Z OSTRAVY

Studenti se pokusili „zavařit“ krajský server

Další kotlíková výzva v Moravskoslezském kraji se blíží. Zájemci o nový ekologický kotel budou tentokrát podávat žádosti elektronicky pomocí jednoduché webové aplikace. Krajský úřad spolu se studenty středních škol vyzkoušel, jak bude systém fungovat a podrobili ho zátěžovému testu.

Test, kterého se zúčastnilo téměř 2,5 tisíc studentů, trval deset minut. Z 90 procent použili studenti k podání žádosti počítače, zbylých deset procent odeslali z mobilních telefonů. „Studenti mohli vyplněnou žádost odesílat opakovaně a podařilo se jim celkem zaregistrovat 37 668 formulářů. Zátěž byla rozložena na několik serverů, aby se systém případně nezahltil. Aplikace ale vše přijala a zaregistrovala bez sebemenších potíží. Další desetiminutový test se studenty středních škol proběhne ještě jednou v pátek, 23. června,“ říká Ivo Vondrák, hejtman Moravskoslezského kraje.

Studenti měli k dispozici jednoduchý formulář s předvyplněnými hodnotami, do kterého dodali pouze kontaktní e-mail a potvrdili jeho odeslání. Padesát nejrychlejších odesílatelů dostane drobný dárek, odměna čeká i na studenty, kteří během testu odeslali nejvíce formulářů se svým kontaktním e-mailem. Pro tyto výherce jsou připraveny lístky na FC Baník Ostrava, HC Vítkovice Ridera a do Velkého světa techniky v Dolní oblasti Vítkovic. Hlavní cenou je vstupenka na festival Colours of Ostrava.

„Příjem elektronických žádostí krajský úřad poprvé využil letos v březnu u doplňkové kotlíkové dotace, kde bylo alokováno 55 milionů korun pro 350 zájemců. Částka byla rozebrána do tří minut po spuštění programu. U další kotlíkové výzvy, která bude v mnohem větším rozsahu, jsme se chtěli testy ujistit, že vše proběhne bez problémů,“ sdělil Jan Krkoška, náměstek hejtmana MSK pro cestovní ruch a regionální rozvoj.

Příjem žádostí o kotlíkovou dotaci začne 5. září  v 10:00 hodin. Lidé si mohou jednoduchou žádost v elektronické aplikaci předvyplnit už od 29. června. Moravskoslezský kraj obdrží od Ministerstva životního prostředí téměř 900 milionů korun na výměnu více než osm a půl tisíce starých neekologických kotlů

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE Z OSTRAVY