Z OSTRAVY

Čistější budoucnost: Ostrava bude Zero Waste City

Hledáte nejbližší volný kontejner? Chcete třídit odpad a nevíte, kde jsou ve Vašem okolí barevné popelnice? Je koš ve Vašem parku plný k prasknutí a je potřeba ho vyprázdnit? Použijte aplikaci Zero Waste City a společně vytvoříme Město bez odpadků. Nápad byl Moravskoslezským krajem oceněn jako další Chytré řešení, které zjednoduší život v Ostravě.

Na začátku byla studentská práce dvou spolužáků Vysoké školy báňské. „Dlouhodobě se zabýváme otázkou odpadů a víme, že je to velký problém. Proběhla informace, že rokem 2024 by mělo skončit skládkování a odpadové společnosti dělají vše proto, aby se minimalizoval směsný odpad na skládkách. A tak nás napadla prvotní myšlenka – ulehčit okolí od odpadu, který tam nepatří. Chyběla nám ale jednoduchá orientační věc a v dnešní době chytrých telefonů jsme si řekli, že bude nejsnazší a nejlevnější vymyslet pro tyto účely aplikaci,“ začíná příběh Zero Waste City Zdeněk Polanský.

Původně byla aplikace určena jen pro kampus vysoké školy, kterou dvojice financovala z vlastních zdrojů. Když se objevila iniciativa Moravskoslezského kraje vytvořit „smart region“, rozhodli se mladí muži zapojit a aplikaci rozšířit na větší oblast pod názvem Zero Waste City. „Kraj nám poskytl dotaci z veřejných peněz pod podmínkou, že bude náš produkt na rok přístupný veřejnosti, takže se zase vrátí! Tato myšlenka se nám velmi líbila,“ říká s nadšením druhý z tvůrců Luka Oros.

A jak to celé funguje? Jde o vývoj produktu, který bude mapovat dostupné kontejnery na tříděný odpad, sběrné dvory a místa, kam lze ukládat odpad. „Aplikace je jen nejviditelnější část, ale smysl toho je systém sdílení informací zodpovědným subjektům. Je to komunikační most mezi těmito subjekty a občany. V aplikaci si jednoduše filtrem nastavíte, co konkrétně hledáte – zda chcete nejbližší sběrný dvůr nebo třeba kontejner na plasty. V mapě pak vidíte, kde konkrétně se nachází,“ vysvětluje nám Polanský. Tímto to ale podle jeho kolegy Luky Orose nekončí. „V návaznosti na tuto aplikaci bude v Ostravě osazeno několik stovek odpadkových košů QR kódy. Pokud občané uvidí někde plný koš, nasnímají přes aplikaci QR kód a upozorní tak okamžitě jeho majitele, který se může rychle postarat o nápravu.“ Většina lidí netuší, že koše na zastávkách tramvají patří Dopravnímu podniku, ale ty jen o pár metrů dál má na starosti tamní obvod. Když se tedy pokusí situaci na vlastní pěst řešit, často dostanou odpověď: „Toto není v naší kompetenci, obraťte se na…“ „A právě toto chceme odstranit a vše plně zautomatizovat. To je vlastně na celém projektu to nejdůležitější – dostupnost, rychlost, jednoduchost a užitek na obou stranách,“ dodává Zdeněk Polanský.

V soutěži se mladá dvojice zavázala systém dovyvinout a pokrýt jím tři městské obvody. Jak nám řekl Oros, v tuto chvíli jsou domluveni s vedením nejlidnatějšího ostravského obvodu Jih. „Kdybychom navázali spolupráci s Ostravou-Jih, Porubou a Moravskou Ostravou a Přívoz, měli bychom třetinu obyvatel celého Moravskoslezského kraje, což je opravdu velký vzorek. Centrální obvod ale zatím spolupráci odmítl, takže pokračujeme v jednáních.“ Právě výhra v soutěži o chytrá řešení Moravskoslezského kraje jim pomáhá i v komunikaci a muži věří, že časem budou v aplikaci kromě dat obvodů i kontejnery společnosti OZO, která se stará o celoměstský svoz a zpracování odpadů. Aplikace ale není jen o poloze košů a kontejnerů. „Přihlásili jsme se do soutěže v oblasti Úspory, protože náš produkt má také šetřit peníze. Jednotlivé subjekty si díky našemu systému můžou dělat i inventuru a vést záznamy, kolikrát byl daný koš například zničený, že se musel častěji vyvážet a podobně. A pokud by se líbila i jiným českým městům, mohou se do aplikace zapojit také. Vytvoříme jim balíček přímo na míru a budoucnu by tak mohlo být v mapě celé Česko,“ uzavírá s úsměvem Zdeněk Polanský.  

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE Z OSTRAVY