Z OSTRAVY

I staré oblečení může být užitečné

Rifle, které si schováváme, až zhubneme. Svetr v barvě, která zrovna není IN. Sako po starší sestře. Zbavme se už konečně zbytečného oblečení ve svých šatnících a dejme ho lidem, kteří ho skutečně potřebují. Tento týden probíhají v Ostravě hned dvě velké sbírky – v Mariánských Horách a obchodním centru Forum Nová Karolina.

"Ukliďte si v šatníku a darujte své nepotřebné věci na dobrou věc," vzkazují organizátoři charitativní akce Jarní úklid v šatníku. Akce se uskuteční 16. – 18. května od 16 do 18 hodin v městském obvodu Mariánské Hory a Hulváky. Dobrovolní studenti z Obchodní akademie Ostrava z Karasovy ulice a zástupci Mariánskohorské radnice umožní místním obyvatelům zbavit se věcí, které už nechtějí, okoukaly se jim nebo z nich vyrostli a je jim líto je vyhodit. Sběrné týmy budou v určitých časech a místech procházet ulicemi a vybírat nepotřebné oblečení, které se vytřídí a prodá v charitativním obchodě Moment.

„Finanční výtěžek z prodeje bude věnován Mobilnímu hospici Ondrášek a dennímu stacionáři Žebřík, který poskytuje služby lidem s postižením. Díky této akci se tak lidé mohou zbavit věcí, které jim doma zbytečně zabírají místo, současně ale společně pomůžeme dobré věci,“ řekl 1. místostarosta obvodu Patrik Hujdus. Je možné věnovat také různé doplňky, boty, kabelky, sportovní potřeby, hry nebo hračky.

Pokud nebydlíte v Mariánských Horách, můžete dát své oblečení o víkendu odevzdat v obchodním centru Forum Nová Karolina v rámci akce „Daruj hadry do Adry.“ Jak nám řekla tisková mluvčí Radka Hájková, budete za svou pomoc odměněni. „Vedení obchodního centra mezi obyvatele Ostravy a okolí rozdá několik stovek tisíc korun. Stačí málo: přinést do centra o víkendech 13. až 14. května nebo 20. až 21. května staré oblečení nebo obuv. V uvedených termínech zde totiž bude probíhat charitativní sbírka ve prospěch humanitární organizace ADRA O.P.S.“

A jak to funguje? Přinesete dva kusy svrchního oblečení nebo bot a dostanete dárkovou kartu v hodnotě 100 Kč. Za dva víkendy tak půjde pro každého, kdo se zúčastní a zaregistruje na sběrném místě v prvním patře centra vedle obchodu Blažek, o 200 Kč. „Dárkové karty bude možné využít při nákupech právě v obchodním centru, a to do konce roku 2017. Záštitu nad celou akcí „DARUJ HADRY DO ADRY“ převzal známý návrhář Osmany Laffita,“ dodala za organizátory Hájková.

Takže už žádné výmluvy, jaro si žádá čerstvý vítr ve vašem šatníku. Uvidíte, jak si pročištěním skříní vyčistíte i hlavu a navíc vás dobrý skutek může hřát u srdce. Buďte nemilosrdní a vyřaďte vše, co jste neměli víc než rok na sobě a hlavně oblečení, které si spojíte se slůvkem „až“: Tohle si ještě obleču, až zhubnu. Tyto šaty si vezmu, až mě manžel vezme do divadla. Máme tendenci obklopovat se obrovským množstvím věcí, které ale ve většině případů nevyužijeme. Pošlete přebytečné věci dál, dejte je lidem, kteří je vynosí a budou z nich mít radost.

Trasa dobrovolníků v Mariánských Horách:

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE Z OSTRAVY