Z OSTRAVY
Zdroj: travelrite.com.au

Výhody pro seniory: levněji do zoo i do divadla

Lidé v důchodovém věku patří k těm, kteří podle statistik nejčastěji vyhledávají slevové akce. S výhodnějšími cenami na ně myslí nejen obchody, ale i mnohé kulturní a sportovní organizace. Kde nabízí seniorům lepší ceny?

Nejvíce času věnují práci na zahradě, na druhém místě v oblíbenosti koníčků pak mají senioři čtení a luštění křížovek. Aspoň takto vyhodnotili trávení volného času seniorů podle dotazníků sociologové. Téměř čtvrtina seniorů tráví hodně času na chatě nebo chalupě, asi pětina sleduje pravidelně média – hlavně televizi. Více lidí nad šedesát let se také začíná věnovat sportu a rádo cestuje nebo navštěvuje kulturní akce. A v Ostravě i jinde v kraji se na ně myslí s výhodnějšími cenami.

Senioři si mohou v Ostravě zajít levněji do divadla, ale také na řadu zajímavých přednášek. Zdroj: smc.edu

Třeba v ostravském muzeu mají lidé nad šedesát let vstup na všechny výstavy za padesát korun. Na vybrané akce dostanou senioři i slevu v kině Luna. Na filmy je zve každou středu od patnácti hodin i Minikino v centru Ostravy. „Kino Senior máme každou středu od 15 hodin. Senioři mají nižší vstupné, snažíme se, aby se měli možnost shlédnout premiéry a zajímavé filmy,“ vysvětlila mladá žena, která prodává lístky. Zatímco běžně lidé zaplatí za lístek zhruba stokorunu, seniory stojí šedesát korun. Levněji mohou lidé v důchodovém věku také do zoo – letní vstupné vyjde na osmdesát korun, roční vstupné na tři sta šedesát korun. „Každoročně pořádáme Den pro seniory, který letos připadá na 16. září, kdy budou mít lidé nad 65 let vstup zcela zdarma," řekla Šárka Nováková, mluvčí Zoo Ostrava. V areálu zoo si mohou starší lidé také „zaposilovat“ na speciálních strojích v Senior parku u dětského hřiště poblíž expozice Na statku.

Kina nabízejí pro seniory české i zahraniční filmy v odpoledních časech. Zdroj: bam.org

V Ostravě si na zhruba deseti místech mohou důchodci koupit speciální karty takzvané Senior slevenky. Stojí sto korun a dá se na ni získat spoustu slev po celém Moravskoslezském kraji. „Senior slevenka je karta, která zahrnuje poskytovatele slev ze všech oblastí, které se dotýkají života dříve narozených. Zakoupením slevové karty získá její uživatel dlouhodobé slevy a výhody z oblasti zdravotnictví, lázeňství, lékáren, služeb, kultury, cestování, ubytování, stravování, sportu a volného času,“ říká autor projektu Ivan Sekanina. Často jsou senioři vidět také v hledištích ostravských divadel. Divadlo Antonína Dvořáka i „Bezruči“ jim nabízí speciální seniorské předplatné. Představení se hraje vždy v neděli dopoledne. Platí pro ně také sleva padesát procent na všechna představení a mají i další výhodu – na veřejnou „generálku“ mohou zajít za poplatek sto korun. Na starší obyvatele myslí i Dolní oblast Vítkovic, i tady platí zlevněné vstupné. Kdo z lidí starších dvaašedesáti let touží spíše po aktivnějším trávení volného času, může si jít za zvýhodněnou cenu zasportovat - třeba zaplavat do bazénů, které provozuje Sareza.

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE Z OSTRAVY