Z OSTRAVY

Nadějné startupy se představí na finální StartUp Show

7 statečných, kteří dostali odvahu začít podnikat, se postaví před porotu a publikum ve čtvrtek 28. 2. 2019 v aule VŠB-TUO. Už 6 let startupový program Green Light dopomáhá podnikatelům s inovativními nápady postavit se na vlastní nohy. Na Startup Show se představí unikátní projekty zaměřené na sport, veřejnou správu zdravotní péči nebo využití VR.

Diváci uvidí, co vše se dá stihnout za tři měsíce intenzivní práce, pod vedením zkušených externistů a mentorů z Centra podpory inovací. Tým vítězného projektu si odnese ceny v hodnotě až půl milionu korun a všichni dohromady budou zase o krok blíž na cestě k úspěšnému podnikání. Více než polovina z nich už v průběhu akcelerátoru získala první platící zákazníky, což je obrovský posun oproti minulým ročníkům a svědčí o stále se zvyšující kvalitě programu.

Startup Show rozzáří aulu VŠB-TUO v Ostravě-Porubě ve čtvrtek 28. února od 16 hodin. Ze 40 přihlášených projektů se na show představí 7 nejlepších. Vedle prezentací budou jednotlivé projekty i u svých stánků. „Návštěvníci se budou moct zeptat, na to, co je zajímá či si osahat první prototypy některých výrobků např. unikátní splitboardové vázání, rehabilitační pomůcku pro dětské pacienty, nebo si vyzkoušet, jak lze využít VR k náboru zaměstnanců technických oborů. Diváci se určitě mají na co těšit. Kromě projektů bude na akci zářit i umělecká skupina Pyroterra, jejíž doménou jsou světelné a fire show, se kterými vystupují po celém světě,“ říká Andrea Šimoníková, vedoucí útvaru Podnikání a kariéra.

 „Jsem rád, že i v našem kraji vzniká řada výborných projektů, a to napříč různými obory. Má velký smysl podporovat nápady, které mění zaběhnuté postupy, pomáhat kreativním lidem uskutečňovat jejich sny. Inovace, propojování studentů s experty a prohlubování zájmu o podnikání je důvodem, proč jsme hlavním partnerem programu Green Light a také letos předáme vítěznému projektu šek na půl milionu korun,“ řekl náměstek hejtmana pro regionální rozvoj Jan Krkoška.

Za 6 let se do Green light programu dohromady přihlásilo více jak 300 projektů. Samotným akcelerátorem prošlo 95 projektů a publiku se představilo 50 nejlepších (včetně letošního ročníku).

Mezi ty úspěšné patří např. Presentigo. Jejich výjimečné prezentace vzbudily zájem u nás i v zahraničí. Spolupracují s mnoha firmami např. Škoda, ČSOB, T-Mobile, Pwc atd. Projekt minulého ročníku, chytrý rehabilitační software Eddie, uspěl se svou žádostí v nástroji SME Instrument podporující inovativní nápady s mezinárodním přesahem teprve jako druhý projekt z našeho kraje. Za zmínku stojí i projekt Dustee, zaměřující se na aktuální otázku kvality ovzduší. Ve spolupráci s firmou Philips byl spustili projekt Čistá školka a v prosinci vyhráli v ‘Chytré Myšlence MSK’.

Program Green Light připravuje Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava ve spolupráci s Moravskoslezským krajem, Moravskoslezským inovačním centrem a řadou dalších partnerů a podporovatelů. Program Green Light je podpořen z rozpočtu Moravskoslezského kraje.

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE Z OSTRAVY