Z OSTRAVY

Vítkovice sází na vodík

Mobilita a skladování energie. To jsou hlavní odvětví, ve kterém chtějí odborníci z Vítkovic využívat sílu a vlastnosti vodíku. „Vodík je král všech prvků, jednička v soustavě a bude udávat směr v 21. i dalších stoletích,“ říká generální ředitel firmy Vítkovice Holding Jan Světlík.

Vodíkové technologie se stávají moderními, začaly zajímat i naše české strojaře. Vodík patří k obnovitelným zdrojům, lze získávat z vody. „Zatímco v okolních státech, zejména v Německu už je rozjeto několik desítek projektů, které s vodíkem počítají, v Česku jsme teprve v rozjezdu,“ vysvětluje Světlík. První vlaštovkou by měla být vlaková vodíková doprava, v budoucnu se očekává využití vodíku i v autobusech.

Podle předsedy představenstva Vítkovic Libora Witasska je pro strojírenskou skupinu Vítkovice vodíkový program příběh sám o sobě. „ Vodíkový program jsme ve velkém rozjeli loni a je výsledkem vlastního vývoje a inovací. Místo fosilní a jaderné energetiky přicházejí v Evropě na řadu decentralizované chytré energické sítě, pro které již nabízíme nové technologie na bázi bioCNG a vodíku, plus technologie pro využívání energií z větru a z vody.“ A pomoci by se jim mohlo dostat i ze strany státu, jak potvrdil Jan Bezděkovský z ministerstva dopravy. „Počítáme s investicí sto milionů korun do projektů spojených s vodíkem. V prvé řadě by to měly být plnící stanice. Máme informace, že značky Toyota a Hyundai by k nám rádi distribuovali první auta na tento ekologický pohon.“  

Vodík jako pohon by měl být dražší než CNG. „Je to ale jako byste porovnávali kilo zlata s kilem olova nebo automobily Tesla se Škodovkami,“ vysvětluje Jan Světlík. Jde o nejekologičtější palivo, které je velmi pracné na výrobu a zpracování, technologie jsou tam na úplně jiné úrovni.

Podle něj je skupina na projekty s vodíkem připravena a její specializovaná firma by mohla hrát i roli tzv. systémového integrátora, který skloubí existující i nové technologie do komplexního řešení pro vodíkovou energetiku či dopravu. „V tuto chvíli máme již zaregistrovánu ochrannou známku Vítkovice Blue Planet, která označuje ekologické technologie s využitím nejen vodíku, ale i CNG, bioCNG a dalších přírodních zdrojů, “ oznámil Libor Witassek s tím, že tyto technologie je již dnes možné dodávat z Vítkovic na klíč.

 

 

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE Z OSTRAVY