Z OSTRAVY
Zdroj: Google.com

Ze žárlivosti vášní a láskou

Do Ostravy přijede Vadim Gluzman. Vynikající ukrajinsko-izraelský houslista, kterého světový odborník na houslovou hru Jean-Michel Molkhou zařadil mezi třicet největších současných houslistů světa, bude hvězdou koncertů Janáčkovy filharmonie 30. a 31. března v Domě kultury města Ostravy. To si nemůžete nechat ujít. Navíc s Lečem získáte slevu na lístky!!!

„Na housle jsem začal vlastně hrát ze žárlivosti. Tatínek je dirigent a maminka muzikoložka, oba jsou pedagogové a já jsem jako malý chtěl, aby se mi věnovali stejně jako svým studentům. Ale dopadlo to trochu jinak, poslali mě do speciální hudební školy,“ říká Gluzman, který se svou ženou klavíristkou Angelou Joffe žije střídavě v USA a v Izraeli podle koncertního kalendáře. Jeho talent byl už v počátcích tak průkazný, že mu Stradivari Society ze Chicaga v jeho 23 letech zapůjčila housle z roku 1690 vyrobené proslulým houslařem Antoniem Stradivarim, které v 19. století patřily do majetku legendárního houslisty Leopolda Auera. Na tyto housle hraje Gluzman již více než 18 let. 
Ačkoliv je díky tomuto nástroji i způsobu hry spíše symbolem pokračující linie tradiční ruské houslové školy, je zároveň interpretem, který je stále častěji spojován s uváděním skladem žijících autorů.

Vadim Gluzman se na konci března představí ostravskému publiku. Zdroj: google.com

V jeho podání posluchači vyslechnou Vasksův houslový koncert skladbu Tala gaisma (Vzdálené světlo). „Většina lidí dnes nemá víru, nevěří v lásku a ideály. Ztrácí se duchovní rozměr života. Cítím jako své poslání poskytnout posluchačům “potravu” pro duši,” říká o své tvorbě rezidenční skladatel 63. sezóny JFO Pēteris Vasks.

Kromě Vasksova koncertu během večera zazní ještě Janáčkovo Šumařovo dítě, které bylo napsáno na objednávku České filharmonie, která taktovku svěřila skladateli. Pro toho se však tato zkušenost stala noční můrou a k dirigování se už nikdy nevrátil. V očekávání výjimečných kvalit orchestru naplánoval totiž pouhé dvě zkoušky a už na té první seznal, že v tomto stavu své dílo nemůže pustit před publikum. Premiéra musela být o tři roky odložena. Koncert uzavře R. Strauss, který hudebními prostředky velmi volně vyjádřil Nietzscheho filosofické meditace o nadčlověku. Část skladby použil režisér Kubrick ve filmu 2001: Vesmírná Odyssea. Bezpečně ji poznáte podle úvodních dunivých taktů.
Koncerty, která začínají vždy v 19 hodin. Vstupenky v ceně od 160 Kč můžete zakoupit v Janáček pointu, pobočkách Ostravského informačního servisu nebo online na www.jfo.cz

Pro čtenáře Leča máme mimořádnou nabídku. V prodejním místě Janáčkovy filharmonie získáte 30% slevu na 2 vstupenky na koncert 31. 3. 2017, když uvedete heslo: Gluzman v Leču.

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE Z OSTRAVY