ZDRAVÍ A SPORT

Bohumínské Kališovo jezero projde úpravami

Oblíbená letní destinace nejen bohumínských obyvatel Kališovo jezero dostane nový kabát. Přestože jezero vzniklé po těžbě štěrku i přilehlé pozemky patří soukromému vlastníkovi, město s ním má uzavřenu dohodu, a vodní plocha tak může sloužit ke koupání. Už letos by navíc oficiální pláž mohla být vyjmuta z dobývacího prostoru. Město nyní začalo s úpravou břehů, aby lidé v létě měli snadnější přístup do jezera. Práce vyjdou na více než 300.000 korun.

Bohumín na Karvinsku začal před letní sezonou s úpravami okolí Kališova jezera, které je vyhledávaným místem ke koupání. "V létě k jezeru míří stovky lidí, a tak se každým rokem snažíme vylepšovat místní pláž. Staráme se o sekání trávy a vývoz košů, údržbu atrakcí pro děti i hřiště pro plážový volejbal. Letos jsme se v předstihu pustili do úprav vstupů do vody," řekl vedoucí odboru životního prostředí a služeb Jan Jeziorský.

Vodní nádrž má rozlohu 50 hektarů a koupat se na vlastní nebezpečí lze na severní straně jezera, kde už těžba skončila. Lidem tam usnadňují přístup do vody také betonové panely, které už ale byly poškozené.

Ke Kališovu jezeru jezdí lidé z Ostravska i Karvinska. Nabízí totiž příjemné prostředí a čistou vodu.

"Některé betonové panely ujížděly do vody, jiné byly naopak prasklé, takže je srovnáme, vyměníme, dosypeme přístup do vody podle potřeby štěrkem, náběhy k panelům pak ornicí a tato místa pak i zatravníme. Vše děláme pro to, aby měli lidé přístup do vody co nejplynulejší a nejpohodlnější. V některých místech jsme proto přístup do vody pročistili také od vzrostlého rákosí," řekl Jeziorský.

Úpravy břehů stojí 150.000 korun, stejnou částku město zaplatí za opravu přístupové betonové komunikace od parkoviště do areálu. V areálu navíc přibyla i nová dětská atrakce za 30.000 korun. Město chce do budoucna řešit i parkování, které je přes sezonu značným problémem.

Zdroj: ČTK

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE ZDRAVÍ A SPORT