ZDRAVÍ A SPORT

Od oceli ke stříbru

„Už nesmíte svařovat,“ řekli mu lékaři nekompromisně po magnetické rezonanci páteře. A tak se dnes padesátiletý René Gryga rozhodl nechat svářecí agregát být a najít si jinou práci. Třinecké železárny, kde původně několik let pracoval, znal doslova jako své boty. Ty pracovní, které potřebovali všichni v těžkých provozech. A právě ze znalosti prostředí, kde jsou lidé ve fyzické pracovní zátěži vděční za každou věc usnadňující život, se zrodil nápad a značka Gultio.

V Grygově hlavě poměrně rychle narůstala myšlenka vylepšit nejen svářečům, ale všem ocelářům pracovní boty o ochranné vložky. Takové, které udržují pohodlí, hygienu i příjemný pocit. „Běžně bylo obutí vybavené něčím, co připomínalo lisovaný rákos. Za dva, tři měsíce takové vložky páchly a rozpadly se,“ říká z vlastní zkušenosti Gryga. Zatím sice stále ještě bojoval s bolestí zad při sváření, ale už věděl, že chce najít někoho, s kým by se daly vyvinout ochranné pracovní vložky do bot pro 21. století. Spojil se s uznávaným antropologem, docentem, doktorem věd Miroslavem Prokopcem.

Antropolog - nejlepší spojenec začátečníka
Prokopec byl uznávaný vědec, který působil mimo jiné ve Státním zdravotním ústavu a v Antropologickém ústavu Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy. Zabýval se mezinárodním výzkumem růstu a vývojem dětí a dospívajících. V Austrálii studoval domorodce a jejich minulost, v USA život a dílo světoznámého antropologa a lékaře původem z Čech Aleše Hrdličky. „My jsme se znali s panem docentem už dříve, což byla náhoda. Ale bylo mi jasné, že s takovým nápadem musím jít za ním,“ vzpomíná Gryga.

Ze spolupráce se zrodila unikátní konstrukce perforací a výkresová dokumentace pro speciální plastové vložky s obsahem aktivního stříbra, chráněné Úřadem průmyslového vlastnictví v Praze. Začala příprava forem k lisování a výroby. I příprava parfemace, aby nové ochranné pomůcky nejen sloužily, ale i voněly a přitom si zachovávaly především vysoký hygienický užitek. Gryga si založil firmu Gultio, později Gultio CZ, a vše bylo na dobré cestě.

Cesty jsou ale krutě zrádné
Přibližně v té době nastal nečekaný zvrat. Srážka s kamionem, vrtulník, nemocnice. Začínající podnikatel, který dosud všechno jen platil a ještě pořád nic nevydělal, se z těžkého čelního střetu léčil dlouhé měsíce. Bez peněz, se šrotem místo auta a v rekonvalescenci po málem osudové nehodě se byznys rozjíždí jen těžko. „Kdyby mi nepomohli lidé jako Tomáš Strya a Gabriela Dolečková - Konderlová, asi by dneska nebylo moc o čem psát,“ hodnotí Gryga krušné měsíce, kdy se jeho firma Gultio i on sám zadlužil, „rozpustil“ všechny úspory i pojistky, půjčoval si auto i peníze na lisovací formy a nejrůznější testování nového výrobku. „Horko těžko jsem zaplatil akontaci na prvních pět forem na nejčastější velikosti s tím, že prodejem vydělám i na ty zbývající. Ale splátky leasingu jsem pak už nesplácel pravidelně. Obchodníci mi vysvětlili, že pokud nemám celou velikostní řadu pro pánské i dámské boty, nemůžu nic prodávat. Nerad na tu dobu vzpomínám. Situace byla zoufalá, já byl v krizi. Všude plno dluhů. Byl jsem vlastně jen v polovině cesty. Věděl jsem, že další stovky a stovky tisíc na zbývajících pět forem nemám šanci sehnat, takže je konec. Myslel jsem i na to, jestli ta nehoda neměla dopadnout jinak,“ líčí podnikatel.  

