Z OSTRAVY

Nejistá cesta afrických dětí do školy

„Pomáhat potřebným není povinnost, je to ctnost otevřeného člověka,“ říká Roman Posolda. Muž, který se rozhodl se svým kamarádem Richardem Gazdou přivézt tamějším dětem v Gambii česká kola, aby mohly lépe zdolávat kilometry do škol, a měly tak lepší možnost uplatnit se v životě. Od roku 2012 byl Roman Posolda v Gambii již osmkrát, a nadšení mu stále zůstává.

První krůčky

Projektu Kola pro Afriku se ředitel organizace Roman Posolda se svým týmem věnuje už od roku 2012. Za tu dobu se jim pod ruce dostalo přes 13 tisíc kol od českých dárců a více než 5 tisíc z nich převezli dětem do Gambie. „Děti v různých koutech světa se nerodí do blahobytu, v jakém žijeme my ve středu Evropy. Již od malička se potýkají s nejrůznějšími obtížemi, které si svobodně nezvolily a mnohdy je neumějí jakkoliv změnit či ovlivnit. Takové to mají i děti v Gambii, v zemi, které se dlouhodobě věnujeme,“ říká ředitel organizace. Spolu s Richardem Gazdou se inspirovali anglickou charitativní organizací Jole Rider a hnutím Bicycles for Humanity a rozhodli se, že udělají vše pro to, aby usnadnili africkým dětem cestu k vzdělání. „Tamní děti to mají do školy mnoho kilometrů, které každodenně zdolávají pěšky. Je to vysilující a zdlouhavé. Některé děti chodí do vyučování obden a není výjimkou, že rodiče své potomky nechají doma, aby pomáhali s obživou, a vzdělání, které ovlivňuje jejich budoucnost, jde stranou.“

Cesta kola na černý kontinent

Ruku na srdce – kdo z nás nemá ve sklepě nebo v garáži alespoň jedno staré kolo? Stejnou otázku si položil i tento tým a rozhodl se přesvědčit lidi, aby už na ně nenechali sedat prach a poslali je do Afriky. „Ročně je v České republice prodáno více než 300 000 nových jízdních kol. Pokud by se alespoň část z těch, které už dosloužily, dostaly do našich rukou, bylo by to opravdu skvělé,“ usmívá se Posolda a dodává, kde můžeme svoje staré kolo odevzdat. „Kola sbíráme ve sběrných místech, která jejich provozovatelé zakládají a provozují dobrovolně. Moc si jejich aktivity vážíme. Sběry pořádají celoročně, nebo jednorázově při pořádaných akcích.“ V Ostravě je to například v městských částech Hrabůvka, Koblov nebo Vítkovice a nově se sběrné místo otevírá v Trojhalí.

Ze sběrných míst míří darovaná kola do centrálního skladu v Ostravě-Koblově. Tam dochází k jejich třídění, servisu, případně rozebrání na náhradní díly. Zničená a neopravitelná kola se šrotují. V Gambii slouží dětem nakonec asi 30 % ze všech darovaných kol. „S opravou kol nám pomáhají zejména lidé, kteří jsou po výkonu trestu, přes organizaci Nová šance, ale pomáhají nám přímo i odsouzení z Věznice Heřmanice nebo dobrovolníci z jiných organizací či firem. Ti kola servisují v rámci dobrovolné činnosti ve dvou vězeňských dílnách,“ vyjmenovává akční koordinátorka společnosti Radka Filipíková.

Pak už je čas na cestu do Afriky. Dva plné kontejnery kol, náhradních dílů a kufrů s nářadím odjíždí každého půl roku. „Za rok naložíme více než 1 500 kol, 20 sad náhradních dílů a 15 kufrů s nářadím do celkem 4 kontejnerů. To se neobejde bez pomoci dobrovolníků,“ říká Filipíková a dodává: „Přijďte nám pomoct! Za vaše zapojení budeme velmi rádi.“

Nový začátek pro česká kola

Mohlo by se zdát, že předáním kol vše končí. Opak je ale pravdou.„Velmi důležité je, aby si místní uměli poradit, když se jim kolo pokazí. Zaučujeme proto mechaniky z partnerských škol a snažíme se jim předat nejen maximum vědomostí, ale hlavně je naučit používat darované nářadí, s nímž se často setkávají místní lidé vůbec poprvé,“ vysvětluje ředitel. „Důležitým kritériem pro obdržení kol pro školní projekt je jednak vzdálenost, kterou děti musí do školy urazit, počet žáků, kteří tuto vzdálenost musejí překonat, a v neposlední řadě také schopnosti předem vybraného mechanika,“ dodal Posolda.

Chcete se připojit i vy?

Podívejte se na webové stránky organizace www.kolaproafriku.cz a pomozte africkým dětem dostat se k základnímu vzdělání.

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE Z OSTRAVY