Z OSTRAVY

Leču šmakuje: Netradiční mlsání nejen pro alergiky

Ostrava má sladkou novinku! Je jí vitariánská cukrárna Secret of Raw v blízkosti nákupního centra Nová Karolina. Ochutnat zde můžete sladkosti, které vznikly čistě přírodních surovin a především bez tepelné úpravy. V repertoáru má cukrárna 60 dortů, mnoho cupcaků, kuliček a dalších dobrot. Abyste je vyzkoušeli všechny, budete si tady muset zajít víckrát a udělat si v břiše pořádné místo! Tyhle dorty jsou totiž nečekaně vydatné!

Musím se přiznat, že nejsem typický cukrárnový typ. Děsí mě šlehačkové krémy plné ztužovačů, cukrové i karamelové polevy.  Mám ráda sladké, ale nechci, aby to byla jediná chuť, která se při zakousnutí desertu dostaví. Než si dát odfláknutý větrník za 20 korun, dám si jednou za čas dobrotu z kvalitních surovin i za pětinásobek. Vysoká cena ale vždy nemusí být zárukou kvality. Hlavně ze zvědavosti jsem proto přijala nabídku přijít ochutnat dorty v nové ostravské cukrárně Secret of Raw.

Raw food neboli syrové (v češtině častěji používané „živé“) jídlo prezentuje stravu vitariánů, kteří věří, že nejzdravější je jídlo, které neprošlo tepelnou úpravou nad 42 stupňů Celsia, kdy strava výrazně ztrácí své výživové hodnoty. Největší procento jídelníčku vitariána tvoří především zelenina, saláty a semínka, ovoce, ořechy a sušené plody. A právě poslední tři zmíněné ingredience jsou základem také raw sladkostí, které se rozhodla Ostravanům nabídnout se svou dcerou Martina Miarková.  

Interiér cukrárny je velmi pěkný a útulný. Za skleněnou vitrínou nacházím hned několik dortů pastelových barev, malé dortíčky do ruky, sušenky i jakési kuličky. Vybrat si jeden není vůbec snadné, rozhoduji se proto pro ochutnávací menu, ve kterém mám 4 kousíčky dortu a čtyři kuličky. Už dříve jsem ochutnala pár raw desertů a vždy mě odradila extrémně výrazná a sladká chuť datlí, které slouží jako pojivo pro korpus. V tomto případě je ale chuť datlí velmi střídmá a naopak prim hraje chuť krému. Každý ze čtyř dortíků je opravdu chuťově rozdílný, borůvkový a jahodový jsou svěží, čokoládový má velmi silnou chuť hořké čokolády, kávový připomíná cappuccino. Po jednom kole ale cítím, že mám skoro dost! Dorty jsou velmi hutné a vydatné, jen s velkým odhodláním nakonec tři kousky sním, zbytek beru manželovi. Chuťově ale dortíky předčily mé očekávání a určitě přijdu v budoucnu ochutnat další příchutě.

Vybrat si z velkého množství lákavých dortů nebylo snadné

Během mého boje s živými dorty jsme si popovídaly s majitelkou cukrárny Martinou Miarkovou.

Jak vznikl nápad otevřít si „zdravou cukrárnu“?
Nejprve jsme s dcerou začaly ujíždět na snídaních v kavárnách, takový ten ranní veget na sluníčku. Pak mě napadalo, že bych si takovou kavárnu sama otevřela, protože děti odrostly, manžel je pořád někde na golfu nebo na tenisu a já jsem měla pocit, že jsem „nevyužitá“, protože s dětmi se lítá a když odejdou, najednou není program. Tak jsem si říkala, že bych chtěla malou kavárnu. Někdy mezitím, než mi uzrál konkrétní nápad v hlavě, přišla dcera s prvními raw recepty. Začaly jsme to zkoušet a hledat různé dobroty a o něco později jsme našli v Praze cukrárnu Secret of Raw.

A bylo hotovo!
Ano. Manžel nás v tom podpořil a vznikl tento kompromis mezi mou kavárnou a raw bistrem v podobě naší pobočky cukrárny Secret of Raw.

Ochutnala jsem hned čtyři dorty a byly výborné. Jen jsem pak málem praskla!

Jste sama vitariánka nebo si dáte i maso?
Nejsem vitariánka. Jíme doma všechno, ale snažíme se, aby to bylo co nejzdravější, maso jíme tak jednou za dva týdny. Z raw kuchyně jím především to sladké, protože si nedokážu představit život bez polévek nebo sýrů.

Co jsou hlavní suroviny vašich dortů?
Korpusy tvoří především ořechy, k oslazení datlová pasta nebo agávový sirup a v krémech, aby byly našlehané a vláčné, nesmí chybět kešu jako základ. Pak se přidává ovoce, čokoláda, cokoliv dobrého.

Interiér cukrárny je velmi jednoduchý, ale napaditý a vkusný

Kde berete suroviny? Přece jen máte spotřebu ořechů či datlové pasty asi větší než běžné cukrárny…
Zásadní je, že potraviny z našich běžných obchodů jsou nedostatečné. Vzhledem k tomu, že jsme franšíza, máme naštěstí všechny dodavatele od majitelů, kteří vybírají jen to nejlepší a nejchutnější. Jako příklad můžu uvést datli, kterou jsme vážili v Praze a měla 10 gramů. Datle z místního obchodu měla dva gramy, byla úplně suchá a těsto nám to nespojilo. Takže kvalitní suroviny jsou pro raw vaření naprostý základ úspěchu. Mít franšízu je navíc kouzelné v tom, že já, jak nemám žádné zkušenosti s restauratérstvím a nevím si rady, zvednu telefon a na cokoliv se zeptám, řeknu jim, ať mi pošlou to stejné, co ostatním pobočkám a mě to pomáhá naučit se rychleji v tom plavat.

V čem jsou raw dortíky jiné?
Každý kdo je ochutná, pozná, že jsou prostě jiné, což je dáno samozřejmě surovinami a způsobem přípravy. Navíc jsou bez lepku, bez laktózy, takže rozhodně potěší alergiky nebo lidi, kteří se chtějí těmto alergenům vyhnout. Některé dorty děláme i bez ořechů například extra čokoládový, takže i tito alergici si tu přijdou na své. (smích)

Museli jste si na přípravu pořídit i něco speciálního do kuchyně?
Rozhodně máme výkonné roboty a mixéry, protože klasické nádobí velmi rychle „odvaříte“. Dále tady máme sušičky ovoce, jelikož v troubě je špatná teplota a výsledek by nebyl dobrý.

Nejoblíbenějším dortem je podle majitelky čoko-banán

Čeho máte největší zásoby?
Ořechů! Když jsem je vezla poprvé, málem mi nevlezly do auta! (smích) Všeho ostatního máme tak normálně, ale ořechů máme opravdu hodně.

Který z dortů je zatím nejoblíbenější?
Čoko-banán. Ten milují všichni. Pak už je to podle individuálních chutí – někdo má rád ovoce sladké, něco spíš kyselkavé a někdo chce jen čokoládu.

 

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE Z OSTRAVY