Z OSTRAVY

Pavilon slonů se brzy otevře veřejnosti

Taky se těšíte až uvidíte nové ostravské slůně? Už brzy se dočkáte! Ostravská zoologická zahrada začne od čtvrtku 27. července postupně zpřístupňovat sloní pavilon, který byl uzavřený po narození sloního chlapečka Chandru. Tomu se daří dobře a ošetřovatelům dělá on i jeho máma Vishesh radost.

Pavilon bude postupně zpřístupněn, ale od čtvrtku bude zatím otevřen tak na hodinu denně. Nicméně ta hodina nebude přesně daná. Budeme to řešit podle provozních podmínek a stavu slonice, jestli bude v pohodě," uvedl ošetřovatel slonů Ondřej Matěj. Zoo tak chce předejít tomu, aby se do pavilonu nahrnuly davy lidí, které by samici mohly zneklidnit. Každý den jsou v ostravské zoo davy návštěvníků, kteří míří ke slonímu pavilonu a snaží se sloní mládě zahlédnout alespoň přes skleněné dveře. "Chceme samici postupně přivykat, protože předpokládáme, že těch návštěvníků se přijde podívat hodně a nechceme to uspěchat tak, aby nebyl zbytečný stres," uvedl Matěj.

Slonímu mláděti se podle něj daří velmi dobře. Mládě pravidelně spí a bez problémů přijímá i mateřské mléko. "Máma Vishesh se úplně skvěle zlepšila. Takže ty první dny, kdy to bylo takové nervóznější, jsou pryč. Je to naprosto v pořádku, mládě se chová jako slůně, hraje si a hledá různé impulzy. Snaží se i s námi pomalu ale jistě kontaktovat," doplnil Matěj. Ošetřovatelé tak už nedrží ani noční hlídky, ale na slony se mohou kdykoliv podívat z domu, protože pavilon je pod dohledem kamer. Ošetřovatelé ale do odchovu malého slůněte stále nezasahují. Dosud tak ani není jasné, kolik slůně, které je stále velmi bojácné, váží či měří.

Mládě přišlo na svět 8. července po zhruba osmihodinovém porodu okolo 11:00. Samice byla březí 662 dnů a porod byl bez komplikací, mládě se záhy postavilo na nohy. Vishesh porodila již své třetí mládě, ale v minulosti se vždy vyskytly problémy. U prvorozeného slůněte v roce 2011 byla samice agresivní a o mládě nechtěla pečovat, slůně uhynulo na celkovou sepsi a selhání oběhového systému. O samičku narozenou o tři roky později se sice už starala, ale mládě nedokázalo sát mateřské mléko a uhynulo v necelých dvou letech. Otcem posledního slůněte je Calvin, kterého zoo musela předloni nechat utratit kvůli neléčitelným problémům s předními končetinami.

Zdroj: ČTK

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE Z OSTRAVY