ZDRAVÍ A SPORT

Badminton v Ostravě

Když se řekne badminton, taky si představíte léto, babiččinu zahradu, klepáč, sourozence nebo kamarády a snahu udržet míček co nejdéle ve vzduchu? Pokud ano, krutě badminton podceňujete (jako ostatně ještě pořád dost lidí). Je to sport raketový sport o trošku náročnější než tenis, zhruba na úrovni squashe. Ale pořádně si zahrajete, i když nejste profík, i bez precizní techniky se můžete na kurtu vypotit z podoby. Pokud tedy chcete. A Ostrava nabízí badmintonových kurtů víc než dost.

Badminton je halový sport. Takže pokud čekáte na léto, až si ho zahrajete venku, vyvede vás z konceptu i slabounký větřík. Pamatujete si na bílé košíčky s gumovou hlavičkou? Dneska už se hráči vrací zpátky k přírodním materiálům a zároveň využívají nejmodernější technologie. Proto jsou košíčky z husího peří, jsou extrémně lehounké, a rakety se vyrábějí za pomocí nanaotechnologií. Ty závodní nemají ani deset deka.

Badminton3

Badminton doopravdy

Na badmintonu je skvělé, že abyste si zahráli, nezáleží tolik na technice. Vezmete si raketu a snažíte se dostat košíček přes síť k soupeři. Když se badminton hraje poctivě, je hra nesmírně rychlá, náročná na postřeh, kondici i rychlost a sílu. Pro zajímavost – světový rekord rychlosti košíčku při badmintonovém squashi je něco málo pod 500 km/h. Je to vlastně nejrychlejší raketový sport, který je hodně o soustředění, taktice a fyzickém výkonu.

Badminton není otázkou posledních let. Hra tohoto typu se objevila už v sedmém století v Číně, pak nějak vyšla z kurzu. V devatenáctém století si angličtí vojáci všimli hry poona (puna) v Indii, která se jim moc zalíbila, přivezli si ji s sebou domů a… máme badminton. V roce 1992 se zařadil mezi olympijské sporty a rozšiřuje se čím dál víc mezi sportuchtivé neprofesionály.

Badminton2

Opomíjený sport?

Podceňovaný? Možná. Opomíjený? Obsazenost kurtů tomu moc nenasvědčuje. U čím dál více lidí si badminton vydobývá místo jako způsob aktivního trávení volného času. Nuda není ani chvíli a kalorií se spálí mraky a mraky.

A navíc! Vzhledem k oblibě badmintonu mezi amatéry, není o poloprofesionální ligy nouze. Taková Ostravská badmintonová liga má velmi propracovaný systém zápasů a výkonnostních tříd, takže stačí, když jste nadšenec, a můžete si zažít i ten adrenalin ze zápasů s neznámým soupeřem.

Takže, kam v Ostravě na badminton?

FIT PARK

SBA Squash centrum Havránek  

Sport Club Metalurg  

RIDERA SPORT a.s.

Sportovní areál Varenská  

Sportovní centrum FAJNE

Badminton 365 

SC Ostrava – Komenského park 

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE ZDRAVÍ A SPORT