ROZHOVORY

Růžová královna internetu

Svůj první blog začala psát v 11 letech jako Didlinka-d. Od té doby sdílí celý svůj život na internetu. Její růžový svět má tisíce sledovatelů. Ať už ji milují nebo nenávidí, dnes a denně si pouští její nová videa, ve kterých 21letá blonďatá kráska odhaluje soukromí. Je to role, nebo její přirozenost? Kdo ví? Jisté je, že její blog byl skvělým odrazovým můstkem a ona se nebála skočit po hlavě.

Pojďme začít tvými úplnými začátky…

Začínala jsem svým blogem Didlinka-d, který jsem začala psát v 11 letech formou deníčku. Psala jsem tam různé fotoromány, rady jak na kluky, na vlasy, líčení a přidávala jsem tam také videa. Byl to takový holčičí blog.

Jak tě to tehdy napadlo?

Projížděla jsem tehdy internet a byl tam odkaz na blog.cz, tak jsem si říkala, že to zkusím, založila jsem si to a vyšlo to.

FullSizeRender

Jak rychle začal narůstat tvůj fanklub?

Já si to vlastně moc nepamatuji. Bylo to celé spontánní. V té době jsem psala jediný dětský blog, a tak jsem měla zřejmě štěstí. Lidi si to mezi sebou řekli a potom moje stránky navštěvovali každý den. Naučili se na ně chodit.

Psali ti už tehdy kluci?

Jasně. Kolem 13 byl můj blog opravdu pojem. Kdo neznal Didlinku, byl úplně mimo. Psali mi vážně hodně, a to holky i kluci. Ty zajímalo hlavně, jak na holky.

A co jsi jim radila?

Vesměs jsem radila mladším holkám, které se mě ptaly: „Domi, co si mám vzít na sebe?“ nebo „Usmívám se ve škole na nějakého kluka a on si mě nevšímá. Co mám dělat?“ a takové otázky, kde jsem v klidu zvládla odpovědět.

FullSizeRender (2)

Uvědomuješ si, jakým vzorem jsi tehdy pro některé holky byla? Čím to podle tebe bylo, že se ti svěřovaly, kopírovaly tě, doslova ses pro některé stala idolem!

Ano, některé mi psaly opravdu dennodenně vzkazy a to, co jsem jim řekla, pro ně bylo svaté! Já nechápu, jak jsem to dokázala, ale bylo to tak. A je to i teď, ono to pokračuje! Je to deset let a pořád jsem pro ty holky nějakým vzorem.

Máš fanoušky, kteří tě sledují po celou dobu?

Je to neuvěřitelné, ale ano! Je skvělé, když mi napíše nějaká holka: „Ahoj Domi, já s tebou úplně vyrůstám, já tě znám od 11!“. Je to takové vtipné, že mě prakticky cizí lidé sledují tolik let.

Jak jsi kariéru slavné blogerky stíhala se školou? Co na to tenkrát rodiče?

(Smích) Rodiče ze mě byli úplně šílení! Jsem fakt ráda, že jsem dostudovala! Byla jsem do blogování a následně také do natáčení tak zapálená, že šla škola stranou. Jsem tedy ráda, že mám školu za sebou a že jsem to všechno zvládla.

Píšeš ještě stále růžový blog?

V současnosti už blog moc nepíšu, teď hlavně natáčím různé internetové reklamy, videa a také jsem hrála ve filmu. Zpívám, píšu a natáčím videa pro extra.cz. V neposlední řadě mám také soutěž krásy pro malé holčičky Miss princess.

151126_dominika-3410

Blogování je stále hodně populární. Myslíš si, že to může někomu pomoct jako start jeho profesionální kariéry?

Určitě! Já si myslím, že pokud nemáte slavné rodiče nebo spoustu peněz, tak nemáte šanci prorazit, protože každý si v šoubyznysu zuby nehty drží svoje místo a mezi sebe vás nepustí. Když ale začnete dělat něco sami na sebe a budete mít spoustu fanoušků, které zajímáte, tak se tam dostanete, ani nevíte jak! A blog je k tomu perfektní nástroj. Takže moje rada zní – být originální, kreativní, jiný a jít si za svým snem! 

Dá se říct, že už jsi tedy celebrita na plný úvazek?

Asi ano. Kolem těch činností, které jsem jmenovala, se točí celý můj život. Buď vyřizuji sponzorství na miss, nebo něco natáčím, dávám rozhovory… Je to hodně různorodé, ale vše se vyvíjí od toho, co jsem si blogováním nastartovala.

Sleduješ jiné blogy?

Popravdě na to nemám moc času. Když už se chci ale na něco podívat a pobavit se, kouknu na ViralBrothers. Populární videoblogy už teď bohužel nestíhám sledovat.

Jak se dá blogováním vydělávat?

Určitě se dá vydělávat reklamou, a to na všech možných kanálech – na blogu, na YouTube, na sociálních sítích jako je Facebook nebo Instagram a také v různých článcích. Já se živím hlavně takovými reklamami – je to skvělé! Nezabere to moc času, ani to není vůbec namáhavé. Firma mě většinou mailem osloví, jestli bych mohla zpropagovat jejich výrobek, třeba kosmetiku. Já se s tím tedy nafotím nebo natočím video a doporučím to holkám, které mě sledují.

Jak vypadá tvůj pracovní týden?

Vzhledem k tomu, že se živím i tím, jak vypadám, každý týden jdu ke kadeřnici a chodím do fitka. Pak napíšu článek na extra.cz, natočím nějaká videa, vyfotím asi milion selfíček na Instagram a Facebook, k tomu teď lítám kolem Miss princess, chci natočit vánoční písničku, scházím se s různými zástupci firem, médií, mailuju, volám. Jsem v jednom kole.

