Zdravě s Kiki: Strašidelný zázrak jménem DÝNĚ
V Americe patří neodmyslitelně k svátku duchů Halloweenu a Popelka by se bez ní nedostala za princem na ples. Tykev obecná, známá spíše pod označením dýně, by rozhodně měla patřit na váš jídelní stůl. Tenhle kulatý zázrak totiž v sobě skrývá mnoho vitamínů a minerálních látek. A k tomu je neuvěřitelně dobrá! Kiki vám prozradí několik báječných receptů, které si vaše rodina zamiluje.
Možná i vám se na konci léta válí po zahradě oranžové koule tradiční dýně obří, dosahující až několik desítek kilogramů, z níž jste roky dělali jen kompot à la ananas. Těmto dnům ale naštěstí odzvonilo a my si pochutnáváme na nejrozmanitějších dobrotách z různých jejích odrůd. Kromě zmiňované obří dýně jste se určitě již setkali s dýní Hokaido, muškátovou či máslovou dýní.
MUŠKÁTOVÁ DÝNĚ
Zhruba šestikilová kráska, ze které navaříte jídel klidně na týden. Má sytě oranžovou dužinu a slupka může být zbarvená od zelené až po oranžově hnědou. Dají se z ní tvořit sladké i slané pokrmy.
MÁSLOVÁ DÝNĚ
Tvarem připomíná hrušku. Má bílo-oranžovou slupku. Dužina však má nejen výraznější barvu, ale ze všech dýní i nejvýraznější chuť. Tepelnou úpravou v ní probudíte jemné máslovo-oříškové tóny, a to hlavně když ji upečete.
DÝNĚ HOKAIDO
Hokaido je dýně i pro kuchaře začátečníky. Jako jediná se neloupe. Používá se i se slupkou, protože ta teplem změkne. Vyrobit z ní můžete polévku, přílohu k masu, ale můžete ji použít i při sladkém pečení.
ŠPAGETOVÁ DÝNĚ
Je žlutá, oválná a protáhlá. Své jméno získala podle špagetových vláken, na která se dužina po upečení nebo uvaření rozpadne. Není tolik sladká jako jiné druhy dýní, a tak se klidně můžete tvářit, že jíte opravdové špagety, přelít je rajčatovou omáčkou a posypat strouhaným sýrem.
NEŽ SE DÁME DO VAŘENÍ
Po nákupu nebo sběru nechte dýně nejméně 14 dní odpočívat. Odpočinkem se zlepší chuťové i výživné vlastnosti dýně, neboť část škrobů se přemění na cukry. V temnu a suchu vydrží neporušené dýně klidně i půl roku. V teple bude trochu vysychat slupka a dýně se vám pak bude hůř loupat, ale měla by taktéž přežít dostatečně dlouho.
Pikantní salát ze špagetové dýně
1 kg špagetové dýně
150 g červené čočky
150 g polníčku
1-2 malé červené chilli papričky
5 lžic jablečného octa
3 lžíce jablečné šťávy
3 lžíce medu
4 lžíce olivového oleje
sůl a pepř na dochucení
dýňová semínka na posypání
Troubu předehřejte na 200 °C. Dýni podélně rozkrojte, semínka odstraňte a řezem nahoru dýni asi 20 minut pečte. Čočku uvařte doměkka, polníček opláchněte a osušte, chilli papričku zbavte semínek a nakrájejte nadrobno. Umíchejte zálivku z octa, jablečné šťávy, medu, chilli papriček a oleje, osolte ji a opepřete. Vidličkou rozdělte dužinu na vlákna podobná špagetám a v míse je promíchejte s polníčkem a s čočkou. Vše zalijte zálivkou a posypte opraženými dýňovými semínky.
Bábovka z dýně Hokaido
500 g dýně Hokaido
400 g polohrubé mouky
200 g cukru krupice
2 vejce
150 ml oleje
1 kelímek bílého jogurtu
1 vanilkový cukr
1 prášek do pečiva
2 lžíce kakaa
máslo a hladká mouka na vysypání formy
Dýni Hokaido oloupejte, vydlabejte a nastrouhejte nahrubo. Přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva, oba cukry, vejce, olej, jogurt a vše promíchejte. Formu na bábovku vymažte máslem a vysypejte moukou. Vlijte do ní polovinu těsta. Do druhé poloviny těsta přimíchejte kakao a vlijte ji na světlé těsto. Chcete-li vytvořit v bábovce barevné ornamenty, krátce promíchejte obě těsta špejlí. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 30 minut. Hotovou bábovku poznáte jednoduše. Zapíchněte do ní špejli. Pokud se na ni nepřilepí žádné těsto, je upečená.
Dýňový dip s vlašskými ořechy
500 g muškátové dýně
2 lžíce olivového oleje
50 g vlašských ořechů
150 g řeckého jogurtu
1 lžíce koření pěti vůní
1 lžíce nasekaných lístků koriandru
sůl a pepř
Předehřejte troubu na 200 °C. Dýni zbavenou slupky a semínek nakrájejte na dvoucentimetrové kostky, dejte na plech a pokapejte olejem, osolte a opepřete. Pečte asi 20-25 minut. Nechejte vychladnout. V kuchyňském robotu nasekejte najemno ořechy, přidejte dýni, jogurt, koření a koriandr, osolte a opepřete. Zpracujte dohladka. Podávejte s tortillovými lupínky, slanými krekry nebo s chlebem.