OSTATNÍ

V Opavě mají jukebox na básničky

Zajít si na procházku do parku a u toho si poslechnout báseň. V Opavě mají nový speciální přístroj, takzvaný poeziomat, který dokáže “recitovat.” Zatím umí dvacet básní od autorů, kteří jsou spojeni s Moravskoslezským krajem.

New York, Londýn, Berlín, Praha, Kyjev a teď už také Opava. Pouhých dvanáct měst na světě má ve svých ulicích speciální přístroj - takzvaný poeziomat, který umožňuje kolemjdoucím poslechnut si básně. Stačí zajít do parku a vybrat si autora.

“Poeziomat je pojat jako socha, která tvarově vychází z tradičních hlásných zařízení, jako jsou hlásná trouba, megafon, gramofon. Upozorňuje tím na svou hlavní funkci, reprodukci básní široké veřejnosti,” říká Jan Kunze, dramaturg Opavské kulturní organizace. Texty v opavském poeziomatu budou k poslechu vždy dva roky, pak se obmění.

 “Současný výběr autorů je zaměřen na básníky, kteří jsou svým původem, životem či prací spojeni s naším krajem,“ míní Jan Kunze.

Poeziomat nabízí aktuálně k poslechu celkem 20 básní,  deset z nich odkazuje na již mrtvé básníky. Jejich díla pro poeziomat namluvili herci Tomáš Jirman a Anna Cónová. Vedoucí Památníku Petra Bezruče Martina Klézlová dodává: „Dalších deset básní představuje tvorbu v současnosti tvořících autorů a posluchači poeziomatu mají možnost slyšet autentické nahrávky přednesu autorů jako Petr Hruška, Vít Slíva, Dan Jedlička, Miroslav Černý nebo Radek Glabazňa.“

První poeziomat v Moravskoslezském kraji je umístěn v opavských sadech Svobody, před Obecním domem. 

 

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE OSTATNÍ