ROZHOVORY
Tým Stavovské unie studentů, který chystá letošní ročník Majálesu v Ostravě.

„Dělat takovou akci je skvělá zkušenost!“

Majáles už dávno není jen akcí pro studenty, jeho tvorba ale na studentech stále zůstává. My jsme si o programu, jeho tvorbě i zákulisí velké akce povídali se studentkou VŠB Barborou Žembovou, která má na starosti dramaturgii. Právě ona má to výsostné právo volat a zvát „hvězdy“. A koho se jí podařilo přesvědčit?

Co bude na letošním už 23. ročníku Majálesu nového?
Novinkou bude hlavně EDM scéna. Chtěli jsme dát prostor novému a velmi oblíbenému žánru, který na Ostravsku funguje a lidi baví, takže celá jedna scéna bude vyplněna lokálními DJ, kteří už to umí, lidi je znají a rádi si na ně přijdou. Novinkou je také, že nebudeme mít Red Bull Tour Bus, ale spolupráce s Red Bullem stále probíhá, protože to funguje na obě strany. V areálu bude umístěný Red Bull  saurus, ale kdo tam bude, tak to si necháváme ještě jako tajemství.

Co hlavní hvězdy. Na koho se můžeme letos těšit?
Kromě jednoho interpreta už jsou zveřejněna všechna jména. Z těch největších hvězd můžu jmenovat Wohnout, Zoči Voči, Paulie Garand, Mirai, Sto zvířat nebo třeba velmi oblíbená slovenská kapela No Name. Celý program najdou lidé na stránkách www.majalesostrava.cz

Majáles byl původně hudebním svátkem studentů, najdou si tam své i starší generace?
My se snažíme při tvorbě programu myslet na to, aby to bylo jak pro studenty, tak pro širokou veřejnost. Například Wohnout nebo No Name je přesně ta ukázka toho, že je to pro všechny věkové kategorie, protože tyhle kapely mají fanoušky nejrůznějšího věku.

Jak dlouho vzniká program Majálesu?
Čas, kdy se to začíná řešit, se stále posouvá dopředu, takže reálně ta největší jména řešíme už na začátku září. Akcí je čím dál více a jim se plní diáře a je potom velmi těžké najít někoho, kdo má v daném termínu čas.

Je Majáles stále ryze studentskou akcí, co se organizace týká?
Stavovská unie studentů je čistě studentská organizace, takže by všichni měli být studenti. Samozřejmě máme externí členy, kteří nám nějakým způsobem pomáhají. Ale celá filozofie je dát organizaci do rukou studentů jako možnost se něco naučit a realizovat se a hlavně udržet tradici toho, že Majáles dělají studenti a není to byznys. Hodně často dochází k tomu, že se část lidí každý rok střídá, nikdy předtím takovou akci nedělali, aleto se musí zváldnout a nesmí to jít vidět. Zrovna letos máme třeba nového prezidenta a dá se říct, že je to úplně jiné, než třeba v minulém roce, ale přesto by to návštěvník neměl poznat.

Jak velký je tedy organizační tým Majálesu?
To členství je takové různé, protože Stavovská unie funguje celý rok, ale v tuto chvíli je nás zhruba 25 členů s tím, že úzký „majálesový tým“ tvoří asi 10 lidí.

Je třeba boj o to, kdo bude mluvit se „celebritami“?
Tohle je prostě funkce dramaturga a tuhle funkci jsem si vydobyla já. (smích) Funkce jsou rozdělené, není to určitě o tom, že bych si celý line up udělala podle sebe. O hlavním hvězdách, kdo by mohl být pro diváky zajímavý a na co máme peníze, jednáme s celým týmem. V mnoha věcech máme řekněme volnou ruku, ale důležité věci komunikujeme společně.

Jak je to s financemi? Chtějí kapely svoji standardní cenu nebo u studentských Majálesu dávají slevu?
Je to hodně individuální, interpret od interpreta. Nicméně ve většině případů tam hraje roli, že jsme studentský Majáles a reálně bychom některé kapely nebyly schopni zaplatit. Ale jsem opravdu ráda, že třeba letos všechna velká jména nám vyšla vstříc a zvládli jsme se domluvit. Myslím si a doufám v to, že všeobecně majálesy podporují, že to není komerce, ale práce studentů při studiu, ve svém volném čase a bez honoráře.

Jezdíte koukat na majálesy jiných vysokých škol? Porovnat konkurenci?
Nenazvala bych to konkurencí. Před dvěma nebo třemi lety vznikl projekt, ve kterém se stavovské unie navzájem potkávají v různých městech. Takže už se mezi sebou navzájem i známe. V loňském roce jsme se pak byli podívat na majáles v Opavě a předloni v Českých Budějovicích. Když čas dovolí, tak se rádi podíváme i jinde.

Co teď studujete?
Studuju na ekonomické fakultě VŠB Management.

Myslíte si, že vás tahle zkušenost posune nějakým směrem i v budoucnu?
Určitě. Dělat takovou akci je skvělá zkušenost pro jakýkoliv obor a já bych v kultuře ráda pokračovala i dál. Takže mě to zatím dalo jenom samé pozitivní přínosy.

 

 

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE ROZHOVORY