ZDRAVÍ A SPORT
Ilustrační foto

Češi nestojí o dvojitou bradu

Již každý druhý Čech má zkušenost s plastickou operací. Nejčastěji se upravují oční víčka. Na vzestupu je odstraňování podbradku. Zvažovali jste i vy změnu vizáže? Nebáli jste se změny mimiky obličeje? Nebo vás příbuzní straší s nevratnou operací? Chcete-li podstoupit plastickou operaci, na tyto mýty rychle zapomeňte.

V České republice se ročně provede až 25 tisíc plastických operací. V minulosti vedla úprava prsou, v posledních letech se do popředí dostává odstranění podbradku. ,,Odstranění nejen podbradku probíhá pomocí aplikace lipolyzačního roztoku. Zatím tyto roztoky aplikujeme do menších oblastí, jako je podbradek, nadměrný tuk ve tvářích nebo povislé paže. Navíc je tento zákrok cenově dostupný – cena za jedno sezení je dva tisíce korun‚‘‘ uvedla Petra Uhlářová, lékařka oční kliniky Gemini.

Dvojitá brada vypadá nevzhledně. Bez ní klient omládne i o deset let! Ilustrační foto

V průběhu let prošla plastická chirurgie značným vývojem. Nejčastěji se upravují  oční víčka. Důvod je jasný – v této oblasti nastávají první viditelné projevy stárnutí pleti. Téměř nepřetržitým pohybem a působením gravitace můžou víčka omezit vidění. „U operací očních víček se zvýšila kvalita šicího materiálu, i šití samotné. Vnitřní stehy nejdou ihned po operaci vidět. Po odstranění stehů je pár týdnů jizva nepatrná, poté zmizí,“ uvádí Pavel Stodůlka, přednosta sítě klinik Gemini. Navzdory zdokonalování zákroků stále o plastických operacích koluje řada  mýtů.

Přeseda klinik Geminy Pavel Stodůlka vyvrací mýty o plastických operacích

5 největších mýtů o plastických operacích podle Pavla Stodůlky

  1. Operaci není vhodné podstupovat v létě
    „Plastickou operaci je možné podstoupit kdykoli během roku. V době, kdy jsou na trhu UV krémy s faktorem 50, 60 i víc, lze při dodržování režimu podstoupit plastickou operaci i během letního období,“ vyvrací tento mýtus Pavel Stodůlka.
  2. Plastické operace podstupují pouze ženy
    Před deseti lety byl u mužů nulový zájem o plastický zákrok, dnes operaci podstupuje každý sedmý muž. Stodůlka dodává: „Operaci očních víček podstupují z 60 procent ženy a ze 40 procent muži.“
  3. V nízkém věku je plastická operace zbytečná
    „Nejsi na plastickou operaci moc mladá? Sotva si oslavila 30 let,“ slýchávají klientky.  Mnoho pacientů se tak  pro chirurgický zákrok rozhodne až ze zdravotních důvodů. Pavel Stodůlka s tímto tvrzením nesouhlasí: „Během předoperačního vyšetření se na věk příliš nedíváme, hodnotíme daný problém. Například pokud má žena povislá víčka už ve 30 letech, není důvod operaci neprovádět."
  4. Po odstranění vrásek se změní mimika obličeje
    Už od 25 let ztrácí pleť elasticitu a začíná stárnout. Vrásky vznikají nejdříve v oblasti kolem očí, potom kolem úst, na čele a mezi obočím. Petra Uhlářová klienty uklidňuje:  „Pokud se zákrok provádí s rozvahou, není důvod mít obavy. Aplikace mezodermálních nití mimiku ani výraz tváře nijak nezmění. Pokud je lékař i pacient nekritický a přežene to s výplňovými materiály, může celkový výraz obličeje působit nepřirozeně. Botox skutečně potlačí mimiku tváře, to je ale například u pacientek, které se chronicky mračí, výhodou.“
  5. Nepovedené zákroky nelze opravit
    nožství reoperací se celosvětově odhaduje na tři až pět procent. „Téměř každý problém je možné při spolupráci pacienta s lékařem napravit. Problém může být samozřejmě u neprofesionálně provedených plastik‚“ uzavřel Pavel Stodůlka.

 

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE ZDRAVÍ A SPORT