Z OSTRAVY

Zahradní festival dobrého jídla poprvé v Ostravě!

Už tento víkend 10. a 11. června provoní Dolní oblast Vítkovice stovky jídel. Sedm desítek restaurací, bister a dalších vystavovatelů představí to nejlepší ze svých kuchyní na první Garden Food Festival v Ostravě, na podiu ukážou svůj kuchařský um esa ve svém oboru Radek Kašpárek, Zdeněk Polraich nebo Iveta Fabešová. Tento víkend doma rozhodně nevařte a vyrazte do gastronomického nebe!

„Přinášíme Ostravě festival, který má ambici uspokojit všechny gurmety a milovníky skvělého jídla a kuchařského řemesla. Spojením genia loci industriální části města a lahodných pokrmů a nápojů připravíme návštěvníkům výjimečný zážitek,“ láká na festival za pořadatele Pavel Vysloužil. „Věříme, že si k nám lidé najdou cestu stejně jako v Olomouci nebo ve Zlíně, kde tento svátek gastronomie sklidil velký ohlas u široké veřejnosti.“ A na co se můžeme těšit?

Servírovat se budou husí játra, lanýže, sushi, japonská nudlová polévka ramen, zvěřina, ryby, asijské zelené kari, burgery a hranolky, slezský bigos, zmrzlina, ale i cvrčci a šneci. Ochutnat bude možné speciality kuchařů z Ostravy, Moravskoslezského kraje, ale i vzdálenějších koutů naší země a zahraničí. „Silnou oporou budou regionální producenti, kteří přivezou své sirupy, pralinky, limonády, pečivo nebo třeba uzeniny,“ slibuje Pavel Vysloužil. „Kromě toho, že se na místě výborně najíte, můžete si spoustu dobrot odnést i domů.“

Ochutnejte dobroty od těch nejlepších kuchařů! Foto zdroj: FestivalGuide.cz

V sobotu se na festivalu objeví michelinskou hvězdou ověnčený rodák z Ostravy Radek Kašpárek, v akci můžete vidět foodblogerku a specialistku na asijskou kuchyni Kamilu Rundusovou zvanou Kamu, uznávanou cukrářku Ivetu Fabešovou nebo hvězdu české gastronomie Jana Punčocháře. Hlavní hvězdou neděle je pak známý televizní šéfkuchař Zdeněk Polraich. Podle zástupkyně Dolní oblasti Vítkovic Pavlíny Copkové je tato akce první svého druhu v oblíbeném objektu. „Festival proběhne pod vysokou pecí, jsme připraveni i na případnou nepřízeň počasí, takže o zážitek návštěvníci rozhodně nepřijdou. A myslíme i na děti,“ slibuje Copková. „Chystáme dětskou zónu, jejíž program se bude odehrávat především ve Světě techniky, kde jsou pro malé návštěvníky připraveny hlavolamy, experimenty, tvůrčí dílny i výtvarné aktivity.“ Vyzkoušet si budou moc Vaše děti malovat potravinami, zjistí, jak funguje zažívací trakt, nebo se podívají na jídlo pod mikroskopem.

Jednou z hlavních hvězd bude michelinský kuchař Radek Kašpárek. Mimochodem velký fanoušek Baníku Ostrava. Foto zdroj: ostravske noviny.cz

Vstupenky na festival si můžete koupit online nebo na místě. Za jídlo pak budete platit takzvanými grešlemi. „Je to naše festivalová měna,“ vysvětluje Pavel Vysloužil. „Za 250 Kč dostanete 10 grešlí. Předkrmy nebo polévky se pak pohybují kolem jednu až dvou grešlí, hlavní jídlo v degustační porci pořídíte za tři až čtyři grešle. Je to jednoduché, hygienické a rychlé,“ uzavírá pořadatel. Takže nenakupujte na víkend, nevařte a nechte se rozmazlit v gastronomickém ráji. My tam rozhodně budeme!  

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE Z OSTRAVY