Z OSTRAVY

Ostravský magistrát dostane přes tisíc nových oken

Okna v budově Nové radnice v centru Ostravy na Prokešově náměstí jsou stará téměř devadesát let. V následujících čtyřech letech budou postupně vyměněna. Práce začaly v levém křídle budovy, která je kulturní památkou. 

Nová okna ostravské radnice budou replikami stávajících, budou z dubu, stejných rozměrů i členění, zachován bude i směr otevírání křídel. Zakázka je rozdělena do čtyř etap. Po levém křídle čeká výměna oken pravé křídlo a střední část budouvy. “Vyměněna budou i velká okna v místnosti, kde se konají zasedání zastupitelstva města, vitráže u velkého schodiště budou repasován,” popsala mluvčí ostravského magistrátu Andrea Vojkovská. Jako poslední budou vyměněna okna v přístavbě na Sokolské ulici. V tomto případě se už nejedná o kulturní památku, ale o část, která se nachází v památkové zóně.

„Památkáři trvali na striktním dodržení současné podoby oken, umožnili nám pouze jednu změnu - pro výplně vnějších křídel oken můžeme použít izolační dvojsklo. Budou tak splněny tepelně technické požadavky a zlepší se také hlukové parametry oken. Výměnou oken pokračuje proces energetických úspor, který byl zahájen regulací vytápění budovy,“ řekl investiční náměstek Břetislav Riger.

 

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE Z OSTRAVY