Z OSTRAVY

Dva roky studia v Ostravě. Dva roky studia v Olomouci. Ve spolupráci ostravské (VŠB) a olomoucké (UP) univerzity vznikl dosud unikátní obor

Nově vznikající obor Průmyslový design, byl vytvořen v reakci na podněty firem a zaměstnavatelů v olomouckém kraji. Cílem spolupráce mezi univerzitami je spojení znalostí z oblasti designu a technického zaměření. Přípravy nového oboru trvaly tři roky a akreditaci tento obor získal až teď na konci července.

Poprvé v historii Univerzita Palackého nabízí studentům obor technického zaměření. Průmyslový design je čtyřletý bakalářský obor, přičemž dva roky studia stráví studenti v Olomouci na Filozofické a Pedagogické fakultě, kde se budou moci vzdělávat v oblasti designu. Další dva roky budou studenti absolvovat v Ostravě na Strojní fakultě, kde budou navazovat na předchozí znalosti a věnovat se specializacím jako je Produktový design, Materiály a technologie pro design anebo studium interiéru.

Studijní program tohoto nového oboru se soustředí na spojení umělecké tvorby, technických a materiálních znalostí. Absolventi se tak mohou uplatnit ve větším množství profesí spojených s designem. Mezi ně patří například design interiérů či veřejných budov, 3D grafika a modelování anebo také uplatnění se v automobilovém průmyslu.

„Studijní program Průmyslový design vznikl jako reakce na konkrétní podněty firem a zaměstnavatelů z našeho regionu, kterým dlouhodobě schází vysokoškolsky vzdělaní techničtí odborníci. Chybějící studijní nabídka tohoto typu má přímý dopad na demografii kraje. Nadaní středoškoláci, kteří odejdou za vysokoškolským studiem do jiného regionu, tam často získají i zaměstnání a nevracejí se,“ sdělila Hana Marešová, která je vedoucí Oddělení strategie a kvality Univerzity Palackého.

Jelikož tento obor získal akreditaci teprve nedávno, tak VŠB-TUO bude v následujících dnech vypisovat mimořádné přijímací řízení a sdělovat veškeré podmínky k přijetí.

Spolupráce ostravské a olomoucké univerzity by mohla být vzorem i pro ostatní vysoké školy. Ukazuje, jak efektivně propojit fakulty z různých krajů a zdůraznit tak studijní potenciál každé z univerzit.

 

Zdroj informací; upol.cz

Zdroj fotografie; Pixabay.com

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE Z OSTRAVY