Z OSTRAVY



Novou výstavu bude možné shlédnout jako součást Uhelného okruhu v době od 10 do 18 hodin a v prostoru pod těžní věží zůstane po celou hlavní turistickou sezonu.


Nová výstava v Dolních Vítkovicích

Potěší milovníky techniky, ale i fanoušky historie a moderních dějin České republiky. Nová výstava „Vítkovická ocel pro obranu republiky“ bude pro veřejnost poprvé zpřístupněna 25. března. Umístěna je v prostoru pod těžní věží v areálu bývalého dolu Hlubina v Dolních Vítkovicích a ukazuje práci někdejších Vítkovických železáren na výstavbě československého pohraničního opevnění.

Na co se můžete v Dolní oblasti Vítkovic těšit? „Návštěvníci budou mít možnost shlédnout původní protitankové překážky a originální střílny do lehkých objektů, které sloužily k obraně státu, i dobové fotografie“ zve na sobotní otevření nové expozice v Dolních Vítkovicích koordinátorka výstavy Lenka Kaštilová.

K vidění budou autentické ocelové výrobky, které sloužily v době před II. světovou válkou jako součást československého opevnění. „Nejtěžší exponát – ocelový rozsocháč, tedy těžká protitanková překážka, váží 250 kilogramů a spolu s ostatními těžkými předměty byl převezen a instalován pomocí hydraulické techniky,“ popsala Lenka Kaštilová. Skutečně vzácným vystavovaným předmětem je fotografie z archivu Martina Ráboně, jednoho z nejuznávanějších expertů na československé opevnění. Fotografie, kterou veřejnost uvidí poprvé, pochází z roku 1938 a zachycuje objekt československého opevnění na Kralicku, jehož součástí je také původní zvon a kopule vyrobené ve Vítkovicích.

Výstava „Vítkovická ocel pro obranu republiky“ bude novou součástí oblíbeného Uhelného okruhu, který běžně zahrnuje prohlídku černouhelného dolu Hlubina. Při prohlídce okruhu s průvodcem se návštěvníci dozvídají, jak se těží uhlí, jak z něj vzniká koks a jakým způsobem funguje vysoká pec. Součástí trasy je také představení nově zrekonstruovaných objektů v areálu kulturně – společenské čtvrti Provoz Hlubina.

Novou výstavu bude možné shlédnout jako součást Uhelného okruhu v době od 10 do 18 hodin a v prostoru pod těžní věží zůstane po celou hlavní turistickou sezonu.

 

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE Z OSTRAVY