – Osudová, L. Boccherini – Menuet, T. J. Gossec – Gavotte, A. Chačaturjan – Šavlový tanec, J. Strauss – Pochod Radeckého, J. Offenbach – Kankán, W. A. Mozart – Malá noční hudba, G. Rossini – předehra k Vilému Tellovi, M. Ravel – Bolero, G. Verdi: předehra k La Traviatě, A. Vivaldi – Jaro.

filharmonie2

Pomocí speciální aplikace na chytrý telefon můžou diváci přímo v sále ovlivnit, jestli bude orchestr hrát rychle nebo pomalu, jestli bude následovat Richard nebo Johann. Posluchačům není v aplikaci řečeno úplně vše, čímž se ovlivňování toho, co se děje na pódiu, stává ještě větší zábavou.

Doposud jediné představení tohoto unikátního koncertu proběhlo právě v roce 2014 v rámci festivalu Smetanova Litomyšl. Až teď, v lednu, si nadiktovalo a uslyšelo Smartphonii také ostravské publikum. 26. 1. 2015 tak Ostrava zažila díky Janáčkově filharmonii pod vedením dirigenta Jana Kučery nevšední interaktivní koncert, který nejednomu divákovi poupravil vnímání klasické hudby. Kromě děl zmíněných autorů sestavených do mimořádného projektu Smartphonie byl na programu také Průvodce mladého člověka orchestrem od Benjamina Brittena, ktertý si klade za cíl seznámit i nezkušené posluchače bez zbytečného didaktizování s charakteristikami jednotlivých hudebních nástrojů. Osvětovým večerem provázel herec a hudebník Jan Maxián a celá tato populárně kulturní akce vzbudila u publika velké nadšení a pozitivní ohlasy.

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE OSTATNÍ