Z OSTRAVY

Stop vandalům v MHD!

Většina z pravidelných cestujících už zažila pár nepříjemných situací v městské hromadné dopravě. Hlučné chování, agresivita, nerespektování zákazů nebo ničení dopravních prostředků stojí Dopravní podnik Ostrava každoročně přes 5 milionů korun. DPO chce zabránit podobným situacím – asistenty dopravy a kamery teď můžete doplnit i vy. Odměnou budou jízdy zdarma.

17. prosince 2015, Ostrava-Hulváky - muž v tramvaji měl dlouhou chvíli, a tak  rozbil okno. To je jeden z mála případů škod v dopravních prostředcích MHD Ostrava. Právě na tramvajích zaznamenává dopravce nejvyšší podíl škod. Majetek vandalové často ničí pomocí sprejů nebo fixů. Nejčastěji se ničí okna vozů. Pobudové za rok 2016 zničili majetek za 5 986 330 Kč, to je oproti roku 2015 o  7,26% nárůst.

Grafické znázornění nejčastějších cílů vandalů v roce 2016. Zdroj: DPO

Vedení DPO vzalo situaci do vlastních rukou: „Každému, kdo nám prokazatelně pomůže k dopadení vandalů, slibujeme odměnu v podobě dlouhodobé jízdenky,“ říká ředitel DPO Daniel Morys a slibuje spolupráci s policií. V současné době Dopravní podnik Ostrava připravuje a realizuje řadu technických opatření. Podnik může využívat i městských kamer, které monitorují zastávky.

V provozu je i „linka čistoty zastávek“, kam se mohou cestující obracet, pokud uvidí nepořádek na zastávce. „Fungujeme i na sociálních sítích. Také tam mohou cestující posílat fotky,‘‘ doplňuje Daniel Morys. Pokud si všimnete někoho, jak ničí okna vozidla, sprejuje zastávku nebo uvidíte  převracený koš, stačí bezdůvodné ničení vyfotit, poslat pomocí messengeru Dopravnímu podniku a přispět  tak  k bezpečnější Ostravě. Fotky posílejte na Facebookovou stránku https://www.facebook.com/mhdostrava/.

 

 

 

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE Z OSTRAVY