Z OSTRAVY

Stop klíšťatům ve školkách

Klíšťata patří stejně jako vosy či komáři spíše k té stinné stránce léta. Asi každý by si přál, aby se tihle otravové někam odporoučeli a my si s nimi nemuseli dělat starosti. Pomocnou ruku podává rodičům malých dětí obvod Ostrava-Mariánské Hory, který ošetří všechny trávníky mateřských škol speciálním postřikem na vyhubení nebezpečných klíšťat.

Poprvé tento nástřik, který nebezpečné parazity přenášející klíšťovou encefalitidu a boreliozu zahubí, vyzkoušeli ve školkách loni a setkala se s velkým úspěchem. „Naše loňská zkušenost s postřiky je pozitivní, výskyt klíšťat u školek se rapidně snížil. Chceme, aby děti byly v bezpečí a proto jsme akci zopakovali i letos, abychom riziko přisátí klíštěte ve venkovních areálech školských zařízení co nejvíce eliminovali,“ říká místostarosta obvodu Mariánské Hory a Hulváky Patrik Hujdus.

S aplikací speciálního chemického postřiku začali v době nejvyšší aktivity klíšťat v pátek 19. a v sobotu 20. května v okolí Křesťanské mateřské školy a školek v ulicích U Dvoru, Gen. Janka, Zelené a Matrosovově. Upraveny byly také trávníky na zahradě obecních Jesliček a v tomto roce poprvé i kolem nově otevřeného sportovního hřiště u Základní školy Gen. Janka. Postřik byl proveden na konci pracovního týdne a o víkendu, kdy jsou zahrady mateřských škol pro veřejnost uzavřené. Přípravek sice není pro člověka škodlivý, ale je vhodné, aby bezprostředně po jeho aplikaci nedocházelo ke kontaktu s lidskou kůží.

Podle vedení radnice by mělo realizované opatření výskyt klíšťat v okolí školských zařízení efektivně minimalizovat. „Z dlouhodobého hlediska je ale možné, že se časem klíšťata v ošetřených plochách znovu objeví. Proto postřik budeme opakovat ještě v září na začátku nového školního roku, abychom měli co největší jistotu, že se rodiče o své děti při hraní v trávě nemusí obávat,“ doplnil místostarosta. V letošním roce dojde k aplikaci postřiku také v okolí domů s pečovatelskou službou na ulicích Šimáčkově a Novoveské, aby i senioři sedící venku na lavičkách a u altánů byli před klíšťaty ochráněni.

Klíště můžete chytit prakticky kdekoliv – v lese, na louce, v městském parku i u vody. Foto zdroj: Bushchraft.cz

Klíšťová encefalitida
Infikovaní přenašeči klíšťové encefalitidy se vyskytují na loukách, zahradách, v parcích. Číhají na vysoké trávě u chodníků a cyklostezek kde se pohybují hostitelé, jejíž krev potřebují sát, tj. zvířata a člověk. Nákaza je možná dokonce i doma od klíšťat přinesených v srsti domácích mazlíčků. Klíště přenese virus klíšťové encefalitidy již po 2 hodinách od přisátí. Je-li klíště tedy odstraněné ihned po návratu z delší vycházky, může být i tak pozdě. Navíc nemalá část postižených osob si není vědoma přisátí klíštěte. Infekci totiž přenáší i malé, volným okem hůř viditelné nižší formy klíšťat tzv. nymfy, které po nasátí krve rychle odpadnou. Proti viru klíšťové encefalitidy neexistuje specifický lék, i při včasném záchytu nezbývá než potlačovat jednotlivé příznaky a čekat, jak to dopadne. Ani rychlá hospitalizace nezlepšuje prognózu nemoci. Po přisátí přenašeče nejsou v prevence klíšťové encefalitidy účinná antibiotika ani postexpoziční očkování.

Přehled výskytu klíšťat nakažených encefalitidou v jednotlivých okresech. Foto zdroj: Kliste.cz

Jak vytáhnout klíště
Pokud už jste si přinesli malého pavoučka zakousnutého do kůže, nesnažte se ho odstranit násilím. Při vyndávání klíštěte nepoužívejte olej, krémy. Je potřeba co nejdříve klíště zakapat desinfekcí nejlépe jódem, alkoholem a nechat chvíli působit, čímž se ničí viry a bakterie v těle klíštěte. Potom vikláním na obě strany uvolňovat zacementované klíště. K vytáhnutí klíštěte použít speciální pinzetu nebo plastovou kartu. Pinzetou uchytit klíště co nejblíže k povrchu kůže, jemně pootočit doprava, doleva (tím nalomit cementovou vrstvu) a vytáhnout nahoru kolmo k povrchu kůže. Ranku po odstranění klíštěte znovu dezinfikujeme, při větší ráně přelepíme náplastí.

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE Z OSTRAVY