ZDRAVÍ A SPORT

Tenis – bílý sport nejen pro bohaté

Známý míčový sport s dlouholetou tradicí se v Česku stále těší velké oblibě. Není divu, když jsou naši hráči světově známí a úspěšní! Tomáš Berdych je světová 6. a ženy máme také velmi úspěšné – Petra Kvitová kvůli zranění a sportovní přestávce spadla z 5. místa na 15., ve skvělé formě je ale Karolína Plíšková, která je aktuálně třetí nejlepší tenistkou světa. Elegantní sport je souhrou fyzické zdatnosti a psychické odolnosti.

Historie tenisu
Míčová hra pro 2 nebo 4 hráče má pevný kořínek! Ten sahá až do roku 1592, kdy byla v Paříži zaznamenána pravidla francouzské hry paume. Z pravidel této hry vyšel Angličan Walter Clopton Wingfield, aby si roku 1875 nechal patentovat hru zvanou tenis. Už o dva roky později, v červenci roku 1877 se ve Wimbledonu konalo první mistrovství, které se tam hraje dodnes. Následovaly turnaje v New Yorku (US Open), v Paříži (French Open, Roland Garros) nebo australském Melbournu (Australian Open).

Charakteristika
Tenisová raketa, míček, tenisový dvorec a tenisová síť. To je vše, co k tenisu potřebujete. Hrát tuto elegantní míčovou hru mohou hrát dva nebo čtyři hráči, kteří mohou být jakéhokoliv věku, výšky, váhy či pohlaví. Hlavním úkolem je co nejlépe vrátit míč
na soupeřovu polovinu dvorce tak, aby ho soupeř vůbec nezahrál či nedoběhl, případně aby mu vrácení míče dělalo potíže. Tenis, to je ale také velká práce s psychikou. Při tenisové hře se rozvíjí vůle, cílevědomost, rychlý odhad situace, spoléhání na svoji fyzickou připravenost, taktické myšlení, schopnost dlouhého soustředění a hlavně vnitřní klid.

Tenis má základní 3 pravidla: Hráč nesmí na soupeřovu stranu, při servisu tenista nesmí přešlápnout čáru, musí trefit křížem na první pole a na podání má dva pokusy a hráč musí při hře umístit míč do kurtu.

Může se to zdát jako banalita, ale tenis dá pořádně zabrat. Naučit se správnou techniku trvá roky.

Tenis v Ostravě
V severomoravské metropoli si můžete vybrat asi z 20 provozovatelů tenisových kurtů, které nabízejí možnost zahrát si v letních i zimních měsících. Mezi největší oddíly patří SC Ostrava v Komenských sadech a porubské kluby Start a Kubáň Ostrava. Poslední zmíněný klub je určen pro úspěšné absolventy tenisové školy, kteří prošli pečlivým výběrem a byli zde zařazeni jako nadějní tenisté. V tenisovém klubu pod dohledem zkušených trenérů začíná jejich tenisová kariéra. Mladí tenisté se s klubem zúčastňují mistrovských i turnajových tenisových utkání jednotlivců a družstev. I takhle začínali Djokovič a Nadal. 

„Naše tenisová škola vznikla v roce 1998 a v současné době jí navštěvuje 240 dětí, čímž je největší tenisovou školou svého druhu na Moravě. Výuku tenisu těchto dětí vedou tři profesionální trenéři z řad bývalých závodních hráčů Vítězslav Kubáň, Luděk Kubáň a Libor Jahn.“, říká majitel tenisového klubu Luděk Kubáň.

Výchova malých talentů
Každé ze začínajících dětí absolvuje nejprve tzv. přípravku, která slouží k pozdějšímu rozdělení dětí podle výkonnosti na závodní a rekreační hráče. Závodní hráči se stávají členy tenisového klubu, rekreační hráči zůstávají nadále členy tenisové školy.

Ve škole Luďka Kubáně v Ostravě-Porubě trénují děti různého věku. „Přípravka je pro děti od 5 do 7 let. Pak už jsou závodní hráči rozděleni do kategorií děti minitenis 6-7 let, babytenis 8-9 let, mladší žáky 10-12 let, starší žáky 13-14 let a dorost 15-18 let. Tito závodní hráči se pravidelně zúčastňují tenisových turnajů jednotlivců, nebo mistrovských utkání družstev“. Závodní hráči v tenisové škole Luďka Kubáně trénují 3 – 4 x týdně, rekreační hráči pak 2 x týdně a to na otevřených antukových kurtech v létě, v zimním období pak v kryté nafukovací tenisové hale, kde jsou k dispozici tři antukové tenisové kurty.

Luděk Kubáň vám také pomůže najít tu správnou raketu, abyste hráli jako Djoković

Léto na antuce
Nevíte, jestli má vaše dítě na tenis talent nebo byste chtěli, aby se ve svých sportovních dovednostech zlepšilo? Přihlaste ho na letní tenisový kemp 2017. „Každoročně o prázdninách pořádáme tenisové příměstské kempy. Ty jsou určeny pro všechny děti ve věku od 5 do 15 let. Kempy budou probíhat v areálu TK Kubáň Ostrava vždy od pondělí do pátku od 8.00 hodin do 16.00 hodin.“ Letos škola otevře tři turnusy letního kempu a to 10. 7. - 14. 7. 2017, 17. 7. - 21. 7. 2017 a 3. Turnus v termínu 28. 8. - 1. 9. 2017. „Cena týdenního kempu je 2 000 Kč,“ dodává Luděk Kubáň. „Děti si u nás mohou zaplatit ještě obědy na celý týden za 400 korun.“ Během kempu se mohou děti těšit na tenisové tréninky, soutěže, hry, fitness cvičení, turistiku, plavání, míčové hry a také závěrečný turnaj. Přihlášky je nutné odevzdat do 20. 6. 2017 u trenérů tenisové školy nebo u správce tenisového areálu.

Už nyní probíhá i nábor dětí do přípravky tenisové školy ve věku od 5 do 7 let. Přípravka začíná na počátku října 2017. „Tréninky budou dále probíhat vždy v pondělí a středu od 15 - 16 hod, nebo od 16 - 17 hod. Cena za měsíc činí jen 400,- Kč, což ji činí nejlevnější tenisovou přípravkou v republice“, uzavírá Luděk Kubáň.

TK Kubáň najdete v Ostravě-Porubě na Slavíkově ulici, hned za prodejnou Lidl

 

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE ZDRAVÍ A SPORT