POLITIKA
foto zdroj: vlada.cz

NOUZOVÝ STAV KONČÍ

Sněmovnou neprošlo vládou navrhované prodloužení nouzového stavu a ten k pondělku končí. Vládnoucí koalici ANO a ČSSD vypověděli poslušnost komunisté a namísto konstruktivních debat a přijetí nových opatření, tady máme další šarádu v podání vrcholných politiků s premiérem Babišem v čele.

Sebejistý premiér udělal chybu a zcela podcenil nutnost politického vyjednávání. Doposud ho ani nepotřeboval, komunisti nebyli od začátku příliš drazí a SPD sice křičela, ale pošilhávala přitom po místečku ve vládě. Hnutí ANO si tento stav patřičně užívalo a jeho arogance rostla do nebe. Pokud dnes premiér Andrej Babiš hovoří o urychleném a konstruktivním jednání s hejtmany krajů, proč s nimi nevyjednával před hlasováním ve sněmovně? 


Typickou ukázkou, jak to v hnutí ANO funguje, je fungování člena tohoto hnutí a hejtmana Moravskoslezského kraje Ivo Vondráka. Přestože má v koalici kraje členy ODS a KDU-ČSL, tedy stran, které dopředu deklarovaly, že prodloužení nouzového stavu nepodpoří, byl až do čtvrtka v klídečku a spoléhal na to, že to Anrej, tak jako všechno, „ vybaví“. Nevybavil, a reakce hejtmana a mlčení jeho kolegů radních ukazuje, že zřejmě nejsou připraveni pracovat v režimu stavu nebezpečí, kdy většina pravomocí a práce přechází na ně, na kraj.


Ve čtvrtek dostal premiér Andrej Babišem a šik jeho seřazených a na povel čekajících straníků nečekanou ránu. Návrh vlády prodloužit nouzový stav neprošel. Mstivé obstrukce vůči některým následným a konstruktivním návrhům opozice byly ukázkou politické kultury, kterou tady hnutí ANO během svého vládnutí zavedlo. 


Jestli je rozhodnutí neprodloužit nouzový stav správné, ukážou následující dny. Nemůže tady ale být do nekonečna. Určitě ne tak, jak ho aplikuje současná vláda.  Nouzový stav tady máme s přestávkami téměř rok a za celou tu dobu jsme od vlády kromě zákazů a chaotických příkazů neslyšeli nic konstruktivního a systémového. A na zákazy jsme my Češi, od dob okupací naší země skutečně vysazeni. Premiér a vládnoucí politici trestuhodně promrhali jednotnost národa z počátku pandemie. Nekoncepční zákazy prokládali aférami, kdy je sami porušovali, společně s podezřeními z kšeftů s rouškami a testy. 


Lidé neví, co od pondělka bude: půjdou děti do škol, mají podnikatelé  otevřít své provozovny? Zatím to vypadá, že budou možná znovu v úterý uzavřeny. Premiér si stěžuje na to, že se k němu opoziční poslanci nechovají hezky a straší lidi, přestože je tady nástroj s názvem stav nebezpečí, kterým lze dle výkladu mnohých právníků omezit vše, kromě základních lidských práv a svobod. Za téměř rok fungování nouzového stavu nemáme zpracován ani jednotný právní názor.


Při vší té politice, se jaksi zapomíná na lidi. A hlavně ty nejvíce ohrožené a nejvíce zapřažené. Potřebují podporu a jasně definované následné kroky, i ve variantách řešení. Ne jenom strašení a politikaření.


Buďme zodpovědní a držme spolu. Dodržujme 4 R: Ruce. Roušky. Rozestupy. A zejména: zdravý ROZUM. Umíme to. Zvládneme to. 

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE POLITIKA