ROZHOVORY
Foto zdroj: Opavsky.denik.cz

"Ochutnávat pivo je velmi zodpovědná i příjemná úloha!"

V letošním roce slaví Ostravar 120. výročí od založení pivovaru. Při této příležitosti rozšiřuje svou nabídku stabilních piv ze tří na osm a chce je nabízet štamgastům po celém Česku. My jsme si o pivu popovídali s vrchním sládkem Ostravaru Romanem Richtrem.

Představujete osm nových piv nebo jsou tam i nějaké již známé?
Jedná se o kombinaci. Jsou zde piva, která tvoří stabilní součást našeho portfolia, jsou tam piva, které řadíme mezi speciály, které se objevovaly jen krátce, ale jsou tam i piva nová, která jsem ještě nepředstavil.

Ostravar vaří řekněme starším, tradičnějším způsobem než ostatní pivovary, pojďme si o tom říct…
Vaříme tradičním způsobem, na což jsme patřičně hrdí, protože je to udržování tradice, která dává našim pivům tu speciální příchuť. Tradiční způsob spočívá v kombinaci tří kroků: První krok je klasický varný postup pro české ležáky, poté následuje vlastní proces v otevřených kádích spilky, kde pivo získává naše typické aroma a posledním krokem je dozrávání v ležáckých sklepích v uzavřených nádobách při nízké teplotě, kde to pivo dozraje. Následně pivo filtrujeme a jde na stáčení do balení.

Řeknete nám, které z těchto osmi piv je vaše oblíbené?
To je těžká otázka. Je to rodina piv, na které se podílíme všichni, takže neexistuje pivo, které by pro mě mělo vyšší nebo nižší hodnotu. Všechny mám rád a všechny jsou svým způsobem zajímavé.

Dobře, tak jinak! Když přijdete do hospůdky, které si dáváte nejčastěji?
Já si dávám pivo často podle nálady. Je pravda, že jsem odchovaný na ležácích, ale vím, že ten trend se vyvíjí a já rád sleduji nové trendy, takže se nedá říct, že bych do hospody chodil na konkrétní pivo.

Zástupci pivovaru Ostravar Zuzana Cieciotková, Roman Richter a Pavla Ličková

Většina lidí, včetně mě, si představuje, že vaší prací je celý den spokojeně popíjet pivo. Je to tak?
To máte pravdu! (smích) Já se s tím setkávám opravdu často. Samozřejmě degustace piva je nedílnou součástí z analýzy piva. Pivo se analyzuje i skrze přístroje, ale ochutnávka je nevyhnutelnou součástí hodnocení piva a je to velmi zodpovědná úloha, na druhé straně příjemná. Mnoho lidí si myslí, že je to jediná aktivita, kterou v pivovaru děláme, ale když přijde na finální pivo, tak každý člověk, který u nás pracuje, má za něj zodpovědnost, má na starosti nějakou konkrétní fázi výroby a všichni se snažíme dělat to zodpovědně, abychom na konci mohli ochutnat výborné pivo.

Máte v pracovní smlouvě oproti ostatním zaměstnancům nějakou výjimku, že máte povoleno nějaké to půl promile v práci?
Lidé, kteří chodí na denní degustaci, mají samozřejmě povolené minimální množství alkoholu, které se samozřejmě musí ke konci směny snižovat. Ne zvyšovat. (smích) Je třeba si uvědomit, že v okamžiku, kdy projdeme bránou závodu na ulici, platí pro nás pravidla jako pro všechny ostatní. Takže nemůžeme řídit například. V reálném světě už žádné výjimky nemáme.

Jak dlouho se věnujete práci sládka?
Já jsem druhý z generace pivovarníků a celý můj pracovní život se točí kolem pivovarů. V pivovarnictví pracuji víc než 15 let a z toho v Ostravaru čtyři roky. Předtím jsem pracoval v pivovaru, který byl Ostravaru podobný, také používal tradiční technologii, takže jsem moc rád, že v tomto stylu výroby pokračuji a můžu se mu naplno věnovat.

Nosíte v hlavně nějaký svůj vysněný speciál?
Člověk má spoustu nápadů, pro mě ale důležité, aby každé pivo, které vyrobíme, chutnalo konečným zákazníkům, protože všechno děláme právě pro ně.         

Osm piv, které pivovar Ostravar spojil se svým 120letým výročím

Mezi vybranými osmi pivy je Velvet. Jednu dobu to byl obrovský boom, byl snad v každé hospodě a restauraci a pak najednou zmizel. Proč ten útlum?
Velvet je v našem portfoliu neustále. V rámci strategie pracujeme s každou značnou piva nějakým způsobem. Velvet je v tuto chvíli velmi významný doplněk portfolia a představuje pro nás velký význam, protože právě přes Velvet je náš pivovar zajímavý exportér. Velká část Velvetu jde do Ruska, kde je toto pivo považované za exkluzivní a ruský trh nám dělá velmi zajímavá čísla v tomto produktu. Co se týká České republiky, tak i nadále budeme s tímto pivem pracovat, nerad bych něco dopředu prozrazoval, ale i s Velvetem máme své plány.  

V letošním roce slaví pivovar 120 let. Na co se tedy lidé mohou těšit?
Každé výročí je jen jednou za život! Máme připravené zajímavosti, které budeme včas odtajňovat! Ale jak už bylo řečeno, letos budeme lidem servírovat osm našich skvělých piv a těšit se mohou už tradičně na Slavnosti pivovaru, které se letos konají 23. a 24. června.

Co si máme představit pod vaším novým heslem „Nás nezkrotíte“?
Nás nezkrotíte je přesně to, co nás vystihuje, co jsme potřebovali ukázat směrem navenek. Jsme 120 let jedineční, svoji a nenecháme se nikým posouvat na jinou stranu, než my sami chceme. Právě s touto vizí dokážeme nabídnout zajímavé portfolio pro naše zákazníky a věřím, že v tom budeme úspěšní.

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE ROZHOVORY