ROZHOVORY

„Přivážíme kus katalánské kultury!“

Odměna za vysvědčení, roztančený začátek léta i příprava na Colours of Ostrava. To vše a mnohem víc už pošesté nabízí Festival v ulicích. Letos proběhne v pátek 30. června a v sobotu 1. července na Černé louce a Slezskoostravském hradě a těšit se můžeme na Lenny, Ondřeje Havelku a jeho Melody Makers, Xaviera Baumaxa, The Weight z Rakouska, Flo z Itálie nebo Emmu Smetana. „K největším lákadlům bude patřit pravá španělská fiesta, která přijede z Barcelony,“ prozradila nám ředitelka Festivalu v ulicích Petra Hradilová.

Letošní ročník Festivalu v ulicích bude naprosto jedinečný! Ze Španělska přijede tamní velmi oblíbená katalánská show – žhavá a strhující fiesta. Na co se můžeme těšit?
Jedná se o tanec, zpěv, různé improvizační projekty, dokonce katalánská hudební tělesa budou spolupracovat s českými hudebními soubory, s folklorním souborem a budou součástí celého festivalu po dva dny festivalu, ale i po něm budou tvořit kulturu v centru Ostravy, protože se tady budou pohybovat. A 270 lidí je už určitě vidět! Těšit se můžeme rozhodně na lidské pyramidy, které mohou dosáhnout 10 až 15 metrů, obří loutky v historických krojích, tradiční akrobacii, ohňové draky, tance, hudbu, hořící rum a další speciality, z nichž mnohé jsou součástí kulturního dědictví UNESCO. Říkáme, že nepřivážíme jen umělecká čísla, ale přivážíme kus kultury. 

Ostrava ožije ohňovou show, kterou přivezou katalánští umělci. Foto zdroj: dwd.cz

Chystáte nějakou změnu ve festivalovém průvodu?
Průvod je již tradicí Festivalu v ulicích, ale letos tomu bude trošičku jinak. Festivalové průvody budou probíhat dva. Velkou součástí budou právě Katalánci, protože je to signifikantní bod jejich domácího představení. Festivalový průvod bude probíhat v pátek, to půjde z Prokešova náměstí od radnice až na Černou louku a v sobotu, kdy bude průvod chodit kolem Slezskoostravského hradu.  

Budou se moci diváci zapojit do katalánského průvodu?
Ano! On to bude totiž mix našeho klasického průvodu a toho katalánského. To viditelné budou veliké loutky, v průvodu půjdou draci, ale i naši umělci a návštěvníci. Každý se může připojit a být součástí této velké slávy.

Ostravané budou svědky živých lidských pyramid, které budou umělci na Festivalu stavět! 

Součástí katalánské show je i práce s ohněm. Budete nějak návštěvníky informovat, o tom, jak by se měli na festival obléci?
My jsme oslavy viděli přímo v Barceloně a tam je to opravdu neskutečná záležitost, kdy v noci do ulic vyrazí draci, kteří chrlí oheň a lidé do těch ohňů skáčou, baví se a tančí. Samozřejmě jsme si říkali, jak s tím naložíme v našich končinách, kde na to nejsme úplně zvyklí a ptali jsme se, jak to dělají přímo tam. Oni nám řekli, že místní už vědí, co a jak a instrukce dávají především zahraničním návštěvníkům. To doporučení zní: Mějte na sobě pokud možno oblečení z přírodních vláken, ne z umělých a to je vše. My chceme navíc udělat takový kompromis, že draci nebudou přímo vcházet do lidí, ale zároveň je nebudeme izolovat. A těm, kteří budou chtít být co nejblíž, řekneme, jak se chovat a co mít na sobě.

Letošní Festival v ulicích se symbolicky vrací do míst, kde začínal Colours of Ostrava. Jak jste k tomuto rozhodnutí došli?
Festival v ulicích nám už dorostl do rozměrů, kde v centru končil Colours of Ostrava, než se přestěhoval do Dolních Vítkovic. Hlavní program Festivalu v ulicích bude probíhat na Černé louce a na Hradě, kde vzniknou dvě velké scény.

Festival v ulicích je každoročně velmi oblíbený a stále roste! Přitom je pro všechny ZDARMA. Foto zdroj: tyden.cz

Novinkou je také „StreetArt zóna“. Můžete nám ji představit?
Ono se to doslova nabízí, protože jestliže jsme Festival v ulicích, tak hledáme prvky, které do ulic patří. Navázali jsme kontakty s renomovanými streetartovými umělci a naplánovali jsme poměrně velké věci. Návštěvníci nejen, že budou moci přímo v procesu práci těchto umělců, ale budou se moci zúčastnit i workshopů, které pro ně připraví. Tam si budou moci návštěvnici malovat a hrát si.

Užijí si festival i děti?
Celým Festivalem se prolíná program pro děti i pro mládež. Letos musím říct, že máme hodně prvků spíš pro teenagery, od parkuru, přes různé cvičení, takže i tito mládežníci si najdou svoje. Na Hradě bude velká dětská zóna, kde budou děti malovat, hrát si, zabaví se ve workshopech a tak dále. Rodiny s dětmi by rozhodně měly příjít, protože to pro ně bude určitě zážitek!

Více se dozvíte na stránkách Festivalu v ulicích: http://www.festivalvulicich.cz/

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE ROZHOVORY