ZDRAVÍ A SPORT

V Ostravě a Třinci můžeme bojovat pohybem proti arytmii!

Už půl roku se mohou lidé hlásit do unikátního bezplatného projektu POLIKLINIKY AGEL Ostrava a třinecké Nemocnice Podlesí, ve kterém se učí, jak se rozpohybovat ke zdraví. První klienti, kteří do projektu vstoupili v lednu tohoto roku, už na sobě pozorují zlepšení zdravotního stavu.

„Cítím se teď mnohem lépe“, říká Ivan Kondýsek, který má za sebou již šest týdnů intenzivního cvičení pod odborným pohledem. Sedmdesátiletý senior je jedním z 16 lidí, kteří se přihlásili na poliklinice v Ostravě do projektu Pohybem proti arytmii. „Netrpím nadváhou, alkohol piji jen velmi střídmě, a přesto mne zhruba před pěti lety postihly velmi nepříjemné srdeční potíže. Hlavně v noci bylo bušení srdíčka tak nepříjemné, že jsem nemohl spát,“ prozradil Ivan Kondýsek, který kvůli zdravotním potížím musel dokonce podstoupit zákrok na srdci. Nyní po 6 týdnech cvičení na sobě pociťuje pozitivní změny: „I když jsem měl ke sportu vždy blízko, pozoruji na sobě také psychické uvolnění, pohodu, což je také velmi důležité. A také už mnohem lépe snáším změny počasí a atmosférického tlaku,“ doplnil Kondýsek.

 

Ivan Kondýsek vyráží v rámci pohybových aktivit také do parku

Ivan Kondýsek vyráží v rámci pohybových aktivit také do parku

Změna k lepšímu

„Projekt „Pohybem proti arytmii“ je inspirován zahraničními studiemi, které prokázaly, že změna životosprávy a pravidelná pohybová aktivita má pozitivní vliv na srdeční arytmii. Stejnou možnost jsme proto chtěli nabídnout také našim pacientům“, řekla Magazínu Lečo mluvčí skupiny Agel Radka Miloševská. A tak se do toho v Agelu pustili! Na začátku programu projde každý účastník komplexním vyšetřením, včetně sedmidenního pozorování pomocí speciálního mobilního EKG, tzv. LOOP rekordéru, který zaznamenává srdeční aktivitu po celý týden. „Poté se mohou klienti začít věnovat pohybovým aktivitám, jednou týdně individuálně a jednou týdně v rámci skupinového cvičení. Vždy pod dohledem fyzioterapeuta, a to nejen v tělocvičně, ale také venku. Fyzioterapeutky vyrážejí s klienty například do Komenského sadů v Ostravě, kde společně chodí s Nordic walking holemi, které si u nás mohou lidé zdarma zapůjčit,“ vysvětluje MUDr. Bogna Jiravská-Godula z ostravské POLIKLINIKY AGEL, která sídlí u kina Vesmír.

Velmi zdravý je takzvaný nordic walking - tedy chození s holemi, díky kterým zapojíte u chůze další svaly a budete se cítit skvěle!

Velmi zdravý je takzvaný nordic walking – tedy chození s holemi, díky kterým zapojíte u chůze další svaly a budete se cítit skvěle!

Přejít na zdravý životní styl můžete ale i vy! Nejen pokud máte arytmii nebo jiný zdravotní problém. Děláte to přece pro sebe. Vaše zdraví, energii a nový životní elán ale ocení i vaše rodina a přátelé! Nečekejte proto na pondělí, na nový měsíc nebo příští rok. Pro ústup potíží je třeba upravit celkový životní styl – zbavit se kouření, zredukovat hmotnost, vyvarovat se zbytečnému stresu. Rovněž v této oblasti dostanou účastníci projektu pomocnou ruku, a to prostřednictvím nutričního terapeuta či přímo psychologa.  Pomoci s jídelníčkem vám může naše Kiki – www.zdraveskiki.cz, která vás změří, zhodnotí vaše dosavadní stravování a naučí vás, že jíst zdravě se dá s chutí! Vařit si můžete sami podle stanového jídelníčku nebo vám Kiki připraví na míru krabičkovou dietu.

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE ZDRAVÍ A SPORT