Z OSTRAVY

Ostravská důchodkyně zabila zloděje

Důchodkyně v Ostravě zabila v noci na dnešek nožem muže, který se vloupal do jejího rodinného domu. Policie řeší, zda žena jednala v sebeobraně. Podobných případů přibývá a lidé volají po možnosti chránit beztrestně svůj majetek.

Šestačtyřicetiletý muž se vloupal do rodinného domu v Ostravě-Nové Vsi, kde spala starší žena. Důchodkyni vzbudil a ta v obavě o svůj život popadla nůž. "Chvíli jsme se přetahovali přes dveře, jenže on byl silný chlap a já jsem ty dveře neudržela. Jak byly pootevřené, bodla jsem ho a hned jsem je zase přibouchla," řekla žena novinářům. Muži zasadila jedinou ránu, které na místě podlehl. "Pravděpodobně z obavy o svůj život zasáhla pachatele vloupání nožem, přičemž mu způsobila zranění neslučitelná se životem. Nyní zjišťujeme, zda žena jednala v rámci nutné obrany. Pokud ano, bude případ odložen," řekla policejní mluvčí Sikorová.

Seniorka se bránila zloději. Jediným bodnutím nožem ho zabila. Foto zdroj: Deník

Žena podle serverů Deník.cz a Novinky.cz muže znala. V minulosti se jí nabídl, že na její zahradě poseče trávu. Podle důchodkyně ji už jednou napadl a chtěl peníze. V noci na dnešek se útok opakoval. Muž se dobýval do domu. Žena věděla, že i kdyby křičela, sousedé ji neuslyší a proto se zavřela v obývacím pokoji a volala policii. On mezitím rozbil výplň vchodových dveří a snažil se dostat do pokoje. V té chvíli se ji podařila muže jednout bodnout. To ale tak, že ho zabila. Byla její reakce adekvátní?

Kuší na zloděje
Asi každý si pamatuje případ Jaromíra Šebesty z Chotěbuzi na Karvinsku. Ten si v současnosti odpykává desetiletý trest za to, že zabil jednoho z mužů, kteří se pohybovali na jeho pozemku. Na Roma tehdy výstřelil z kuše. Jediným šípem se trefil údajnému zloději do hlavy. Ten po převozu do nemocnice zranění podlehl. U soudu Šebestovi přitížilo, že na muže vystřelil ve chvíli, kdy se dotyční snažili z místa zmizet a nastupovali do auta.

Jaromír Šebesta u soudu. Foto zdroj: iDnes

„Pozemek nebyl oplocený, číslo na domě bylo napsáno křídou na vratech. Navíc pan Šebesta se ze strachu nezamkl doma, ale muže pronásledoval,“ zdůvodnil soudce rozsudek při potvrzení desetiletého trestu pro ublížení na zdravís následkem smrti.

Vražda nebo ochrana soukromí
Téma ochrany majetku zbraní je už dlouho velmi živým tématem a názory se dost liší. "Samozřejmě jednala adekvátně, kdo leze v noci do cizího bytu, vzdává se práva na život. Akorát že to naši lidskoprávníci nějak nechápou. Babče držím palce," reagoval Jaroslav Scharf v diskuzi pod článkem o ostravském případu na iDnes.cz a nebyl to rozhodně jediný názor podoného ražení. "Bábince fandím, aby to pro ní dopadlo dobře. Jaksi ale nechápu, co policie šetří??? Chlapé vlezl tam, kde neměl co dělat a dostal to, co si zasloužil. To snad měla seniorka čekat, až jí začne škrtit, podřezávat, či jí bude chtít umlátit a potom se teprve rozhodnout, jakou obranu použije??? Tak blbé zákony mohou být snad jen u nás. Chrání víc lumpy, než postižené," napsal Jiří Ondráček.  

Máme právo použít jakoukoliv zbraň, kterou budeme mít po ruce? Nebo co je adekvátní obrana majetku a života?

Máme mít tedy právo beztrestně napadnout toho, kdo nám vleze na náš pozemek, do domu? Kdo ohrožuje naše soukromí? Měli by mít lidé použít beztrestně zbraň a útočníka moct i zabít? Kde je hranice adekvátní obrany? Podle Lukáše K. z jiné diskuze by se to dalo zneužít jako kamufláž pro vraždu. "Jak se pozná (když uz je ten člověk mrtvej), že to byl zloděj, a že ho někdo třeba nepozval? To co navrhujete je ve skutecnosti povoleni zabit kohokoli, kdo prijde ke mně domů, a celé důkazní břemeno se přesune na dokazování zda to byl, nebo nebyl zloděj."

Složitá situace se musí vyřešit zákonem, který bude jasně stanovovat práva a povinnosti majitele nemovitosti a jeho možnosti bránit se. Kdy se ho ale dočkáme?

 

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE Z OSTRAVY