OSTATNÍ

NECHVALNÉ PRVENSTVÍ

Ostrava je zase v něčem první. Důvod k oslavám to ale není. V odpadních vodách našeho města bylo v loňském roce naměřeno největší množství pervitinu ze všech analyzovaných 80 měst 25 evropských zemí.

Z měření, které realizovalo Evropské monitorovací středisko pro drogy a drogovou závislost (EMCDDA) vyplynulo, že v užívání pervitinu ujíždí Česká republika zbytku Evropy o parník. Na čele je pak s 684 miligramy na 1000 lidí na den s přehledem Ostrava. S odstupem za dalšími českými městy Brnem, Českými Budějovicemi, Karlovými Vary a Prahou je lotyšská Riga s 226 miligramy.

To co zjistili evropští experti studiem odpadních vod je bohužel každodenní realitou. Stoupající počet uživatelů, prodejců a výrobců této tvrdé syntetické drogy významně zhoršuje bezpečnostní situaci ve městě. Nejenom ve vyloučených lokalitách.

Vedení města a obvodní radnice bezradně přešlapují a odvolávají se na bezpečnostní složky, které se z kapacitních důvodů zaměřují především na velké výrobce a velké distributory.

A tak se drogy dostávají na ulici mezi děti, prodávají se v obecních bytech, vybuchují varny v obytných domech.

NAŠE ŘEŠENÍ

Výrobcům a distributorům drog jsme vyhlásili válku. Ta je postavena na tom, že tam kde jsme my, tak tam nebude dobře jim.  

Zavedli jsme nový koncept práce radnice. Zaměstnanci chodí mezi občany, navštěvují každodenně problémová místa a vyloučené lokality. Už jenom jejich neustálá přítomnost a zájem je pro prodejce a uživatele drog stresující a pro občany povzbuzením.  Ti se, když vidí, že to radnice myslí vážně, v řešení tohoto problému sami připojují k nám. Poznatky jsou pravidelně konzultovány a předávány PČR a městské policii.

Tyto naše zkušenosti získané v minulosti Daliborem Moukou v Moravské Ostravě a Přívoze jsme díky našemu radnímu Petru Baškovi zavedli na radnici Ostravy Vítkovic. Za krátkou dobu od zavedení jsou výsledky znát.

Příkladem toho, že se nebojíme problematiku řešit osobně je další zastupitel za naše hnutí LEČO-Lepší a čistá Ostrava Petr Luzar z Mariánských Hor a Hulvák. Ten za svého působení ve funkci místostarosty osobně, na základě informací od občanů, po večerech obcházel obecní byty a následně řešil nájemníky, kteří je zneužívali k distribuci drog. Jeho práci, která měla výsledky, zaregistrovala i Česká televize.

Jde samozřejmě o práci dlouhodobou, kdy je nezbytná důvěra a spolupráce celé radnice, politiků, zaměstnanců a především občanů.

Nejsme naivní, problém drog jako takový se tak jednoduše nevyřeší. Ale je to konkrétní cesta.

Je tady argument, že když výrobce a prodejce vystrnadíme tady, tak půjdou i s problémovými uživateli jinam. Ano, taková je naše zkušenost a takový je náš cíl. My jsme lokální hnutí ostravských občanů a jde nám o Ostravu. O prvenství, které nyní v užívání pervitinu Ostrava drží, nestojíme.

Tam kde budeme my, tak tam výrobcům a prodejcům drog dobře nebude.

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE OSTATNÍ