ZAHRANIČÍ

Oslavy 100 let na opačném konci světa

Před 100 lety, 28. října 1918 vzniklo Československo. Celým Českem se tento víkend nesou oslavy kulatého jubilea naší země, vzpomíná se ale i v ostatních koutech světa. Například v Mexiku, které si zamilovalo naši zlatou gymnastku Věru Čáslavskou.

„V Mexiku jsme svědkem oslav 100 let výročí nezávislosti a především roku 1968, kdy Věra Čáslavská se zde stala symbolem vzdoru vůči okupaci,” říká velvyslanec české ambasády ve městě Mexico City Ľubomír Hladík, který zde tento rok zakončuje svoji úspěšnou 4 letou misi. 

Věra Čáslavská sedmkrát vyhrála olympiádu. Sportovní svět uchvátila především před padesáti lety, když v roce 1968 krátce po okupaci Československa v Mexiku ke čtyřem zlatým přidala i dvě stříbrné medaile. Cvičení Čáslavské a sovětské závodnice Kučinské tehdy doprovázelo publikum pískáním, výkřiky i potleskem. Když pak po vítězství české gymnastky hrála sovětská hymna, odvrátila hlavu a stala se tak nejenom sportovní ikonou, ale také symbolem boje proti nadvládě.

Na konci 70. let se Čáslavská do Mexika vrátila, když přišla nabídka od mexického prezidenta, aby se stala trenérkou gymnastek v jeho zemi. Celá rodina dostala na dva roky povolení vycestovat a olympionička zde žila i s manželem, dcerou a synem. 

„Jsem velice ráda, že lidé z Mexika jsou natolik spjati s Čechy a že pro mnohé se stala moje maminka vzorem tvrdé práce, odhodlání a především svobody a demokracie,” říká předsedkyně správní rady Nadačního fondu Věry Čáslavské a především její dcera, Radka Čáslavská.

Věra Čáslavská není jediná osobnost, kterou obyvatelé více než 25 milionového města znají. Například nejdražší ulice celé latinské ameriky, obdoba Pařížské ulice v Praze, se jmenuje Avenida de Presidente Masaryk, tedy Ulice prezidenta Masaryka. 



 

 

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE ZAHRANIČÍ