ROZHOVORY

„Mou vizí je aplikace eGoverment do praxe na našem úřadu.“

Nejlidnatější ostravský obvod má nového radního. Po třech letech rezignoval na post radního i zastupitele Rostislav Hřivňák a na jeho místě ho na posledním zasedání zastupitelstva nahradil sociální demokrat Vítězslav Sliž. Kdo to je a co by chtěl Ostravě-Jihu přinést? Zeptali jsme se ho!

Mohl byste se prosím občanům trochu představit - kolik Vám je let, kde a co jste studoval, jakou profesi vykonáváte, co Vás baví ve volném čase?
Je mi 34 let, vystudovanou mám Vysokou školu báňskou v Ostravě - obor Informatika a výpočetní technika. Profesně se specializuji v oblasti vývoje IT systémů v programovacím jazyce Java. Pracuji v největší severoevropské IT společnosti poskytující komplexní servis. Ve volném čase se věnuji rodině, přátelům a rekreačně sportu. Mám rád badminton, vysokohorskou turistiku a jezdím na kole.

Jak dlouho jste členem ČSSD a jaké je podle Vás její postavení v Ostravě?
Členem sociální demokracie jsem od roku 2005, tedy 12 let. ČSSD prochází velmi složitým obdobím. Nicméně se nám podařilo vyměnit vedení ostravské ČSSD a tlačíme na to, aby se vyměnilo i vedení v Praze. Věřím, že ČSSD má stále občanům co nabídnout a my máme nyní před sebou velký úkol, a to připravit kvalitní program pro volby do zastupitelstev.

Sledoval jste v uplynulých třech letech činnost rady MO Ostrava-Jih? Jak byste ji zhodnotil?
Jako obyvateli Ostravy-Jihu, člena ČSSD a také jako bývalému zastupiteli (v letech 2010-2014) mě samozřejmě život a dění na Ostravě-Jihu zajímá. Sledoval jsem, jak pracuje radnice, protože mi záleží na místě, ve kterém žiji, a také sleduji, jak se pokračuje ve věcech, které jsme připravili v minulém volebním období. Osobně hodnotím práci pozitivně, rozvíjejí se technické služby podle finančních možností, pokračuje revitalizace škol, školek, hřišť a životního prostředí. Velmi mě těší, že klesá kriminalita v městském obvodě a považuji za velmi přínosné, že na místa, která jsou vyhodnocena jako riziková, jsou instalovány bezpečnostní kamery.

Rada obvodu zasedá zhruba každé dva týdny, jak budete tuto činnost kloubit se zaměstnáním?
Zaměstnavatel poskytuje flexibilní pracovní dobu, možnost práce z domu a v případě mé náplně práce také orientaci na výsledek, je to tedy pouze o vlastním timemanagementu. Takže zaměstnání v tomto ohledu není žádnou překážkou.

Co byste chtěl MO Ostrava-Jih přinést? Máte nějaké nápady či vize, které byste chtěl v tomto obvodu prosadit?
Mou vizí je aplikace eGoverment do praxe na našem úřadu, tzn., aby občan musel být fyzicky přítomen pouze u dvou životních událostí, a těmi jsou svatba a pohřeb, na všechno ostatní k vyřízení by mu měl stačit počítač a internet. Všichni víme, že to je běh na dlouhou trať a bude trvat ještě mnoho let dosáhnout této vize, ale věřím, že se to podaří.

Které oblasti byste se chtěl více věnovat?
Hlavním tématem, kterému se chci věnovat a je v možnostech do konce volebního období, je dohled nad aplikací GDPR (General Data Protection Regulation) v rámci úřadu a příspěvkových organizací. To je evropská směrnice nahrazující zákon o ochraně osobních údajů. Dále z povahy mé profese se chci zaměřit na oblast moderních komunikačních technologii, jak v rámci směrem k občanům, tak i v rámci vnitřních procesů úřadu a příspěvkových organizací.

Co byste Ostravě-Jih a jejich občanům popřál do roku 2018?
Přeji, aby se občané více usmívali a měli se více vzájemně rádi. Dále aby se setkávali s pozitivní náladou a myšlením.

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE ROZHOVORY