OSTATNÍ

OSTRAVA MÁ NOVÉHO DODAVATELE ELEKTRICKÉ ENERGIE. BUDE JÍ TO STÁT MĚSÍČNĚ O 20 MILIONŮ VÍCE.

Časy hojnosti končí. Místo rozhazování za nesmyslné studie a projekty se bude muset vedení města věnovat především hledání dlouhodobých úspor. O té zásadní, která se nabízí přímo dnes, o převzetí správy vlastní vodovodní a kanalizační sítě, odmítají zastupitelé hnutí ANO, ODS, KDU-ČSL, PIRÁTŮ a hnutí OSTRAVAK opakovaně ani jen veřejně diskutovat. Přitom jde o vlastní cenotvorbu vody, dotace a dlouhodobé rozdělování zisků z tohoto monopolního podnikání, kdy většina z nich dnes mizí v zahraničí. Asi by to bylo pro vládnoucí ostravské politiky zřejmě příliš práce. Nebo by to vyžadovalo změnu myšlení a postupů. Tak jako u zabezpečení dodavatele elektrické energie.

Současná místní politická elita už druhé volební období vyniká především v mediálních prezentacích kdejakého, do finančně nákladné studie překlopeného nápadu. Hlavně, že jsou hezké obrázky a píše se o tom.

Nákup energií tak atraktivní není a tak přestože vznikla díky sebevražednému Green Dealu a napětí na hranicích Ukrajiny na energetickém trhu zcela mimořádná situace, vedení města mimořádně nejednalo.

A zatímco se před kancelářemi dodavatelských firem tvořily zástupy lidí a stejně tak instituce, které se, obdobně jako město musí řídit zákonem o veřejných zakázkách, hledaly a našly dodavatele nedlouho po výpadku toho předešlého, zvolilo město sice osvědčené, ale pro tuto situaci a v této turbulentní době zcela nevhodné, zdlouhavé řešení.

Ještě před zahájením války na Ukrajině navštívili zástupci našeho hnutí LEČO- Lepší a čistá Ostrava magistrát a vedení města prezentovali podle nás, pro současný dynamický vývoj na trzích s energiemi vhodné řešení. Nákup energie na pražské, nebo kladenské komoditní burze. Celý nákup za splnění zákona o veřejných zakázkách trvá zhruba týden. To, že jde o řešení funkční, jsme doložili aktuálními příklady.

Například Ostravská univerzita se dostala díky krachu stejného dodavatele ve stejný den 11.1.2022 do identické situace jako město. Již na začátku února měla ale oproti městu díky nákupu na energetické burze zabezpečeného dodavatele VN za cenu 4999 Kč/MWh.

Město díky volbě zákonného, ale nepružného postupu ve formě výběrového řízení bude od května 2022 do konce roku 2023 platit za VN 6893 Kč/MWh.

Tímto postupem, který vzhledem k situaci vnímáme jako přešlapování na místě, došlo k navýšení nákladů za elektřinu jenom v tomto roce o více než 60 milionů korun.

Je potřeba říct, zaplať pánbůh, že má Ostrava vysoutěženého řádného dodavatele. Snad se nic nepokazí a na konci března dojde, po uplynutí z výběrového řízení vyplývající zákonné lhůty patnácti dní, k podpisu smlouvy.

Vedení města bude nyní u většiny problémů hledat příčiny v probíhající válce na Ukrajině. Ta se nás určitě v mnohém zcela jistě zásadně dotkne. Již nyní se dotýká.

Nicméně v řešení nákupu elektrické energie, ač dle zákona nepochybilo, vedení města manažersky selhalo. V soukromém sektoru, na který primátor Tomáš Macura tak rád vzpomíná, by to bylo na vyhazov.

 

 

dm, redakce

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE OSTATNÍ