ZDRAVÍ A SPORT

Vegetariáni a vegani: Kde se v Ostravě můžete výborně najíst

Trendy posledních let: vegetariánství a veganství. I když nejsme jejich striktními vyznavači, určitě jsme minimálně jedno z poctivě připravených jídel vyzkoušeli jako alternativu klasické masové stravy. Ostrava se pyšní několika restauracemi, a dokonce i cukrárnami, které jsou zaměřeny přímo na tyto životní styly. Kam zajít a neprohloupit?

Vegetarián a vegan. Čím dál tím více lidí se vydává cestou těchto způsobů stravy. Ale není to jen o jídelníčku. Filosofie trendů ovlivňuje nejen jejich vyznavače, ale také široké okolí, které prostě jen občas zatouží odlehčit svému zažívání nebo změnit chutě. V České republice se v roce 2016 hlásilo 176 podniků k výhradně vegetariánské kuchyni. Na vzestupu jsou také restaurace zaměřené na veganské pokrmy.

Jaký je rozdíl?
Vegetariáni odmítají zabíjení zvířat. Nekonzumují maso, živočišné tuky, želatinu, nenosí kožešinové ani kožené výrobky, nepoužívá výrobky testované na zvířatech a další. Na druhou stranu obsahuje jejich jídelníček pestrou nabídku obilovin, zeleniny, ovoce, luštěnin, ořechů a semínek. Mohou také konzumovat vajíčka a mléčné výrobky.

Vegani jdou v ochraně zvířat ještě dále. Nechtějí se jakýmkoliv zásadním způsobem podílet na věznění, týrání, zabíjení a jiném zneužívání zvířat. Podobně jako vegetariáni se vyhýbají masu a masným výrobkům, zvířecí kožešině a testování na zvířatech.  Dále však nepoužívají vlnu, živočišná mýdla a další produkty, které přispěly k zneužívání zvířat.

Mezi vegany jsou pak ještě vitariáni. Ti pojídají tzv. živé jídlo (raw food = syrové jídlo), které neprošlo tepelnou úpravou nad 42 stupňů Celsia a tudíž u něj podle vitariánů nedošlo ke zničení živin a důležitých enzymů. V raw food jídelníčku najdeme čerstvou nebo sušenou zeleninu a ovoce, ořechy, semena, naklíčené obilí a luštěniny.

Ekologické a sociální důvody
Intenzivní živočišná zemědělská produkce je nešetrná k přírodním zdrojům a vyznačuje se obrovskou spotřebou energie. Deset akrů půdy využívané pro pěstování sóji může uživit až 60 lidí. Stejná plocha osázená plodinami určenými ke zkrmení dobytkem uživí skrze živočišnou produkci pouze dvě osoby. Pro zintenzivnění zemědělské produkce se používají velká množství umělých hnojiv, pesticidů, herbicidů a insekticidů. A ty zatěžují životní prostředí.

Předchozí informace vám ale nepomůžou najít dostupné místo v Ostravě, kde se dobře najíst. Ať už jste vegetariáni, vegani nebo jen rádi zkoušíte nové věci, sestavili jsme pro vás seznam podniků, které stojí za vyzkoušení.

Kam zajít v Ostravě
BURFI

Koncept vegetariánské restaurace BURFI je v Ostravě už pěknou řádku let. Nově se podnik přemístil na ulici 28. října v Moravské Ostravě. Skvělé umístění a pravidelně obměňované denní menu láká nejen zaměstnance z okolních budov, ale také milovníky chutného jídla a příjemné obsluhy. Kromě netradičních pokrmů můžete ochutnat také klasický dezert v podobě sladkých kuliček, kterými je BURFI vyhlášeno.

Burfi je jednou z nejznámějších vegetariánských restaurací v Ostravě a má dlouholetou tradici. Foto zdroj: Patriot magazín

Eukalyptus
Vegetariánské restaurace najdete také mimo centrum Ostravy. Restaurant Eukalyptus se nachází konkrétně v části Ostrava–Jih na ulici U letiště. Z jejich nabídky si vyberou také milovníci syrové neboli raw stravy. A že je opravdu z čeho vybírat!

Vegg-Go
Pobočka známého bistra se nachází ve Fóru Nová Karolina. Pokud se chcete najíst kvalitně a chutně, ale nemáte čas si zajít do restaurace, je pro vás jasnou volbou. Kromě vegetariánů se vycházejí vstříc také veganům.

Food of Love
V Karolina Parku se můžete skvěle najíst v restauraci Food of Love. Za svůj koncept si zvolili raw stravu, která vyhovuje potřebám vitariánů a také veganů. Kromě služeb klasické restaurace jsou také klubem, který spojuje lidi a pořádají workshopy.

Food of Love nabízí také vitariánská raw jídla. Nejdete ho nedaleko kolejí Palace v centru Ostravy. 

OM Café
Ve vegetariánském bistru OM Café přímo na Nádražní ulici u Náměstí Svatopluka Čecha v Ostravě-Přívoze vám připraví nejen výhodné denní menu, ale také posezení u domácích dortů a kávičky.

Boule za ušima
Kdysi čistě vegetariánská restaurace změnila nejen lokaci na ulici Tyršovu v centru Ostravy, ale také jídelníček. Dnes si v tomto podniku pochutnají nejen vegani a vegetariáni. Jejich nabídka veganských a vegetariánských jídel se sice trochu zmenšila, ale stále pracují s kvalitními surovinami a určitě si vyberete.

Sweet Secret of Raw
A když si zrovna chcete dát jen kávu a zákusek, zamiřte na ulici Jantarovou, do Karolina Parku. V cukrárně Sweet Secret of Raw si můžete dopřát zdravý raw zákusek, pohár nebo kávu z matcha tea. Určitě si zamlsáte.

Raw cukrárna nabízí úžasné dorty bez pečení, které Vás zahltí vitamíny! Určitě vyzkoušejte.

Další restaurace se pyšní nálepkou vegetarian and vegan friendly. Na jejich jídelníčku najdete vždycky vyhovujícího požadavkům. Stačí se jen podívat na jejich menu, které má téměř každá restaurace zveřejněno na svých webových stránkách. Mezi tyto podniky patří: HogoFogo Bistro, La Petite Conversation, Paleta Restaurant a mnoho dalších.

Na všech trzích Evropy a ve vyspělých zemích světa můžeme sledovat jistý trend: na jedné straně stoupá poptávka po kvalitních a zdravotně nezávadných potravinách a na druhé se zvyšuje procento zákazníků – veganů, vegetariánů a tzv. flexitariánů (občas konzumují i maso, ale pochutnají si i na zdravých veganských potravinách). Česko není výjimkou a navíc stojí za to zkoušet nové věci. Takže pokud jste se rozhodli odmítat živočišné produkty, nyní víte, kam v Ostravě vyrazit a určitě si pochutnáte na nových a neotřelých kombinacích surovin, které restaurace komponují do svých jídelních lístků. A pokud jíte všechno, jen už máte prostě dost svíčkové, knedlíků, omáček a vývaru, jsou pro vás podobné podniky chutnou, a navíc zdravou, volbou.

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE ZDRAVÍ A SPORT