ZDRAVÍ A SPORT

Cvičení s Karolínou

Hurá do formy! Máme pro Vás zcela novou rubriku! Od tohoto čísla se budete na našich stránkách potkávat s fitness trenérkou Karolínou Huvarovou, která vám pomůže dostat vaše tělo zase do tvarů a křivek jako za mlada! Je jedno, jestli jste maminka na mateřské, student nebo senior. Nedovolte špekům znetvořit svoje tělo!

Pamatujete na povinné hodiny tělocviku ve škole? Na fotbal, který jste hrával s klukama za domem? Na gumu, kterou jste o přestávkách skákala s děvčaty na školní chodbě? Pamatujete na svoje šaty z tanečních? Že už je to dávno? Že dnes nosíte šaty o 3 velikosti větší? Ale čím to je? Odpověď je jednoduchá: Pohyb. Chybí nám všem. Počítače nás ve škole a  práci na hodiny přivázaly do jediné pozice, díky dostupnosti aut jsme přestali chodit pěšky a začali tloustnout. Pojďme tomu ale společně říct DOST! Nebudeme přece tlouštíci, kteří si přes pupek ani nezavážou tkaničky!

23680913421_e832693826_o

Pohyb je pro člověka přirozený, bez něj naše tělo špatně funguje. Dříve lidé pracovali na polích, starali se o zvířata na statcích, sekali dříví do krbu. Dnes bydlíme v krásně vytopených panelácích, jídlo si kupujeme už hotové, místo fotbalu za domem, koukáme na televizi. Naše tělo má ale stále stejné nároky. Aby mohlo být pružné, zdravé a štíhlé, potřebuje pohyb, potřebuje zátěž. Ivan Pavlovič Neumyvakin, slavný ruský lékař tvrdí, že si pro pevné zdraví musíme osvojit základní návyky. „Když budeme jíst zdravě, střídmě, jídlo budeme pořádně kousat, denně vypijme aspoň 2 litry vody a budeme cvičit, nehrozí, že bychom onemocněli!“ Podle naší trenérky Karolíny je třeba si vyčlenit alespoň půl hodinky na pohyb denně. Nemusíte hned běžet do posilovny. Bohatě postačí, když začnete každý den chodit na procházky, na nich postupně zvyšte rychlost do svižného kroku. Zkuste výtah vyměnit za schody. Pokud ale chcete své tělo zpevnit a zbavit se přebytečného tuku, je třeba „zamakat. „Cvičit bychom měli ideálně 3x týdně, pro pokročilejší i 5x v týdnu, kdy se rozdělují cviky dle jednotlivých svalových partií. Min. 1-2 dny v týdnu by měly být vyhrazeny pro odpočinek a regeneraci svalů“, radí trenérka Karolína. Na začátku se 10-15 minut rozehřejte a protáhněte aerobní činností. „Tuky z vašich zásob se začínají spalovat až po 20 minutách cvičení, tudíž stačí krátké rozehřátí, poté vlastní cvičení. Až na konec si dejte ten pravý spalovací kardio trénink, kdy budete běhat nebo sedět na kole alespoň dalších 20 min. V tuto dobu totiž už spalujete pouze tuky.“ Tak s chutí do toho!

INNER THIGH SCISSOR KICK – Nůžkový kop (5524, 5 – JEN POMŮCKA PRO TEBE)

Co posilujeme: Vnitřní strana stehen

Příprava: Lehneme si na záda, paže položíme podél těla, dlaněmi směrem dolů. Natažené nohy zvedneme do výšky kolmo k podlaze a propneme špičky. Bedra tlačíme k podložce.

Cvik: Nohy roznožíme v celém rozsahu pohybu a zpět do výchozí polohy, střídavě překřížíme levou a pravou nohu. Od sebe nádech, k sobě výdech. Provedení by mělo být spíše rychlejší, hmitem.

Opakování: 3 x 20 cviků

23136422593_8a620ea730_o

23395293169_163811710d_o

SUMO/PLIÉ SQUAT – Široký dřep (5534,5)

Co posilujeme: Vnitřní a zadní strana stehen, hýždě

Příprava: Postavíme se rovně, nepředkláníme se, nohy dáme co nejvíce od sebe (alespoň o 30 cm více, než je šíře ramen), špičky vytočíme co nejvíce směrem ven, ruce dáme podél těla.

Cvik: Klesáme dolů, kolena kopírují směr špiček, ruce spojíme před tělem. Držíme pevné břicho, záda rovná. Jakmile budou stehna rovnoběžně s podlahou, zatlačíme do pat a vracíme se do výchozí pozice.

Opakování: 3 x 25

23763248385_c153e5da9f_o

23395322399_b420e8a1d0_o

BRIDGE – Most (5582,3)

Co posilujeme:

Příprava: Lehneme si na záda, lehce podsadíme pánev, aby se bedra přitiskla k zemi. Pokrčíme nohy a celá chodidla přitiskneme na podlahu. Nohy máme na šíři boků. Ruce na zemi lehce upažíme.

Cvik: Zpevníme střed těla a začneme zvedat pánev pomalu ze země do vzduchu. Záda se zvedají, ramena a lopatky ale zůstávají na podložce. Ruce jsou na zemi. Vydržíme několik sekund, potom povolíme. Pokud chceme přitvrdit, nepokládáme zadek úplně na zem, necháme jej několik centimetrů nad podlahou a zase se vrátíme zpátky nahoru. Dbáme na to, aby naše záda byla při provádění tohoto cviku rovná a neprohýbala se.

Opakování: 3 x 20

23654642062_b484f0acdb_o

23136321273_992d56fa33_o

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE ZDRAVÍ A SPORT