ZAHRANIČÍ

1 Euro za 65 Kč? Ano, i to je v Česku možné!

Kapesníky, tekuté mýdlo nebo třeba pěna na holení. To vše si dnes a denně kupujeme v drogeriích a měsíčně tam necháváme i tisíce korun. Přitom u našich západních sousedů bychom zaplatili i o polovinu méně! A to se v rodinném rozpočtu odrazí. Na vážnou situaci upozornil na sociálních sítích Martin Maska z Prahy, který vyfotil ceny stejných výrobků v německé a české drogerii DM.

Na rozdíly v cenách upozornil mladý muž z Prahy na začátku května: „Opět jsem naštvanej, jaké z nás dělají v českých obchodech blbce,“ napsal v úvodu rozhořčený mladík. „Tak jsem si dal tu práci a navštívil českou pobočku drogerie DM, jen kvůli tomu, abych tam pořídil fotky do této koláže. Naštěstí jezdím celý život nakupovat do Německa, tak se mě to netýká.“ Následovala koláž fotek, na kterých je jasně viditelné, že se jedná o stejné zboží. Na jedné straně jsou cenovky v eurech, na druhé v českých korunách. „Podotýkám, že se nejedná o žádnou akční nabídku.“

Každý, kdo umí počítat, si hned všimne, že tady něco nesedí. „Věděli jste, že za stejný nákup zaplatíte v Německu 2710 Kč a v ČR 6484 Kč? V extrému nás tady krmí eurama za téměř 65 Kč, přitom dnešní kurz je 27,10 Kč,“ uzavírá své rozhořčené vyjádření na svém profilu Maska.

pixlr_20160506093644199_resized

Kapesníky babylove         25,70 Kč v Německu        VS          59,90 Kč v ČR

Pěna na holení Nivea      44,70 Kč v Německu        VS          107,00 Kč v ČR

Pěna do koupele              25,70 Kč v Německu        VS          42,90 Kč v ČR

 

Jeho fotky okamžitě spustily vlnu nevole a naštvaní lidé chtěli po známé drogerii vysvětlení. Ta nakonec na situaci zareagovala na svém oficiálním Facebooku: „Nejedná se o situaci spojenou pouze s DM, nýbrž všeobecně o rozdílné rámcové podmínky, za kterých firma na daném trhu musí fungovat a se kterými musí obchodník počítat. Stoprocentně identické ceny zboží v jednotlivých zemích by byly možné, jen pokud by všude panovaly stejné rámcové podmínky. Ty ale na žádném trhu nepanují,“ uvedla drogerie. Výrobky v Česku podle tiskového mluvčího společnosti prodražují také náklady na dopravu z Německa a jejich přebalování , kvůli polepu českými etiketami.

pixlr_20160506093518962_resized

„Umyjte si ruce mýdlem v kurzu 1€ = 63.45Kč (14.90Kč VS 34.90Kč), aneb kupte si za stejnou cenu v Německu dvě a jestě vám zbyde pětikoruna, kterou můžete použít v Německu jako zálohu na nákupní košík, místo tolik předraženého Eura,“ píše na svém profilu Martin Maska.

 

Podle ekonomů za to může hned několik věcí – síla konkurence, ale také osobnost zákazníka. Český zákazník podle nich není sebevědomý, nedá najevo, že žádá nižší cenu. V zahraničí nejen, že je zboží levnější, ale v řadě případů je levnější a k tomu i kvalitnější.

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE ZAHRANIČÍ