Z OSTRAVY

Hostinec u Zlatého lva slaví neuvěřitelných 250 let

Petr Bezruč zde psal básně a slezský van Gogh Valentýn Držkovice zde maloval obrazy. Nejstarší ostravský hostinec oslavil minulý týden 250 let. Mezi gratulanty na oslavě nechyběl ani Jan Řehůřek, osmnáctý vrchní sládek pivovaru Ostravar.

Nejstarší ostravská hospoda byla slavnostně otevřena 12. listopadu 1769 a vrchním hostinským byl jistý Mathes Pleva. Původně zájezdní hostinec se stal za krátkou chvíli velmi navštěvovaný, jelikož stál na frekventované císařské silnici mezi Ostravou a Opavou. Hospoda se stala občerstvovací stanicí pro formany, kteří převáželi sůl z Polska do Vídně.

Když v aukci koupil “Lva” Johann Křibek, pradědeček dnešního majitele, tak pod jeho vedením hospoda začala ještě více vzkvétat. Rozšířili původní nabídku piv i venkovní posezení, postavili zahrádku, malý dětský park s houpačkami i kuželnu. Dokonce provozovali i malou benzinovou pumpu.

Za první republiky se hostinec U zlatého lva stal oblíbeným výletním cílem a k jeho slávě přispěl také již zmíněný ostravský malíř Valentýn Držkovic, který si v roce 1923 v hostinci zřídil ateliér. Krom Držkovice také na pivo do hospody rád chodil další slavný muž, spisovatel Petr Bezruč. V roce 1932 v hostinci složil báseň, kde zmiňuje i postavu hostinského Křibka. V básni popisuje hostinec jako velký hrad u silnice.

Tuto idylickou dobu první republiky přerušila v roce 1939 druhá světová válka a následné znárodnění podniku. Vedení hospody Křibkům sice zůstalo, ale zároveň mohli zapomenout na jakékoliv investice nebo myšlenky týkající se rozvoje hostince. Místo vyhlášené kuchyně se nyní v hospodě mohla podávat pouze dovážená jídla ze závodní jídelny. Pivo naštěstí zůstalo u Lva stejně dobré jako za Bezručových časů a v padesátých letech se novými hosty hostince stali studenti Vysoké školy báňské, která se do Ostravy po válce přestěhovala z Příbrami.

Po sametové revoluci se hospoda dostala zpátky do rodinných rukou. Začal ji vést Jaroslav Křibek, čtvrtý z rodu Křibků. S otcem opravili střechu, fasádu a obnovili také kuchyň. S novou kuchyní se z pivnice se tak stal zpátky hostinec s kvalitní restaurací, kde lidé rádi chodí v poledne na obědy a o víkendech mají možnost uspořádat rodinné oslavy a různá setkání. Hlavním jídlem nového jídelníčku se samozřejmě stala babiččina svíčková.

Na čepu i po sametové revoluci zůstalo výhradně ostravské pivo. Nabídka piva se v hostinci U zlatého lva postupně rozrostla a návštěvník může ochutnat třeba jedenáctistupňového Mustanga nebo vysoce ceněnou Černou Barboru a další speciály.

S ohledem na tradici hostince se na oslavě 250. výročí připíjelo tradiční ostravskou dvanáctkou, která letos prošla také svou proměnou. Pivo má navíc příjemné hořké doznívání a přímo vybízí k dalšímu napití.

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE Z OSTRAVY