Co tě nezabije
Podnikat s ochrannými pracovními pomůckami ale mělo vždycky hlavu a patu, a tak se všichni, kdo s Grygou a jeho Gultiem přicházeli do kontaktu, rozhodli pomoci. Poláci a Slováci nabídli odbyt, pokud se rozšíří sortiment. Firma Paňák plasty s.r.o. z Vrbna pod Pradědem s touto vizí dokončila všechny formy, na které v daný moment půjčila Grygovi i finance, protože lisovala i finální vložky. Ty už překonaly všechny „dětské nemoci“. Měly atesty, certifikáty a Ministerstvo zdravotnictví je schválilo jako osobní ochranné pomůcky. Obsahovaly aktivní stříbro i vůni a byly antistatické. Zaměstnanci je mohli nosit v huti, stejně jako v dole, ale také ve zdravotnictví a všude tam, kde jsou lidé dlouho na nohou. Státní zdravotní ústav tento osobní ochranný pracovní prostředek nejen schválil, ale i výslovně doporučil. Pochopil, že je cennou prevencí pro zdraví nohou a chrání také obuv. Její životnost se prodlouží až o čtvrtinu – vložky totiž šetří vnitřní vrstvy a výstelku před agresívním působením potu. 

Zpátky do werku, čili do železáren
Tehdy se někdejší zaměstnanec mohl vrátit do Třineckých železáren. Ted už ale s obchodní nabídkou. Dveře podnikání se pootevřely a po třech měsících testování si oceláři z Třince nové, vonící a trvanlivé vložky do pracovní obuvi začali objednávat. Jak už to tak bývá, další firmy pak začaly na výrobky také slyšet. „Fungoval jsem dlouho i jako obchodník. Sám jsem firmy objížděl, vysvětloval unikátnost konstrukce vložek i naprostou novinku, jakou byl obsah aktivního stříbra a současně vůně. Peníze jsem měl vždycky teprve tehdy, když jsem prodal. Co jsem vydělal, jsem vkládal do dalších nových výrobků,“ vysvětluje Gryga postupný vývoj firmy Gultio.

Česko není konečná…
K osobním ochranným pomůckám Gultio postupně zařadilo také průmyslovým vzorem chráněné ponožky nebo spreje do bot, ochranné krémy a gely. Logicky následovala i sada prádla, triček a kosmetiky, která se dále a dále vyvíjí. Aktuálně v exkluzivní kooperaci se specialistkou na legislativu a složení kosmeticky, čisticích prostředků a potravních doplňků, členkou Kosmetologické společnosti ČR a České farmaceutické společnosti Jana Evangelisty Purkyně, magistrou Miriam Popelkovou. „Vývoj trval osm let. Všechno se musí otestovat a registrovat. Na cestě každého kosmetického výrobku od výrobce ke spotřebiteli ale stojí ještě další povinnosti. V souladu s evropskou legislativou musí všechny výrobky splňovat přísné požadavky na bezpečnost. Toto je hodnoceno nezávislým odborníkem na problematiku kosmetické chemie a toxikologie. Deklarované účinky je třeba podložit patřičnými studiemi. Pak následuje nezbytná registrace na notifikačním portálu Evropské komise (CPNP). Bez těchto náležitostí nelze kosmetický výrobek na trh uvádět,“ vysvětluje Gryga.

…a dvacet let žádná míra
Dnes má společnost Gultio dvacet let zkušeností ve vývoji produktů se stříbrem. Po letech vývojových prací, které ji postupně spojily s řadou odborníků z oboru ochrany zdraví při práci, kosmetiky a hygieny, dnes firma nabízí nejucelenější sortiment kvalitních výrobků se všemi antimikrobiální výhodami aktivního stříbra a výtažků exotických rostlin a bylin. „Zakládáme si na tom, že všechny naše výrobky vznikají s odborníky. Kupujeme nejlepší suroviny a špičkové materiály. I kosmetika se stříbrem je v našem pojetí věda,“ říká autor firemní vize a majitel Gultia Gryga.

Produkty se značkou Gultio znají spokojení uživatelé v České republice, na Slovensku, v Polsku, Švýcarsku i Rakousku. V tuzemsku se s firmou a jejími výrobky potkávají profesionální sportovci, zdravotníci, uživatelé ochranných pracovních pomůcek a lidé aktivní v práci i ve volném čase. „Na naši značku sází příslovečně precizní Švýcaři i rakouští zdravotníci, kteří si produkty Gultia vybrali pro zdravotnickou obuv. Aktuálně se zkoušíme „namlouvat“ s náročnou arabskou klientelou,“ prozradil obchodní ředitel a společník Gultia Jan Schönwälder.

A Třinecké železárny?
Podle Grygy jsou i dnes Třinecké železárny největší zákazník a nejsilnější reference Gultia: „Jsem jim vděčný. Kromě nejdůležitějších spolupracovníků, kamarádů a mých nejbližších to byl právě „werk“ a lidi v něm, kteří mě svojí důvěrou postavili na nohy. Dnes od nás kupují celý náš sortiment ochranných pomůcek. Prostě, když se oceláři rozhodnou pro stříbro, tak to už něco znamená.“ 

 

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE ZDRAVÍ A SPORT