FullSizeRender (1)

Objevila ses v kampani FreeHaters, která bojuje proti nenávisti na internetu. Proč ses rozhodla zapojit?

Ta kampaň se mi moc líbí, protože podle mě přesně vystihuje skutečnost. Dívala jsem se na všechny fotky a taky na komentáře pod mojí fotkou. Také tam se hateři objevili a psali: Co ta tady dělá a podobně. Přitom zrovna já jsem podle mě typický cíl nenávistivých lidí, kteří mi píší už od mých začátků v 11 letech.

Jak se s tím dá vyrovnat?

Znám spoustu lidí, kteří stejně jako já začínali s blogem, se zpěvem nebo hraním a nezvládli právě tuhle vlnu kritiky. Zhroutili se z toho. Já jsem taková povaha. Srovnala jsem se s tím a otočila jsem to ve svůj vlastní prospěch! Vím, že hateři byli, jsou a budou a mě vlastně jenom pomáhají. Pořád mě tahají nahoru! Někdo mě vždycky bude mít za blbou blondýnu. Kdo mě však bude chtít poznat, udělá si o mně obrázek osobně. Takže, když vidím hnusné komentáře, vždycky si řeknu: „Já jsem za vás tak ráda! Vy jste mi vydělali na novou kabelku!“ (Smích)

Pojď nám nakonec říct tvoje plány do roku 2016!

Moc bych si přála mít svou vlastní show. S jednou televizí o tom teď jednám, tak snad to vyjde! Mám taky nabídku do filmu, tak uvidíme, herectví mě moc baví. Líbila by se mi i ranní show v rádiu, ale ráda si pospím. To by asi nebylo pro mě. (Smích)

Co je to blog? Kdo je bloger?

Blog je webová stránka, jejíž obsah tvoří příspěvky autora. Slovo blog vzniklo spojením slov weB a LOG, neboli webový zápisník. První blogy sloužily jako jakési veřejné deníčky jejich autorů, postupem času přibývaly obrázky, videa, sledovatelé a s nimi také sponzoři. V dnešní době je blogování hlavně o návodech, novinkách, názorech na určitou věc a v neposlední řadě také o reklamě. Úspěšné blogy totiž končí v hledáčcích firem, které autorům rádi zaplatí za to, že o nich napíše, vyfotí se s nimi nebo ukáže ve videu. To ale není jen tak! Blogerů je totiž dnes jako hub po dešti! Blog je závazek na dlouhou dobu a vybudovat dobrý blog s kvalitními články a hlavně pořádnou čtenářskou základnou trvá i několik let. Bloger musí vědět, o čem chce psát, neměl by to být v dané oblasti úplný amatér a hlavně ho to musí bavit. Blog je vizitkou autora. Nedílnou součástí jsou komentáře pod příspěvky, ve kterých čtenáři diskutují a dávají autorovi zpětnou vazbu a také dnes velmi důležité sdílení, díky kterému se blog a jeho příspěvky dostávají širší společnosti. V Česku se volí Blogerka a Bloger roku.

The Czech Chicks

Ostravské duo Hanka a Veronika milují módu, a tak píší hlavně o ní. Jejich blog theczechchicks.com má denní zobrazení okolo 18.000 uživatelů, jejich profil v populární aplikaci Instagram sleduje přes 36.000 uživatelů. Minulý rok holky otevřely kamenný obchod na Václavském náměstí v Praze a oblíbený je také jejich internetový eshop bechick.com, který nabízí exkluzivní oblečení a doplňky z USA a Itálie.

Jak a kdy vznikl nápad začít psát váš blog?

Blog jsme založily na vysoké škole, je to asi čtyři roky zpátky. Nudily jsme se, a protože jsme milovaly módu, rozhodly jsme se spojit a vytvořit stránku, kde budeme přidávat naše každodenní outfity a psát o všem, co nás baví nebo trápí.

Zdroj: The Czech Chicks

Bylo od začátku jasné, o čem chcete psát a jak často?

Na začátku jsme vůbec nevěděly, jak psát, fotit. Vše jsme se naučily až časem, téměř za pochodu. Přidáváme každý den, čtenáři si na to už zvykli.

Jak se Váš blog v průběhu let změnil? 

Malý kapesní foťák jsme vyměnily za profesionální zrcadlovku, z blogspotu přešly na profesionální wordpress, máme zcela jinou grafiku, snažíme se fotit kvalitní fotografie a vybíráme si prostředí, aby vynikly outfity.

Kolik máte čtenářů? Děláte si statistiky, kdo vás čte? Cílíte na některou skupinu lidí?

Samozřejmě máme statistiku čtenářů. Díky tomu víme jejich věk, z jakého města jsou, jak dlouhou dobu na blogu stráví, atd.

Jak se dá blogováním „živit“? 

Samotným blogováním se uživit nedá, je to ale dobrý přivýdělek :).

Zdroj: The Czech Chicks

Jaký blog samy sledujete?

Osobně sledujeme už jen Instagram, na blogy není čas, Instagram je rychlý a přehledný, samy se mu hodně věnujeme.

Co byste poradily začínajícím blogerům?

Začínajícím blogerům bychom poradily se hlavně odlišit a jít za svým snem.

Aktuálně se mluví v rámci inciativy Hatefree o haterech, nenávisti a rasismu v internetových diskuzích. Setkáváte se i vy na vašem blogu, instagramu či Facebooku s hatery? Reagujete na ně nějak?

Setkáváme, a to od začátku blogování, zejména od anonymů. Nikdy jsme však komentáře ani projevy neregulovaly. Občas na ně reagujeme, ale nemá to moc cenu. Tito lidé si vytvoří několik profilů a sami si i odpovídají :)

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE ROZHOVORY