OSTATNÍ

Mladí architekti pomohou spojit obec Ostravici

Ostravice je spolu s Čeladnou jednou z nejznámějších beskydských obcí. Obě nabízejí nádhernou přírodu na úpatí Lysé hory, vyžití pro golfisty i chataře. Ostravice by nyní chtěla ale víc než občasné návštěvníky natrvalo přilákat „nové starousedlíky“, kterým nabízí parcely k výstavbě trvale obydlených rodinných domů. Zároveň tak dojde ke spojení horní a dolní část obce.

V současnosti má obec zhruba 2 500 stálých obyvatel. V hlavní turistické sezóně, kdy je zde mnoho chatařů, je ale v obci až 4 tisíce lidí. Vedení obce by ale chtělo do obce přilákat co nejvíc stálých obyvatel. Rozhodli se tedy spojit s týmem mladých ostravských architektů a investorem, kteří by dohromady vymysleli, jak obec zatraktivnit a zároveň spojit původní dolní neboli duchovní část s kostelem s horní, světskou částí obce Ostravice. „Podívali jsme se na historické osidlování a vývoj Ostravice a našli jsme zajímavé zákonitosti zástavby a podle nich jsme navrhli i budoucí rozvoj obce. vysvětluje Ondřej Vysloužil z Vysloužil Architekti. „Ostravice má původní centrum s kostelem, farou a hřbitovem a současné centrum na konečné vlaku, v místě, kam se soustředil novodobější vývoj, pila, úřad, škola. Lidé běžně mluví o dolní a horní Ostravici a nevnímají genius loci údolí, které prošlo několika vlnami osídlení. To nás vedlo k bližšímu pohledu na původ obce a souvislosti změn v horské krajině a v této logice jsme se rozhodli pokračovat.“

Tým architektů a architektek tak na základě těchto principů vypracoval plán rozdělení nových 32 parcel pro výstavbu nových rodinných domků v obci. Architekti nastínili také urbanistický obraz obce, na němž vrstevnice kolem duchovního historického a novějšího světského centra vytvářejí obrazec, ne nepodobný čokoládovým kočičím jazýčkům.

„Mají pravdu v tom, že lidé přicházeli někdy ve 13. až 15. století na pozvání vlastníků pozemků, aby hospodařili a bydleli v horách a postupně je osídlovali vzhůru od údolí a od někdejší hraniční řeky Ostravice do kopců. Nový rozvoj obce by tedy měl navazovat a respektovat tradice našeho obydleného údolí,“ míní starosta obce Ostravice Miroslav Mališ.

Obecnímu úřadu architekti vizi představili a spojence s nutnými financemi našli v privátní sféře – investorem akce bude banka J&T, která již vykoupila pozemky a připravila nutnou příjezdovou komunikaci i s napojením na kanalizaci a vodu. „Jednalo se o pozemky s nízkou zemědělskou bonitou, k výstavbě jsou naopak ideální,“ míní zástupkyně investora Alexandra Birtusová. „Vlastníkem zhruba kilometrové komunikace bude obec, na kterou cestu po kolaudaci převedeme. My jsme pak skrze realitní společnost začali prodávat pozemky.“ Každý pozemek má kolem 1 500 metrů čtverečních a její cena je 1 500 Kč za metr čtvereční. Výstavba by na nich mohla začít už počátkem roku 2019.

„Pro dlouhodobý rozvoj obce jsou důležití noví místní, kteří se s námi sžijí, budou u nás posílat děti do školy, do kroužků, podporovat spolky a podobně,“ míní starosta Mališ. Další fází oživení centra obce by pak mělo být vystavění bytových domů a společenského zázemí v blízkosti golfového hřiště. „Nechceme udělat z Ostravice druhou Čeladnou,“ říká s úsměvem architekt Vysloužil. „Ostravice má velký potenciál díky své poloze v blízkosti Frýdku-Místku a krásné krajině Beskyd. Rádi bychom propojili starou a novou část a přivedli do obce běžné rodiny, které tady najdou domov a všechny moderní vymoženosti a služby.“ Ty by měly vznikat například v právě obnovované části „Na pile“, kde chce obec vybudovat novou radnici, obchůdky, zázemí pro lékaře i místo pro společenské akce.

 

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE OSTATNÍ