OSTATNÍ

Velký pátek: vyhněte se úklidu, vzpomeňte na blízké

Už druhým rokem si lidé po rozhodnutí poslanců mohou Velký pátek užít jako volný den. K tomuto dni i k Velikonocům vůbec se váže řada tradic a pověr - které nás zaujaly nejvíce?

Velký pátek je v křesťanském kalendáři dnem připomínky smrti Ježíše Kristy na kříži. 

Zhruba čtyřicet států uznává dnešní den jako den pracovního klidu - vedle Austrálie, Brazílie Německa nebo Kanady od roku 2016 také Česká republika.

Ve většině německých spolkových zemí platí na Velký pátek (podobně jako v Den národního smutku) zákaz pořádání tanečních slavností a sportovních akcí.

Pro některé má velká pátek ale ještě další významy, se kterým se pojí řada tradic. 

“Říká se, že by lidé neměli v tento den pracovat, a to ani rekreačně, tedy třeba doma na zahrádce. Neměli by se třeba vrtat v půdě - to dokonce nosí smůlu, protože země vypouští své poklady a měla by to udělat bez zásahu člověka,” říká Petra Adamusová, která o velikonočních tradicích píše do knih i časopisů. 

Podle starých pověr měly v tento den velkou moc čarodějnice a zlé síly, proto je potřeba mít se před nimi na pozoru. Podle Petry Adamusové by lidé neměli péct, prát a zametat, ale ani půjčovat, darovávat a vynášet věci z domu, či přijímat dary. Všechny tyto úkony totiž byly považovány za posvátné a bylo proto potřeba se jim v tento nebezpečný den vyhnout. Půjčená věc by navíc mohla přinést do domu kletbu.

A co naopak tradice a pověry doporučují? Hlavně odpočívat a aspoň pomyslně tak nést smutek za ukřižování Ježíše Krista. Měli bychom si také připomínat naše blízké, kteří zemřeli. “Měli bychom se také zaměřit na symboly a neobvyklé události, které se nám stanou a mohou nám napovědět něco o naší budoucnosti,” radí odbornice na tradice. 

Těsně před Velikonočním pondělím přichází Bílá sobota. V tento den se naopak vždy uklízelo se a malovala se vajíčka. Krásně barevné kraslice jsou symbolem nového života a znovuzrození.

Boží hod Velikonoční, neboli Velikonoční neděle, je největším křesťanským svátkem v roce. Bylo zvykem nechat si v tento den posvětit v kostele slavnostní pečivo, jako je mazanec a beránek, které si pak doma rozdělili a společně snědli všichni členové rodiny. 

Velikonoční pondělí je pak časem pomlázky neboli mrskačky. Tuto tradici ale dodružují jen Češi a Slováci. Lidé by také neměli zapomenout na to, že v tento den má většina obchodníků zavřeno. 

 

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE OSTATNÍ