Z OSTRAVY

Nad Ostravou svítá, Bertík sní svůj Moravskoslezský sen

Výrazný ostravský herec Norbert Lichý oslavil v sobotu 21. října 30 let, které strávil na prknech ostravského Divadla Petra Bezruče. A oslava to byla velkolepá. Ale také charitativní - výtěžek byl věnován Soukromé základní škole speciální pro žáky s více vadami v Ostravě.

„Norbert Lichý je herec majestátné postavy a výjimečného talentu pravdivě existovat na jevišti. Je to osobnost, která neodmyslitelně patří k divadelní Ostravě,“ řekla o nejvýraznějším členu svého souboru současná umělecká šéfka Divadla Petra Bezruče Janka Ryšánek Schmiedtová. Norbert Lichý se na jevišti Bezručů objevil už coby devítiletý chlapec, do divadla se zřejmě zamiloval právě díky roli Cipíska. Ale taky díky vlivu svého tatínka Saši Lichého, režiséra, herce a dramatika. Po krátkém působení v šumperském divadle a Divadle Loutek v Ostravě se Norbert Lichý stal v roce 1987 stálým členem Divadla Petra Bezruče a podle všeho nemá v plánu „své" divadlo opouštět. Je to láska na celý život. Přiznává: „Moje sentimentalita a vztah k tomuto divadlu je víceméně známý a jasný."

Celý benefiční večer začal představením inscenace Spalovač mrtvol, ve které Bertík, jak se mu familiérně už léta říká, exceluje v roli Karla Koprfingla. Do Divadla Petra Bezruče se sjeli hosté z celé České republiky. A následný program v divadelním klubu si náležitě užili. Velkým překvapením byla píseň „Nad Ostravou svítá, Bertík sní svůj Moravskoslezský sen", kterou pro Norberta složila současná umělecká vedoucí Bezručů a zazpíval Michal Sedláček, jeho mladý kolega z divadla a syn jeho dlouholetého přítele, herce Jiřího Sedáčka. Bertík dostal samozřejmě spoustu květin, dárků, ale i obsáhlé fotoalbum fotografií všech zásadních rolí, které na prknech u Bezručů sehrál.

Působivé bylo video, ve kterém oslavence pozdravili přátelé kolegové, kteří se benefice nemohli zúčastnit. Ať už bývala kolegyně Lucie Žáčková, kamarád Petr Čtvrtníček, nebo tým Jana Švankmajera, se kterým Norbert natáčel film HMYZ. Ten do kin přijde v příštím roce. Dobročinná dražba rekvizit, se kterými hrál Norbert Lichý na prknech Bezručů, nejen že pomohla dobré věci, ale přinesla spoustu zábavných a vtipných okamžiků.

Norbert je zvyklý držet si svůj typický odstup a nadhled, ale velký okruh přátel a báječná atmosféra večera jej přiměla ukázat emoce. „Dojmout Norberta je liga sama o sobě," řekla jeho současná šéfka, režisérka Janka Ryšánek Schmiedtová. A také nám prozradila, co našeho oslavence v nejbližší době čeká. Zkouší v inscenaci „Kdo je tady ředitel", těší na svou vysněnou roli Lízala v „Maryši", a coby držitel ocenění "Neviditelný herec" za audiokihu „Motýlek" nabídne další titul. Prezentace Norbertovy audioknihy „Den trifidů" proběhne 18. listopadu během Noci divadel, v rámci představení inscenace „Audience". Jste srdečně zváni.

 

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE Z OSTRAVY