ROZHOVORY

Tašenka: Novinka ve světě kabelek!

Řadíte se mezi milovníky kabelek? Máte doma kabelky ve všech možných barvách a střizích a pořád je to málo? Pak přesně pro Vás máme skvělou zprávu. Představujeme novinku mezi kabelkami. Originál, který může být jen Váš. Tašenka totiž nemá žádnou sériovou výrobu. Každý kousek je jedinečný.

Tereza Pinďáková je maminka na mateřské dovolené a žije v Ostravě. Je vystudovaná zdravotní sestra a během mateřské dovolené se u ní naplno projevila vášeň pro módu. Začala se věnovat šití kabelek. Nejprve si ušila jednu pro sebe, pak pro kamarádku no a nakonec si založila eshop, na kterém své ručně šité kabelky prodává. O tom, jaké byly začátky, proč Tašenka nebo kde se vidí za pár let, jsme si s Terezou popovídali.

Začneme hezky od začátku. Kde se vzala myšlenka začít šít kabelky?
Dříve než myšlenka, vznikla spíše má vlastní potřeba mít pěknou kabelku ke kočárku. Ta, která byla součástí mého kočárku, se mi totiž vůbec nelíbila. A tak jsem se rozhodla, že si ušiju vlastní. Moje maminka kdysi hodně šila, protože oblečení v obchodech bylo drahé, takže šít jsem se naučila od ní. Nakoupila jsem si látky a vytvořila si propracovanější plátěnou tašku, která měla úspěch u mých kamarádek, a ty chtěly taky takovou. Já jsem se snažila každou další kabelku ušít lépe než tu předešlou. Objevovala jsem nové metody, postupy a materiály. To všechno probíhalo bez nějakého promyšleného plánu.

Před tím, než jste založila eshop na prodej svých kabelek, bylo potřeba vymyslet název Vaší značky. Proč tedy Tašenka?
Název Tašenka vznikl také bez nějakého většího rozmýšlení. Má hned několik významů. Moje maminka pochází z Bulharska a má pro Čechy poměrně neobvyklé jméno. Jmenuje se Taška – zdrobněle Tašenka. Jakmile se toto před lety dozvěděli mí spolužáci na střední škole, nikdo už mi neřekl jinak. Dokonce i někteří vyučující mě oslovovali „Taško, Tašenko!“ Tohle bylo dávno před tím, než jsem se rozhodla, že začnu šít kabelky. Později mi přišlo velice příhodné použít mou přezdívku a jméno mé maminky na pojmenování kabelek, které jsem ušila s láskou a radostí. Navíc my ženy si umíme módu a nákupy užívat. Často si něco koupíme a mluvíme o tom s takovým zájmem a nadšením. A o tom všem Tašenka je.

Jak probíhala první realizace? Hledala jste někde na internetu střihy a tipy, jak postupovat při šití kabelek, nebo naopak jste si řekla, že na to zkusíte přijít sama?
Svou první kabelku jsem šila podle sebe. Jednalo se o jednoduchý střih. Ale i dnes, když vyrábím složitější a propracovanější kabelky, tak se snažím zachovat si originalitu a svůj vlastní styl tím, že si své modely navrhuji sama. Zpětnou vazbu získávám od svých skvělých zákaznic. Zjistila jsem, že je dobré se ptát na jejich názor. Díky nim se hodně posouvám. A pro odborné rady si chodím do místního obchodu s metráží. I když při poslední návštěvě, se už paní prodavačky ptaly na rady a tipy ohledně šití kabelek mne.

