OSTATNÍ
Bazén, kam se podíváš.

Napouštíte bazén? Máme pro vás tipy

Blíží se léto, období, které mají mnozí spojeno s relaxací na zahradě u bazénu. Jak správně napustit bazén, aby voda nebyla zakalená? Odborníci radí: "Pokud napouštíte vodu ze studny, nechte si ji raději zkontrolovat."

V počtech zahradních bazénu jsou Češi mezi prvními v Evropě a každý rok přibývají u rodinných domů nové. Jenže ne do všech bazénů se podaří napustit čistou, průzračnou vodu. Severomoravské vodovody a kanalizace nabízí lidem možnost nechat si vodu dovézt v autocisterně.

„Rizika při napuštění bazénu jsou především tehdy, když se rozhodne větší množství odběratelů v dané lokalitě napouštět prostřednictvím své přípojky bazén ve stejný čas,“ říká ředitel vodovodů společnosti SmVaK Milan Koníř. Pokud totiž dojde k nárazovým změnám v proudění vody v potrubí, mohou se uvolňovat usazeniny a zákaly, které se pak šíří do vody v širokém okolí. Bazén je vhodné napouštět pozvolna, klidně několik dnů a ideální se vyhnout odběrovým špičkám. Nejlepší čas je tedy přes noc, ve všední den.

„Nárazové odběry mohou také způsobit pokles tlaku vody. To se negativně projeví na přípojkách ostatních odběratelů, kteří můžou být omezeni při odběru vody,“ doplňuje Koníř. 

Opatrnost je na místě také v případě napouštění bazénu ze studny. Je vhodné si nechat provést rozbor v laboratoři, zda je voda ke koupání vůbec vhodná.

„Kromě základních chemických ukazatelů, jako jsou hodnota pH nebo tvrdost vody doporučujeme sledovat i bakteriální znečištění, které by mohlo být příčinou kožních či zažívacích problémů. V případě vyšší tvrdosti vody dochází k reakci s chemickými prostředky k dezinfekci vody a mohou se vysrážet některé kovy, které jsou ve vodě přítomné. To má za následek nejen tvorbu vodního kamene a povlaků na stěnách bazénů, ale třeba i nevzhlednou barvu vody,“ popisuje vedoucí laboratoří společnosti Aqualia infraestacturas inženýring zabývající se rozbory kvality vody Lucie Chlebková.

Zájemci o dovoz vody k naplnění svého bazénu a autocisterny se mohou obrátit na zákaznickou linku 800 292 400 SmVaK Ostrava, kde jim budou poskytnuty detailní informace o možnosti dodávky a ceně dle parametrů bazénu. Linka je bezplatná a je v provozu v pracovní dny od půl osmé ráno do osmi hodin večer. Cena za napuštění je dána kromě ceny vody především vzdáleností od nejbližšího střediska SmVaK Ostrava, které službu poskytuje.

 

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE OSTATNÍ