Obtížným krokem musí být výběr látek. Musí to být látky, které nejen dobře vypadají, ale také jsou kvalitní a něco vydrží. Jaké materiály používáte při výrobě svých kabelek?
Zpočátku jsem pracovala pouze s textiliemi. Ale jakmile jsem poprvé vyzkoušela práci s čalounickou koženkou, byla jsem tímto materiálem uchvácena. Nešpiní se, je odolnější než textilie a zároveň vypadá velmi elegantně. Brzy jsem však zjistila, že není koženka jako koženka. Některé se krčí, lámou, praskají nebo se loupou. Já nechci, aby se to stávalo mým kabelkám, když jim věnuji tolik péče. Dlouho jsem hledala a testovala různé typy koženky, až jsem našla přesně ten typ, který mi svými vlastnostmi vyhovuje nejvíce a je opravdu kvalitní. Kabelka, která je ušitá z této koženky, snese i větší zátěž a navíc je na výběr v mnoha barvách, což mi vyhovuje. Používám také vzorovaná bavlněná plátna, ale to spíše výjimečně, nestavím na nich celý návrh. Nepřijde mi to originální.

Během roku vytváříte čtyři kolekce – vždy s každým ročním obdobím přichází jedna. Kde nabíráte inspiraci, ať už co se barevných kombinací nebo střihů týče?
Ano, tvořím sezónní kolekce, protože mě barvy a celková atmosféra každého ročního období velmi inspiruje. Už jako dítě jsem byla hodně kreativní. Někdo maluje obrazy, já šiji kabelky. Navrhuji, tvořím a představuji je, netypicky, až po začátku sezóny. Neumím si představit, že bych třeba v létě, kdy je 30 stupňů ve stínu, měla přemýšlet nad tím, jak bude vypadat zimní kolekce a kabelky, které se budou nosit v zimě.

V čem jsou Vaše kabelky jiné? Unikátní?
Jsem praktický člověk a mám ráda jednoduché, funkční, ale zároveň krásné věci. Moje kabelky jsou přesně jako já. Jsou jednoduché, vkusné, elegantní, ale kromě toho mají různé vychytávky a zároveň jsou praktické. Například kabelka Variability je jednoduchá a stylová. Dá se nosit jako velká, malá a na mnoho dalších způsobů. V létě jsem představila kabelku „zavaž si tkaničky“, což je malá kabelka, která poslouží jen na pár nezbytností. Je opatřena dvěma tenkýma popruhami, které se zavazují na mašličku. Tím, že je zavazovací, si každý může nastavit její délku podle potřeby.

Na Vašem eshopu se objevila novinka. Zákaznice si mohou nechat do kabelky všít iniciály, čímž se kabelka stává unikátním kouskem určeným jen pro ně samotné. Projevily o tuto novinku zákaznice zájem?
Možnost vyšití iniciálu vznikla právě kvůli poptávce z řad zákaznic. Překvapil mě velký zájem. Hlavně na kabelkách, které jsou dárkem, je všití iniciálu krásné a osobní. Moc se mi to líbí a mám z takovéto práce radost.

Právě připravujete zimní kolekci. Na co se můžeme těšit? Kdy máte v plánu ji představit veřejnosti?
Svou zimní kolekci představím začátkem prosince na svém webu a sociálních sítích. Chtěla bych se zaměřit na použití různých struktur materiálů, které jsou se zimou spjaté. A více neprozradím. Snad jen to, že už se na ni velice těším.

Terezo, vy jste stále na mateřské dovolené. Skloubit mateřství a podnikání není snadné. Jak to zvládáte?
Někdy lépe, jindy hůř. Je to časově náročné a občas mi připadá, že mi padá všechno na hlavu. Doma mám nepořádek, připadám si jako hrozná matka. Jindy je to zase opačně a svět je zase růžový. Velmi mi pomáhá můj manžel, který je mou oporou a zároveň podporou.

Určitě máte vizi, jak by mělo Vaše podnikání vypadat za pár let. Prozraďte nám, kde se vidíte?
Mým cílem je neustále se zdokonalovat v šití kabelek. Překonávat obtíže spojené s podnikáním a posouvat se dopředu. Z legrace říkám, že za pár let budu mít obchody s křišťálovými lustry v Londýně, Paříži a v Miláně. Ale to samozřejmě berte s nadsázkou. Ráda přeháním a žertuji na svou adresu. Baví mě rozvíjet mé podnikání a uvidím, kam mé cesty povedou.

Tvorbu Tašenky si můžete prohlédnout a koupit na: http://www.tasenka.cz/

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE ROZHOVORY